Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Világsztárok a Millenárison: Chico Freeman (USA) és a Dresch Quartet

2005, July 8 @ 18:00 UTC+0

Free
Chico Freeman (USA)

Chico Freeman – tenorszaxofon, Dresch Mihály – tenor- és szopránszaxofon, Lukács Miklós – cimbalom, Szandai Mátyás – bőgő, Baló István – dob

Helyszín: Millenáris
(Bp. II.ker., Fény u. 20-22.)

Chico Freeman – tenorszaxofon, Dresch Mihály – tenor- és szopránszaxofon, Lukács Miklós – cimbalom, Szandai Mátyás – bőgő, Baló István – dob

Helyszín: Millenáris
(Bp. II.ker., Fény u. 20-22.)

Earl “Chico” Freeman 1949. július 17-én született Chicago-ban. Igazi muzsikus családból származik. Apja a legendás 83 éves szaxofonos Von Freeman. (A chicagoi polgármester október 3-át -a művész születésnapját- 2002-ben a 80. évforduló alkalmából “Von Freeman Day”-nek nevezte el és azóta is minden évben fesztivál keretében ünneplik az “öreget”. Ezeken Chico is rendszeresen fel szokott lépni.)

A kis Chico gyermekkorában trombitálni tanult és akkor váltott tenorszaxofonra, amikor az 1960-as évek második felében a Northwestern University növendéke volt. Az 1970-as évek elején tanárai között találhatjuk a chicagoi avantgarde zongorista-zeneszerző Muhal Richard Abrams-et az AACM műhely létrehozóját és az ohioi szaxofonos Joe Daley-t.

A 70-es évek közepén fejezte be tanulmányait a Governors State University-n, ahol zeneszerzésből “Master’s degree”-t, azaz “Mester fokozat”-ot kapott. 1976-ban az egyetemi big band turnéja során hatalmas sikert aratott a Notre Dame Fesztiválon és Braziliában. Visszatérve az Egyesült Államokba New Yorkban telepedett le, ahol azonnal felkeltette a szakemberek és zenésztársak figyelmét. 1976-tól olyan nagy nevek zenekaraiban játszott, mint a bőgős Cecil McBee, a dobos Elvin Jones, a szaxofonos Sam Rivers, a zongorista Don Pullen és a “szuperszónikus” Sun Ra. Első európai turnéját Elvin Jones együttesének tagjaként abszolválta, majd az AACM big band-del jött át kontinensünkre. Első önálló lemezét az India Navigation adta ki 1978-ban “Spirit Sensitive” címmel. Itt azzal hökkentette meg a jazzvilágot, hogy saját kortársai közül egyedüliként standard lemezt készített egy olyan modern korszakban, mikor az nem igazán volt divat. Az 1980-as években apjával és a The Leaders együttes különböző inkarnációival turnézott és készített lemezeket. 1989-ben azzal hökkentette meg a világot, hogy felhagyott az akusztikus jazzel, és sokkal elektronikusabb hangzást hozott a Brainstorm együttessel. 1999-ben ismét újított és kortársait ismét megelőzve elkalandozott a latin jazz területére. Hatalmas sikerű európai turnét bonyolított a Latin Jazz Explosion zenekarral. Ugyanabban az évben jelent meg az apjával készített “Von Freeman’s 75th Birthday Celebration – Live at the Blue Note” című CD. 2000-ben dobták piacra a “Face to Face” című lemezét, amit a két leghíresebb svájci muzsikussal, a trombitás Franco Ambrosetti-vel és az ütőhangszeres Reto Weber Percussion Orchestra-jával rögzítettek az előző évi Berlini Jazzfesztiválon. 2001-ben lépett fel először a Dresch Quartet-tel a Zsámbék Jazz Open rendezvényen. 2002-ben jelent meg “Oh, By the Way…” című albuma, amivel ismét a latin-jazz vizeire evezett.

Jegyár: elővételben 2500 Ft / a koncert napján 2800 Ft

Jegyek a Millenárison (Bp. II.ker., Fény u. 20-22.) és minden nagyobb jegyirodában (Ticket Express, Publika, Broadway) kaphatóak.

Details

Date:
2005, July 8
Time:
18:00 UTC+0
Cost:
Free