Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2008 – fotópályázat

2008, April 14 @ 18:00 - 2008, April 27 @ 18:00 UTC+0

Free
nyilvanos-elozsurizes-talalkozas-a-termeszettel-az-ev-termeszetfotosa-2005.jpg

Természeti értékeink, csodálatos tájaink, egyedülálló élővilágunk és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül, a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében meghirdetik hagyományos természetfotó pályázatukat.
Pályázati felhívás

Természeti értékeink, csodálatos tájaink, egyedülálló élővilágunk és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül, a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében meghirdetik hagyományos természetfotó pályázatukat.

Pályázati felhívás

Természeti értékeink, csodálatos tájaink, egyedülálló élővilágunk és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül, a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a „naturArt” Magyar Természetfotósok Szövetsége Közhasznú Egyesület a Béres Gyógyszergyár Zrt.-vel, mint a pályázat névadó támogatójával, valamint a Dunapack Papír és Csomagolóanyag ZRt.-vel és a Magyar Természettudományi Múzeummal – mint a pályázat fő támogatóival -, valamint a www.fotoklikk.eu fotográfiai archívum és közösségi portállal – mint a pályázat fő média támogatójával – közösen meghirdetik hagyományos természetfotó pályázatukat

„Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2008” címmel,
az alábbi kategóriákban:

1. Kezünkben a Föld, 2. A madarak viselkedése, 3. Az emlősök viselkedése, 4. Az állatok viselkedése, 5. Az állatok szemtől szemben, 6. Vadon élő növények és gombák, 7. Kompozíció, forma és kísérletezés, 8. Csepp a természetben, a természet egy cseppben 9. Tájak, 10. Élet a vízfelszín alatt, 11. Napnyugtától napkeltéig, 12. Ifjúsági kategória (Felső korhatár 18 év).

Díjak és nyeremények: A kiírók a felsorolt kategóriákban az első három helyezett fotót díjazzák. „Az Év Természetfotósa 2008” címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el. A zsűri által legjobbnak ítélt felvétel az „Az Év Természetfotója 2008” díjat kapja. Az ifjúsági kategória győztese az „Az Év Ifjú Természetfotósa 2008” címet nyeri el. A kategóriákon túl pályázni lehet a Dr. Tildy Zoltán-díjra, amelyet annak a 30 év alatti pályázónak ítélnek oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldi be a „Madarak viselkedése” kategóriában.
A kategóriák díjazottjai pénz, illetve tárgyjutalomban részesülnek, szponzoraink és támogatóink ezen túlmenően, számos értékes különdíjat ajánlottak fel összesen mintegy 2.000.000 Ft értékben.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a kiállításra kiválasztott képek anyagából „Az év természetfotói, Magyarország 2008” címmel album jelenik meg az Alexandra kiadó gondozásában.

Pályázati feltételek: A pályázat nyilvános, arra hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek olyan analóg és digitális úton készített felvételekkel, melyek a kiírók pályázatain díjazva, illetve kiállítva még nem szerepeltek. Pályázni az eredeti (dia, vagy nyers formátumú) képről készített, kisméretű (hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixeles ) JPEG formátumú képekkel lehet – ezek kerülnek elbírálásra. A pályaművek beadásához szükséges információkat az internetes nevezési lap tartalmazza.
Etikai elvárások: Követelmény, hogy a beküldött felvételek hiteles mondanivalót tükrözzenek, etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak, valamint természetes körülmények között készüljenek!
Pályaművek száma:A beküldhető képek száma legfeljebb 50 db, egy kategóriában legfeljebb 10 kép. Az ifjúsági kategóriában is legfeljebb 10 kép nevezhető.
Elbírálás: A pályamunkákat neves fotós szakemberek bírálják, akiket a kiírók jelölnek ki.
Nevezés: Nevezni a naturArt honlapján (etf.naturart.hu) lehet 2008. április 15-28. között.
Nevezési díj: 3000 Ft, a naturArt tagoknak 1500 Ft.
Pályázati cím: naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége 1123 Budapest Táltos u. 15/B. A második fordulóba bekerült képek szerzőitől utólagosan bekért nyers fájlokat tartalmazó DVD-ket vagy diákat postán, vagy személyesen kell erre a címre a határidőig (2008. május 31.) eljuttatni.
Részletes kiírás és információ: www.naturart.hu, etf.naturart.hu, infovonal: evtermfoto@fotoklikk.eu
A naturart hírlevelet is működtet, melyre feliratkozni ezen az oldalon lehet:
https://www.fotoklikk.eu/hir/az-ev-termeszetfotosa-hirlevele

