Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Nézz szembe a tényekkel! -Bayer Klímavédelmi Fotópályázat és Kiállítás

2009, March 15 @ 00:00 - 2009, May 15 @ 22:59 UTC+0

bayer.jpg

Bayer Hungária Kft.

„Nézz szembe a tényekkel!”

Klímavédelmi Fotópályázat és Kiállítás

2009

Pályázati felhívás

A Bayer Hungária Kft. és a UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Program) klímavédelmi fotópályázatot hirdet „Nézz szembe a tényekkel!” címmel.

Pályázni az alábbi témakörökben lehet:

Bayer Hungária Kft.

„Nézz szembe a tényekkel!”

Klímavédelmi Fotópályázat és Kiállítás

2009

Pályázati felhívás

A Bayer Hungária Kft. és a UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Program) klímavédelmi fotópályázatot hirdet „Nézz szembe a tényekkel!” címmel.

Pályázni az alábbi témakörökben lehet:

1. Klímakörkép – Ebbe a témakörbe várjuk azon alkotásokat, melyek az ember éghajlatra és a környezetre gyakorolt pozitív vagy negatív hatását ábrázolják, úgymint:
az innováció, a modern tudomány természeti környezetre gyakorolt, látható pozitív hatásait bemutató alkotások (pl. vízierőművek, szélerőművek, nemzeti és természetvédelmi parkok, alternatív ökológiai technológiák az autógyártásban és az építőiparban, mint például a hibrid autók, napelemek stb.),
az emberek hétköznapi, környezettudatos viselkedését ábrázoló alkotások (pl. szelektív hulladékgyűjtő kukák megfelelő használata, autózás helyett biciklizés vagy tömegközlekedési eszközök igénybevétele, energiatakarékos izzók használata, veszélyes hulladék elkülönített gyűjtése stb.)
az emberek hétköznapi, környezetszennyező, környezetromboló viselkedését ábrázoló alkotások (pl. forgalmi dugók, túlfogyasztás, stb.)
a klímaváltozás nyilvánvaló káros hatásait ábrázoló alkotások (pl. árvíz, aszály, tűzesetek, gyakoribb földcsuszamlások, szélsőséges hőmérséklet-ingadozások, hegységek növekedésének felgyorsulása, a növényi élet vagy az állatok szokásainak, viselkedéseinek változásai és élőhelyük beszűkülése, erdőirtások stb.)
az érintetlen természet, illetve a szennyezett környezet közötti kontrasztot bemutató alkotások

2. A természet szépsége – Ebben a témakörben olyan fotókkal lehet pályázni, melyek a még érintetlen, környezetkárosító hatásoktól mentes természet szépségét mutatják be, pl. erdők tájképét vagy akár az ott őshonos növény-és állatvilágot, gyönyörű hegyvonulatokat, békésen csobogó folyókat, gazdag élővilággal rendelkező tavakat, amelyekre a klímaváltozás még nem vagy csak kis mértékben volt hatással.

A pályázatra az alábbi kategóriákban lehet pályázatokat beadni:
1. Amatőr – Klímakörkép témakör
2. Amatőr – A természet szépsége témakör
3. Professzionális – Klímakörkép témakör
4. Professzionális – A természet szépsége témakör
5. Junior (mindkét témában lehet pályázni, de csak egy nyertest hirdetünk)

A pályázat díjazása:
A fotók elbírálását és a díjak odaítélését a rendező által felkért, neves fotóművészekből és szakemberekből álló zsűri végzi.

