Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

naturArt – Az Év Természetfotósa 2007 – fotópályázat

2007, April 30 @ 18:00 - 2007, May 31 @ 18:00 UTC+0

Free

A természeti értékek, csodálatos tájak, az egyedülálló élővilág és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) fő támogatóival meghirdeti hagyományos természetfotó pályázatát, immár tizenötödik alkalommal.

“naturArt – Az Év Természetfotósa 2007”

PÁLYÁZATI KIÍRÁS:

A természeti értékek, csodálatos tájak, az egyedülálló élővilág és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) fő támogatóival meghirdeti hagyományos természetfotó pályázatát, immár tizenötödik alkalommal.

“naturArt – Az Év Természetfotósa 2007”

PÁLYÁZATI KIÍRÁS:

A természeti értékek, csodálatos tájak, az egyedülálló élővilág és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) fő támogatóival meghirdeti hagyományos természetfotó pályázatát, immár tizenötödik alkalommal.

KATEGÓRIÁK:

1. Kezünkben a Föld

Az Ember és a Természet közötti kapcsolat, felelősségünk természeti környezetünkért.

2. A madarak viselkedése

A 2-, 3- és 4-ik kategóriába kizárólag olyan képek nevezhetők, amelyek érdekes jeleneteket, akciókat, eseményeket örökítenek meg!

3. Az emlősök viselkedése

4. Az állatok viselkedése

Ebbe a kategóriába a 2-, 3-ik kategóriába nem sorolható állatokról készült felvételek nevezhetők.

5. Az állatok szemtől szemben

Közel- és makro-felvételek, állatportrék az állatvilág törpéitől az óriásokig.

6. Növények és gombák

Vadon élő növényekről és gombákról készült felvételek az élőhelyektől a mikrovilágig, melyek kiemelik az ábrázolt fajok szépségét, különlegességét.

7. Kompozíció, forma és kísérletezés

Természeti témák absztrakt megjelenítése, amelyet a zsűri kizárólag esztétikai szempontok alapján bírál el. Ebben a kategóriában teret biztosítunk azoknak a kísérletező alkotóknak, akik természeti témájú képeiket a hagyományos kategóriákba nem sorolhatják.

8. Változó kategória: Csepp a természetben, a természet egy cseppben

Minden olyan természetfotó amelynek fo témája a csepp: harmat-, eso-, fröccsenés-, jég-. vagy egyéb kreatív formában…

9. Tájak

Természeti- és kultúrtájak. Olyan természetfotókra számítunk, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, vadságát, vagy érintetlenségét.

10. Élet a vízfelszín alatt

A víz felszíne alatt készült természetfotók nevezését várjuk.

11. Napnyugtától napkeltéig

Olyan állatfotók nevezésére számítunk, amelyek a megadott időszakban készültek. Ha látszik, akkor a napkorongnak legalább részben a horizont alatt kell lennie!

12. Ifjúsági kategória

Kötetlen témájú természetfotók nevezhetők ebben a kategóriában. A felső korhatár 22 év, azaz itt csupán azok pályázhatnak, akik 1985. június 1. után születtek.
Az életkoruk szerint ifjúsági kategóriába tartozó pályázók saját döntésük szerint nevezhetnek az ifjúsági vagy felnott kategóriákban

DÍJAZÁS:

A kiíró és támogatói a felsorolt kategóriákban az első három helyezett fotót díjazzák. “Az Év Természetfotósa 2007” címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el. A zsűri által legjobbnak ítélt felvétel, (a kategóriagyőztesek közül a legjobb kép) “Az Év Természetfotója 2007” díjat kapja. Az ifjúsági kategória győztese az “Az Év Ifjú Természetfotósa 2007” címben részesül. A naturArt által kiírt Dr. Tildy Zoltán-díjat annak a 30 év alatti pályázónak ítélik oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldi be a “Madarak viselkedése” kategóriában. Pénzdíjak mellett a nyertesek tárgynyereményekben is részesülnek támogatóink jóvoltából.
(A kiíró fenntartja a jogot a változtatásra!)