Pályázati naptár:
Pályázati anyagok beérkezési határideje: 2008. április 28.
Nyilvános + on-line zsűrizés: 2008. május 17.
Nyers fájlok, képleírások beküldési határideje: 2008. május 31.
Zártkörű döntő: 2008. június 07.
A kiállítás megnyitása, díjkiosztó: 2008. október 28.
A kiállítás megtekinthető: 2008 október 29-november 24-ig.
Pályázati anyagok kiadása, visszaküldése: 2008. november 30-ig.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója és díjkiosztója a Magyar Természettudományi Múzeumban (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6) 2008. október 28.-án délután 17 órakor lesz.

„Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2008”

PÁLYÁZATI KIÍRÁS:

A természeti értékek, csodálatos tájak, az egyedülálló élővilág és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) fő támogatóival meghirdeti hagyományos természetfotó pályázatát, immár tizenhatodik alkalommal.

KATEGÓRIÁK:

1. Kezünkben a Föld
Az Ember és a Természet közötti kapcsolat, felelősségünk természeti környezetünkért.

2. A madarak viselkedése
A 2-, 3- és 4-ik kategóriába kizárólag olyan képek nevezhetők, amelyek érdekes jeleneteket, akciókat, eseményeket örökítenek meg!

3. Az emlősök viselkedése

4. Az állatok viselkedése
Ebbe a kategóriába a 2-, 3-ik kategóriába nem sorolható állatokról készült felvételek nevezhetők.

5. Az állatok szemtől szemben
Közel- és makro-felvételek, állatportrék az állatvilág törpéitől az óriásokig.

6. Növények és gombák
Vadon élő növényekről és gombákról készült felvételek az élőhelyektől a mikrovilágig, melyek kiemelik az ábrázolt fajok szépségét, különlegességét.

7. Kompozíció, forma és kísérletezés
Természeti témák absztrakt megjelenítése, amelyet a zsűri kizárólag esztétikai szempontok alapján bírál el. Ebben a kategóriában teret biztosítunk azoknak a kísérletező alkotóknak, akik természeti témájú képeiket a hagyományos kategóriákba nem sorolhatják.

8. Csepp a természetben, a természet egy cseppben
Minden olyan természetfotó, amelynek fő témája a csepp: harmat-, eső-, fröccsenés-, jég-, vagy egyéb kreatív formában…

9. Tájak
Természeti- és kultúrtájak. Olyan természetfotókra számítunk, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, vadságát, vagy érintetlenségét.

10. Élet a vízfelszín alatt
A víz felszíne alatt készült természetfotók nevezését várjuk.

11. Napnyugtától napkeltéig
Olyan állatfotók nevezésére számítunk, amelyek a megadott időszakban készültek. Ha látszik, akkor a napkorongnak legalább részben a horizont alatt kell lennie!

12. Ifjúsági kategória
Kötetlen témájú természetfotók nevezhetők ebben a kategóriában. A felső korhatár 18 év, azaz itt csupán azok pályázhatnak, akik 1990. április 15. után születtek.
Az életkoruk szerint ifjúsági kategóriába tartozó pályázók saját döntésük szerint nevezhetnek az ifjúsági vagy a felnőtt kategóriákban.

DÍJAZÁS:

A kiíró és támogatói a felsorolt kategóriákban az első három helyezett fotót díjazzák. „Az Év Természetfotósa 2008”címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el. A zsűri által legjobbnak ítélt felvétel, (a kategóriagyőztesek közül a legjobb kép) „Az Év Természetfotója 2008”díjat kapja. Az ifjúsági kategória győztese az „Az Év Ifjú Természetfotósa 2008” címben részesül. A naturArt által kiírt Dr. Tildy Zoltán-díjat annak a 30 év alatti pályázónak ítélik oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldi be a „Madarak viselkedése” kategóriában. Pénzdíjak mellett a nyertesek tárgynyereményekben is részesülnek támogatóink jóvoltából.
A “Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2008” fotópályázat kiállítás megnyitójával egybekötött díjátadóra minden pályázó nyomtatott meghívót kap a nevezési lapján megadott postacímére.
(A kiíró fenntartja a jogot a változtatásra!)