A Professzionális (hivatásos fotós vagy azt nem foglalkozásszerűen űző, de valamilyen hivatalos fotográfus szervezethez tartozó), az Amatőr és a Junior (14-18 év közötti) pályázók alkotásai külön kerülnek elbírálásra.
Minden kategóriában egy-egy nyertest hirdetünk a fotópályázat lezárultakor. A Professzionális kategória nyerteseit pénzjutalomban részesítjük, az Amatőr és a Junior (14-18 év közötti) kategóriák győzteseit értékes, fotózáshoz kapcsolódó tárgyi nyereményekkel jutalmazzuk. A zsűri jogosult további díjakat is kiadni mindegyik kategóriában.
Mindegyik fotó csak egyszer díjazható.
A képek megítélésénél a zsűri számára elsőrendű szempont a pályázat kiíróinak szándéka szerinti legmagasabb szintű művek kiválasztása.
A fent említett díjakon kívül egy Közönségdíj is meghirdetésre kerül, melyet a közönség által legjobbnak ítélt felvétel alkotója nyer el. A közönségszavazásról bővebb információ a Pályázaton való részvétel módja fejezetben olvasható.

A zsűri tagjai:
Dr. Juhász Árpád – geológus, a zsűri elnöke
Radisics Milán – a „naturArt” Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke
Lóránt Attila – fotográfus
Koszó-Stammberger Kinga – a GEO Magazin kép- és főszerkesztője
Láng István – az MTA rendes tagja, a VAHAVA projekt vezetője

Pályázati és részvételi feltételek:
A pályázaton részt vehet minden amatőr és hivatásos – Magyarországon élő és alkotó –

Fotográfus.
A pályázaton csak digitális fényképezőgéppel készült legalább 5 megapixel (2582×1936) felbontású fényképekkel lehet részt venni, amelynek kicsinyített (1400×1000) változatát kell feltölteni a pályázati oldalon.
Pályázni szerzőnként maximum 8 (nyolc) darab 2007. január 1-je után Magyarország területén készített olyan eredeti, egyedi fotográfiával lehet, melyeknek szerzői jogával alanyi jogon korlátozás nélkül rendelkezik a pályázó, és amellyel a pályázat benyújtásának időpontját megelőzően más fotóversenyen nem ért el eredményt.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy bizonyos korrekciók megengedettek!
A korrekció állhat a teljes képre vonatkozó kis mértékű digitális módosításokból: a szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast) beállításából, összhatásuknak azonban természetesnek kell maradni. Megengedett továbbá az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom. A kép egyes részeinek egyéb módosítása, retusálása (pixelretus) nem megengedett!
A kép aránya vágással megváltoztatható és több kép felhasználható egyetlen kép elkészítésénél (panoráma, HDR, mélységélesség-növelő technikák alkalmazása).
Szeretnénk kiemelni, hogy nem küldhető be fotósorozat.

A pályázaton való részvétel módja:
A pályázaton való részvétel előfeltétele, hogy a pályázó elfogadja a nevezési feltételeket és regisztrálja magát a pályázat weboldalán.
A www.nezzszembeatenyekkel.hu oldalon történő regisztráció és belépés után a pályázóknak lehetősége nyílik online feltölteni a fenti paramétereknek megfelelő képeket, a kategória megjelölésével, címmel, illetve rövid koncepció leírással együtt.
Koncepció leírás: Kérjük a pályázókat, hogy minden egyes feltöltött fotó mellé csatoljanak egy-egy rövid 3-4 mondatos leírást, amely elmagyarázza, hogyan kapcsolódik a fotó a klímavédelemhez és mire szeretnék felhívni a figyelmet a fotóval. Ehhez segítséget a www.nezzszembeatenyekkel.hu oldalon találhatnak a pályázók, a Klímanagyköveteink aloldalon.
A feltöltött képek, címek és koncepciók a pályázat lejártáig módosíthatóak.
A pályázati oldalon a regisztráció2009. március 15-től aktív, azaz ettől az időponttól kezdődően2009. május 15-én 24 óráig lehet feltölteni a felvételeket. (A határidő végén a feltöltési lehetőséget kikapcsoljuk)

Az utolsó napokban a pályázati feltöltés lassulhat, ezért kérjük lehetőség szerint minél hamarabb kezdjék meg a pályázati feltöltést!