ETIKAI ELVÁRÁSOK:

Követelmény mindenekelőtt, hogy a beküldött felvételek természetes körülmények között készüljenek, hiteles mondanivalót tükrözzenek, és etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak! Az egyes állat- és növényfajokról készült felvételek vadon élő példányokat ábrázoljanak természetes környezetükben. Ennek igazolására a nevezési lap, mint nyilatkozat szolgál. Amennyiben etikai aggály merül fel a pályázatra küldött képekkel kapcsolatban, úgy a kiíró kötelezheti a szerzőt a felmerültek írásban való tisztázására, és ennek ismeretében dönt a képek további sorsáról.

ELBÍRÁLÁS:

A pályamunkákat neves fotós szakemberek bírálják, akiket a kiíró jelöl ki. A zsürizés három fordulós. A kiírók a nyilvános zsűri elé csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotókat bocsátanak. Az előzsűri zárt ülésen kb. 500-800 darabra szűkíti le a pályaművek számát. A nyilvános zsűrizés helyszíne: Magyar Természettudományi Múzeum Jávorka-terme, ideje június 9-én, 10 óra. A zsűrizés második fordulójának teljes menetét a www.fotoklikk.eu on-line közvetíti az interneten (további részleteket a www.naturart.hu és a www.fotoklikk.eu honlapokon teszünk közzé). A kiállításra kerülő kb. 120 kép kategória helyezési sorrendjét és a díjakat a zsűri ismét zárt ülésen dönti el. A kiíró és a zsűrik döntései ellen jogorvoslatnak helye nincs!
A díjazottak és kiállítók a zsűrizés eredményéről június 15-ig a nevezési lapjukon megadott címen értesítést kapnak.

SZERZŐI JOGOK:

A pályázaton résztvevők nevezésükkel egyidejűleg hozzájárulnak képeik kiállítási katalógusban, vagy az azt helyettesítő albumban és a kiállítást propagáló egyéb elektronikus és nyomtatott publikációkban, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során való térítésmentes megjelenéséhez. (Az elmúlt évekhez hasonlóan, a tervek szerint, a kiállításra kiválasztott képek anyagából “Az év természetfotói, Magyarország 2007” címmel album jelenik meg az Alexandra kiadó gondozásában.) Az albumból a szerzők 1-1 ingyenes példányt kapnak. A pályázat kiállításához készített papírképek (1-1 darab nagyítás) a vándorkiállítás után a kiíró tulajdonába kerülnek. A díjakat felajánlók is megkapják a díjat elnyert kép 1 nagyítását.
A kiíró és a támogatók fenntartják maguknak a jogot, hogy a pályázat zsűrizésével egyidejűleg egyéb kiadványaikhoz képeket válogassanak. E képek felhasználására csak a szerzővel való egyeztetés után, megfelelő honorárium ellenében kerülhet sor!

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK:

A pályázat nyilvános, arra a magyar hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek olyan digitális és analóg úton készített felvételekkel, melyek a kiíró pályázatain díjazva, illetve kiállítva még nem szerepeltek. A zsűri nem diákat, hanem projektorral vetített digitális pályaműveket értékel! Ezért pályázni az eredeti képről készített, kisméretű (hosszabbik oldalán 1440 pixeles) JPEG formátumú képekkel lehet, melyeket adatlemezen kell beküldeni, – ezek kerülnek elbírálásra. A formai követelmények megtartásának ellenőrzése, a zsűrizés akadálytalan lebonyolítása és a kiállítás előkészítése céljából a pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

1: Analóg pályázati anyag esetén beadandó:

  • az eredeti diapozitív 6X17 cm-es méretig
  • és a róla készült kisméretű korrigált*, vágott** jpg (hosszabbik oldalán 1440 pixeles) állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality – 12).

