Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cheoyongmu koreai tradícionális táncelőadás

2013, June 11 @ 16:30 - 17:30 UTC+0

Free
koreai.jpg

Cheoyongmu koreai tradícionális táncelőadást láthatnak az érdeklődők június 11-én 17.30-kor a MOM Kulturális Központ- szabadtéri színpad(1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Cheoyongmu, udvari tánc
-2009 óta az UNESCO szellemi világörökségének része-

Cheoyongmu koreai tradícionális táncelőadást láthatnak az érdeklődők június 11-én 17.30-kor a MOM Kulturális Központ- szabadtéri színpad
(1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Cheoyongmu, udvari tánc
-2009 óta az UNESCO szellemi világörökségének része-
“Manapság leginkább színpadi előadásban látható cheoyongmu eredetileg udvari tánc volt, melynek célja királyi fogadások alkalmával a gonosz szellemek elűzése és a békéért való fohászkodás volt. Továbbá újév alkalmával jó szerencsét biztosítottak az ördögűzési szertartás részeként. A tánc alapjául szolgáló koreai cheoyong legenda szerint, a sárkánykirály fia, Yongwang, emberi testet öltött, hogy tánccal és énekkel megmentse halandó feleségét a himlő szellemétől. A táncot 5 férfi adja elő öt különböző színű ruhában. A fehér, a kék, a fekete, a piros és végül a sárga jelképezi a négy fő égtájirányt és a középpontot. Öltözetük fontos kelléke az emberisten bor színű maszkja fehér fogakkal, ónlom fülbevalóval és ólomgyöngy nyaklánccal. Két bazsarózsa virággal és hét darab barackkal díszített fekete kalapot viselnek, mely taszítja a gonosz szellemeket és vonzza a kedvező energiákat. A táncosok méltóságteljesen illetve energetikusan mozognak a különböző stílusú és tempójú változatos szövegű lírai versek előadásával megszakított zenére. A cheoyongmu tánc a szélesebb cheoyong népmítosz része mely szerint többek között például a házkapura faragot félisten jelképe elűzi a himlőt és más betegségeket. A cheoyongmu továbbá magába foglalja és kifejezi a konfucianizmus eszméjét különös tekintettel az öt elemről szóló tanítást. A cheoyong maszkok készítésében a hagyományos kézművesség is előtérbe kerül.”

Details

Date:
2013, June 11
Time:
16:30 - 17:30 UTC+0
Cost:
Free