A zsűrizés több fordulós. A szakmai zsűri (már a pályázati idő alatt) online (zárt rendszerben, nem nyilvánosan) szűkíti le a pályaművek számát. A nyilvános zsűrizés elé csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotók kerülhetnek, amelyek közül a szakmai zsűri egy héttel a leadási határidő után, 2009. május 22-én választja ki a nyertes illetve a kiállításra szánt fotókat.
A zsűrizés zárt, de annak folyamata online, a www.fotoklikk.eu címen követhető.
Az online zsűrizés során 21 kép kiválasztásra kerül, melyeket közönség szavazásra bocsájtunk. (A 21 kép nem tartalmazza az 5 kategória nyertes képeit.) A közönség szavazás a www.nezzszembeatenyekkel.hu weboldalon lesz megrendezve,2009. május 25-én 0 órától 2009. június 2-án 24 óráig. Közönség szavazás módjáról további információt a www.nezzszembeatenyekkel.huweboldalon olvashat.
A nyertes képek valamint a zsűri által kiválasztott, kiállításra szánt alkotások 2009. június 11. és június 21. között megtekinthetők lesznek a Karton Galériában (1054. Budapest Alkotmány u. 18.), illetve 2009. június 21. és szeptember 26. között „utazó” kiállítás formájában Budapest több helyszínén.

Díjátadás:
A zsűri 2009. június 2-án tart eredményhirdetést. A nyerteseket levélben és telefonon is értesítjük.
A zsűri az odaítélt díjakat a Kiállítás sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitójának keretében osztja ki 2009. június 11-én a Karton Galériában (1054. Budapest Alkotmány u.18.).
A megnyitót követően a nyertes és a közönségszavazásra/kiállításra kiválogatott képek a kiállítás mellett megtekinthetők lesznek a pályázat weboldalán is.

Szerzői és szomszédos jogok:
Tekintettel arra, hogy a Pályázaton a kiírás feltételei alapján csak első felhasználásúnak minősülő fotók vehetnek részt, a pályázók tudomásul veszik, hogy szerzői jogdíj őket a Pályázaton résztvevő fotókkal kapcsolatban nem illeti meg.
A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.
A résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal és kiállítással kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során azokat az oldalakon megjelenítsék.
A nyertes és a Kiállításon részt vevő pályázók hozzájárulnak, hogy pályaműveiket a Pályázat kiírói ellenszolgáltatás nélkül felhasználhassák a www.nezzszembeatenyekkel.hu weboldalon, a Pályázattal kapcsolatos kommunikációban, valamint a Bayer – UNEP „Nézz szembe a tényekkel!” Klímavédelmi Fotópályázat kiállítási helyszínein.
A pályázónak a zsűri esetleges kérésére az eredeti file-t be kell mutatnia. A pályázó tudomásul veszi, hogy amennyiben a szakmai zsűri tudomására kerül bármilyen szabálytalanság elkövetése, elfogadja az azonnali kizárás jogát.
A pályázó a regisztrációval vállalja, hogy a zsűrizés alapján eredményesnek ítélt munkájuk eredeti, nagyméretű nagyítás létrehozására alkalmas formátumát (eredeti digitális fájl megfelelő méretben) a kiállítás létrehozása érdekében, előzetes értesítés után a rendezőnek határidőre átadják. Jelen feltétel nem teljesítése a pályázatból történő kizárást vonja maga után.
A pályázó a regisztrációval hozzájárul személyes adatai rögzítéséhez, és nevének a Pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához.
A szakmai zsűri tagjai, hozzátartozóik, a Bayer Hungária Kft. és a Traffic BTL Kommunikációs Ügynökség alkalmazottai valamint hozzátartozóik nem nyújthatnak be pályázatot.

Bayer Hungária Kft.

Details

Start:
2009, March 15 @ 00:00 UTC+0
End:
2009, May 15 @ 22:59 UTC+0
Event Category:
Event Tags:
, ,
Website:
www.nezzszembeatenyekkel.hu