2: Digitális pályázati anyag esetén beadandó:

  • az eredeti, módosítatlan RAW állomány,
  • az erről készült korrigált*, vágott tif állomány, mely minimálisan 5 megapixel lehet.
  • továbbá az ebből készült kisméretű, (korrigált*, vágott**) jpg (hosszabbik oldalán 1440 pixeles) állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality – 12).

* A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével Adobe RGB (1998) színprofil-ban kell elkészíteni. A korrekció állhat a teljes képre vonatkozó kis mértékű digitális módosításokból: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), valamint az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom. A kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!

** Diák esetén: legfeljebb 50%-os vágás engedélyezett, mely a kép területére vonatkozik.
Digitális állomány esetén a vágott file minimális mérete 5 megapixel lehet.

A panoráma formátumú képekre is a fenti szabályok érvényesek. Egy képből vágott vagy több képből összeállított, 1:2-1:3 képarányú, minimum 5 megapixel méretű pályművek nevezhetők.

FELIRATOZÁS:

A pályázat anonim, ezért az üveg nélküli diakereteken csak a kategória száma, a nevezési lap sorszáma és a dia sorszáma: pl. 02kat-653-03 szerepeljen. A szerző nevét és a képek címeit csak a nevezési lapon kell feltüntetni.

Fájlok neve: A fájlok nevében meg kell adni a nevezési lap sorszámát, a kategória számát és a kép sorszámát szigorúan a következő minta szerint: pl. 02kat-653-03.crw, 02kat-653-03.tif, 02kat-653-03.jpg (a 10 alatti kategória- és képszámok esetén a szám elé nullát kell írni). A Tildy-díjra pályázók (30 év alatti pályázók a 2. kategóriában) a fájlnévben tüntessenek fel egy nagy “T” betűt, pl. 02kat-653-03-T.jpg. Továbbá egy “V” betűvel jelölni kell a fájlnévben, ha az eredetihez képest a szerző vágást alkalmazott, pl. 02kat-653-06-V.jpg. A jelölések értelemszerűen együtt is alkalmazhatók, pl. 02kat-653-08a-TV.jpg.

CD/DVD adatlemez: szerepeljen a nevezési lap sorszáma, pl. 653.
Az adatlemezen a fájlokat analóg pályázat esetén egy, digitális pályázat esetén három könyvtárban kell elhelyezni.

Analóg pályázat:

– PALYAZAT: ebbe a könyvtárba az összes pályamű hosszabbik oldalán 1440 pixel méretű JPEG formátumú változatát kell elhelyezni – vagyis azokat a képeket, amiket a zsűri értékel.

Digitális pályázat:

  • RAW: ebbe a könyvtárba az eredeti, módosítatlan képfájlokat kell elhelyezni,
  • TIF: ebbe a könyvtárba a képfájlok (korrigált és vágott) TIF formátumú változatát kell elhelyezni,
  • PALYAZAT: ebbe a könyvtárba az összes pályamű hosszabbik oldalán 1440 pixel méretű JPEG formátumú változatát kell elhelyezni – vagyis azokat a képeket, amiket a zsűri értékel.

A hibásan elnevezett fájlokat nem áll módunkban átnevezni, átcsoportosítani, ezért fokozott figyelmet kérünk, mert ilyen esetben a pályázatot a zsűri nem tudja értékelni. Sérült vagy nem nyitható lemez sem kerül a zsűri elé, ezért kérjük a pályázókat, hogy leadás előtt minden lemezt ellenőrizzenek!

PÁLYAMŰVEK SZÁMA:

A beküldhető pályaművek száma legfeljebb 50 db, egy kategóriában legfeljebb 10 kép! (Az ifjúsági kategóriában is legfeljebb 10 kép nevezhető.) Egy kép és ugyanaz a motívum (téma változat) csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet.