ETIKAI ELVÁRÁSOK:

Követelmény mindenekelőtt, hogy a beküldött felvételek természetes körülmények között készüljenek, hiteles mondanivalót tükrözzenek, és etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak! Az egyes állat- és növényfajokról készült felvételek vadon élő példányokat ábrázoljanak természetes környezetükben.Ennek igazolására a nevezés, mint nyilatkozat szolgál. Amennyiben etikai aggály merül fel a pályázatra küldött képekkel kapcsolatban, úgy a kiíró kötelezheti a szerzőt a felmerültek írásban való tisztázására, és ennek ismeretében dönt a képek további sorsáról.

ELBÍRÁLÁS:

A pályamunkákat neves fotós szakemberek bírálják, akiket a kiíró jelöl ki. A zsűrizés három fordulós. A kiírók a második fordulóban a zsűri elé csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan fotókat bocsátanak. A nyilvános zsűrizés helyszíne: Magyar Természettudományi Múzeum Jávorka-terme, ideje 2008. május 17.-én, 10 óra. A zsűrizés második fordulójának teljes menetét a www.fotoklikk.eu on-line közvetíti az interneten (további részleteket a www.naturart.hu, etf.naturart.hu és a www.fotoklikk.eu honlapokon teszünk közzé). A második fordulóban a zsűri kb. 400 darabra szűkíti le a pályaművek számát. A kiállításra kerülő kb. 120 kép kategória helyezési sorrendjét és a díjakat a zsűri ismét zárt ülésen dönti el. A kiíró és a zsűrik döntései ellen jogorvoslatnak helye nincs!

SZERZŐI JOGOK:

A pályázaton résztvevők nevezésükkel egyidejűleg hozzájárulnak képeik kiállítási katalógusban, vagy az azt helyettesítő albumban és a kiállítást propagáló egyéb elektronikus és nyomtatott publikációkban, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során való térítésmentes megjelenéséhez. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a tervek szerint, a kiállításra kiválasztott képek anyagából „Az év természetfotói, Magyarország 2008” címmel album jelenik meg az Alexandra kiadó gondozásában. Az albumból a szerzők 1-1 ingyenes példányt kapnak. A pályázat kiállításához készített papírképek (1-1 darab nagyítás) a vándorkiállítás után a kiíró tulajdonába kerülnek. A díjakat felajánlók is megkapják a díjat elnyert kép 1 nagyítását.
A kiíró és a támogatók fenntartják maguknak a jogot, hogy a pályázat zsűrizésével egyidejűleg egyéb kiadványaikhoz képeket válogassanak. E képek felhasználására csak a szerzővel való egyeztetés után, megfelelő honorárium ellenében kerülhet sor!


PÁLYÁZATI FELTÉTELEK:

A pályázat nyilvános, arra a magyar hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek olyan digitális és analóg úton készített felvételekkel, melyek a kiíró pályázatain díjazva, illetve kiállítva még nem szerepeltek. A zsűri nem diákat, hanem projektorral vetített digitális pályaműveket értékel! Ezért pályázni az eredeti képről készített, az alábbi adatoknak megfelelő kisméretű JPEG formátumú képekkel lehet, amelyeket a világhálón át kell feltölteni az etf.naturart.hu honlapra 2008. április 15-28. között – ezek kerülnek elbírálásra. A formai követelmények megtartásának ellenőrzése, a zsűrizés akadálytalan lebonyolítása és a kiállítás előkészítése céljából a pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

1: Analóg pályázati anyag esetén beküldendő:
• az eredeti diapozitív 6X17 cm-es méretig ( postán vagy személyesen, de csak ha utóbb a zsűri bekéri!)
• világhálón a róla készült kisméretű korrigált*, vágott** jpg (hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixeles) állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality – 12).

2: Digitális pályázati anyag esetén beküldendő:
• az eredeti, módosítatlan RAW típusú (pl. *.NEF, *.CR2, *.CRW) állomány ( postán vagy személyesen DVD-n, de csak ha utóbb a zsűri bekéri!)
• az arról készült korrigált*, vágott tif állomány, mely minimálisan 5 megapixel lehet ( postán vagy személyesen DVD-n, de csak ha utóbb a zsűri bekéri!).
• továbbá az ebből készült kisméretű, (korrigált*, vágott**) jpg (hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixeles) állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality – 12).

