Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Virágzik a ciklámen Zalában

2010, July 9 @ 18:00 - 2010, September 14 @ 18:00 UTC+0

Free
(c) Fotó: Szakács László  - Forestpress

Tömegesen virágzik az árnyas fák alatt már néhány hete a zalai erdők legszebb, védett virága, a ciklámen (Cyclamen purpurascens). Teljes pompájában mutatkozik a lila színű, bódítóan erős illatú virág július közepétől szeptember végéi. A Kankalinfélék családjába tartozó 10-20 cm magas, évelő növény. Gumója nagy, széles, kopasz, felszínen kis gyökérképződmények. Csak tőlevelei vannak, amelyek 2,5-8 cm hosszúak, 2-6 cm szélesek, áttelelnek, kerekdedek, majdnem szív, vese alakúak. Hosszúnyelűek, felső lapjukon szürkén márványozottak, fonákukon borvörösek.
Tömegesen virágzik az árnyas fák alatt már néhány hete a zalai erdők legszebb, védett virága, a ciklámen (Cyclamen purpurascens). Teljes pompájában mutatkozik a lila színű, bódítóan erős illatú virág július közepétől szeptember végéi. A Kankalinfélék családjába tartozó 10-20 cm magas, évelő növény. Gumója nagy, széles, kopasz, felszínen kis gyökérképződmények. Csak tőlevelei vannak, amelyek 2,5-8 cm hosszúak, 2-6 cm szélesek, áttelelnek, kerekdedek, majdnem szív, vese alakúak. Hosszúnyelűek, felső lapjukon szürkén márványozottak, fonákukon borvörösek. A virág bimbós állapotban sodrott, kinyílva vöröses rózsaszín vagy bíboros, lilás, bókoló és erősen illatos. A terméses kocsány pásztorbotszerűen csavarodott és az érett tok magjait spirálrugóhoz hasonló módon löki szét.
Hazánkban főként Nyugat-Magyarországon az Alpokalján, a Soproni- és a Kőszegi hegység bükköseiben, gyertyános tölgyeseiben található, de Zala megyében van legnagyobb összefüggő területen.
Magyarországon a ciklámen védelmét először Degen Árpád javasolta. A Dunántúli Turista Egyesület soproni szervezete 1933-ban, és 1934-ben szintén támogatta. Végül 1942-ben egy miniszteri rendelet az erdei cikláment is védelembe vette.
A természet e szép ajándéka védett, sem gumóját gyűjteni, sem virágját leszedni nem szabad, de erdei sétánk alkalmával gyönyörködhetünk az illatos virágban.

Details

Start:
2010, July 9 @ 18:00 UTC+0
End:
2010, September 14 @ 18:00 UTC+0
Cost:
Free
Website:
http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=18588&Itemid=1