NEVEZÉSI LAP:

A pályázaton csak eredeti, sorszámozott (nem fénymásolt) és pontosan kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. A nevezési lap a naturArt honlapjáról (www.naturArt.hu) tölthető le. Egy pályázó csak egy nevezési lappal pályázhat, az esetleges társszerzők nem indulhatnak egyénileg is! Az ifjúsági kategóriában pályázók nem pályázhatnak egyúttal a többi kategóriában is! A nevezési lapon a pályázó aláírásával igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja és hogy a beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek, továbbá, hogy a nevezési díjat befizette!

NEVEZÉSI DÍJ:

3000 Ft, amit postautalványon vagy banki átutalással kell (UniCredit Bank Hungary Zrt., számlaszám: 10918001-00000031-04710000 Magyar Természetfotósok Szövetsége) a nevezési határidő végéig (június 1-ig) befizetni. A naturArt tagjai kedvezményesen, 1500 forintos nevezési díjért nevezhetnek.

A PÁLYÁZATI CSOMAG TARTALMA:

  • Kitöltött és aláírt nevezési lap (zárt borítékban). A lezárt borítékra kívülre – az anonimitás megőrzése miatt – csak a nevezési lap sorszámát írhatja fel, ami egyben a pályaművek egyedi azonosítója is.
  • A nevezési díj befizetését igazoló szelvény vagy átutalási megbízás másolata (a nevezési lapot tartalmazó zárt borítékban).
  • Képjegyzék a nevezési lap sorszámával.
  • A pályázati anyagot tartalmazó adatlemez, amelyre az anonimitás megőrzése miatt csak a nevezési lap sorszámát írhatja fel (lásd még pályázati feltételek/feliratozás).
  • Analóg pályázat esetén üveg nélküli diapozitívek, melyeket az anonimitás megőrzése miatt -a “feliratozás” fejezetben részletezett módon kell feliratozni, továbbá a jpg fájlokat tartalmazó adatlemez, amelyre csak a nevezési lap sorszámát írhatja fel.

PÁLYÁZATI CÍM:

A pályázati anyagokat zárt csomagban kérjük eljuttatni postán vagy személyesen az alábbi címre:
A zárt csomagra kérjük ráírni “naturArt – Az Év Természetfotósa 2007”

Postán: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1123 Budapest, Táltos u. 15/B

Személyesen: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1123 Budapest, Táltos u.15/B,
munkanapokon 8:30 és 17 óra között (RADEX Kft.)
(A kiíró a postai kézbesítés során bekövetkezett károkért felelősséget nem vállal!)

A kiállítás ünnepélyes megnyitója és az ünnepélyes díjkiosztó a Magyar Természettudományi Múzeumban (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6) 2007. október 30-án délután 17 órakor lesz.

FŐTÁMOGATÓK:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Dunapack Zrt.
Magyar Természettudományi Múzeum

MÉDIA FŐTÁMOGATÓK:

Fotoklikk.hu
National Geographic Magyarország
ZOOM Magazin

TÁMOGATÓK:

Artwork Photo Kft.
Bertaudio
Canon Hungária Kft.
Foto Mozaik
Jetwing Travel Utazási Iroda
Leitz Hungária Kft.
Magyar Fotográfiai Múzeum
Magyar Fotóművészek Szövetsége
Mekkora Print Kft.
Nimród vadászújság
Radex Communications Kft.
SUBMARINE Búvármagazin
Szerdahelyi Vadászbolt
Természet Világa
TermészetBúvár Magazin
Vadon Magazin
WinterFair Kft.

Budapest, 2007. 05. 03.

PÁLYÁZATI NAPTÁR:

Pályázati anyagok beérkezési határideje: 2007. június 1.
Nyilvános + online zsűrizés (www.fotoklikk.eu) 2007. június 9-10.
Nyertesek kiértesítése: 2007. június 15-ig
A kiállítás megnyitása, díjkiosztó: 2007. október 30.
Pályázati anyagok visszaküldése: 2007. november 30-ig
A kiállítás megtekinthető: 2007. november 30-ig

Details

Start:
2007, April 30 @ 18:00 UTC+0
End:
2007, May 31 @ 18:00 UTC+0
Cost:
Free
Event Category:
Event Tags:
,