* A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével Adobe RGB (1998) színprofil-ban kell elkészíteni. A korrekció állhat a teljes képre vonatkozó kis mértékű digitális módosításokból: a szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast) beállításából, összhatásuknak azonban természethűnek kell maradni. Megengedett továbbá az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom. A kép egyes részeinek módosítása, retusálása nem megengedett!

** Diák esetén: legfeljebb 50%-os vágás engedélyezett, mely a kép területére vonatkozik.
Digitális állomány esetén a vágott fájl minimális mérete 5 megapixel lehet.

A panoráma formátumú képekre is a fenti szabályok érvényesek. Egy képből vágott vagy több képből összeállított, 1:2-1:3 képarányú, minimum 5 megapixel méretű pályaművek nevezhetők.

PÁLYAMŰVEK SZÁMA:

A beküldhető pályaművek száma legfeljebb 50 db, egy kategóriában legfeljebb 10 kép! (Az ifjúsági kategóriában is legfeljebb 10 kép nevezhető.) Egy kép és ugyanaz a motívum (téma változat) csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet.

NEVEZÉSI LAP:

A pályázaton a etf.naturart.hu weboldalon kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. Egy pályázó csak egy nevezési lappal pályázhat, az esetleges társszerzők nem indulhatnak egyénileg is! Az ifjúsági kategóriában pályázók nem pályázhatnak egyúttal a többi kategóriában is! A nevezési lapon a pályázó igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja és hogy a beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek, továbbá, hogy a nevezési díjat 2008. április 28.-ig megfizeti!

NEVEZÉSI DÍJ:

3000 Ft, amit postautalványon (Magyar Természetfotósok Szövetsége 1123 Budapest, Táltos u. 15/B) vagy banki átutalással kell (UniCredit Bank Hungary Zrt., számlaszám: 10918001-00000031-04710000 Magyar Természetfotósok Szövetsége) a nevezési határidő végéig (2008. április 28-ig) befizetni. A naturArt tagjai kedvezményesen, 1500 forintos nevezési díjért nevezhetnek.
Az utaláson, csekken, a megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni a nevezés során kapott 3 jegyű kódot!

PÁLYÁZATI CÍM:

A zsűri döntése által a második fordulóba bekerült, erről külön értesített pályázótól bekért nyers fájlokat vagy diákat tartalmazó pályázati anyagokat zárt csomagban kérjük eljuttatni postán vagy személyesen az alábbi címre:
A zárt csomagra kérjük ráírni „Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2008”
A CD/DVD-re, a nevezés során kapott 3 jegyű kódot kérjük ráírni.

Postán: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1123 Budapest, Táltos u. 15/B

Személyesen: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1123 Budapest, Táltos u.15/B,
munkanapokon 8:30 és 17 óra között Graeser Brigitta részére

(A kiíró a postai kézbesítés során bekövetkezett károkért felelősséget nem vállal!)

A pályázattal kapcsolatban felmerült kérdések és gondok esetén Graeser Brigittát lehet keresni, a 06-1/457-8007-es telefonszámon vagy a graeser.brigitta@radex.hu e-mail.címen

NÉVADÓ TÁMOGATÓ:
Béres Gyógyszergyár Zrt.

FŐTÁMOGATÓK:
Canon Hungária Kft.
Dunapack Zrt.
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Magyar Természettudományi Múzeum

MÉDIA FŐTÁMOGATÓK:
Fotoklikk.hu
National Geographic Magyarország
ZOOM Magazin

TÁMOGATÓK:
Artwork Photo Kft.
Bertaudio
Jetwing Travel Utazási Iroda
Leitz Hungária Kft.
Magyar Fotográfiai Múzeum
Magyar Fotóművészek Szövetsége
Mekkora Print Kft.
Messer Hungarogáz Kft.
Nimród vadászújság
Panasonic
Radex Média
SUBMARINE Búvármagazin
Szerdahelyi Vadászbolt
Természet Világa
TermészetBúvár Magazin
Vadon Magazin
WinterFair Kft.
Zsila Sándor Online fotósuli

Details

Start:
2008, April 14 @ 18:00 UTC+0
End:
2008, April 27 @ 18:00 UTC+0
Cost:
Free
Event Tags:
, , , ,