Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Teljes holdfogyatkozás csütörtök hajnalban (2004. október 27/28.)

2004, October 28 @ 02:14 - 05:54 UTC+0

Forrás: Nasa

A holdfogyatkozás időpont-adatai helyi időben (NyISz):

Belépés a teljes árnyékba: 03:14
A teljesség kezdete: 04:23
A teljesség vége: 05:45
Kilépés a teljes árnyékból: 06:54

Rendkívüli nyitva tartás a Polaris Csillagvizsgálóban szerdáról csütörtökre virradó éjszaka hajnali 2 órától!


Forrás: NatGeo

Teljes holdfogyatkozás lesz csütörtök hajnalban

A holdfogyatkozás időpont-adatai helyi időben (NyISz):

Belépés a teljes árnyékba: 03:14
A teljesség kezdete: 04:23
A teljesség vége: 05:45
Kilépés a teljes árnyékból: 06:54

Rendkívüli nyitva tartás a Polaris Csillagvizsgálóban szerdáról csütörtökre virradó éjszaka hajnali 2 órától!


Forrás: NatGeo

Teljes holdfogyatkozás lesz csütörtök hajnalban

Amennyiben az időjárás engedi, csütörtök hajnalban hazánkból is látható lesz, ahogy a sárgás fehéres Holdra rávetül Földünk árnyéka, és kísérőnk rézvörös színt ölt fel.

Ismét egy teljes holdfogyatkozás, amely Magyarországról is látható. Ez a negyedik a sorban, ugyanis a legutóbbi három teljes holdfogyatkozás mindegyike is megfigyelhető volt hazánkból.

A négyből ez már a harmadik hajnali fogyatkozás: tavaly május 16-án csak a részleges fázis látszott holdnyugtáig, 2003. november 9-én késő éjjel ködfoltok között észlelhettünk. A kivételt idén május 4-e képezte, amikor is felhőátvonulás közepette az esti égen zajlott a totalitás.

Október 28-a hajnalán a totalitás végig látszani fog, a holdnyugta idején (Budapesten 7 óra 34 perc) már a penumbrát hagyja el a Hold.

Rézvörös ragyogás

Teljes vagy részleges holdfogyatkozás teliholdkor figyelhető meg, ilyenkor a Hold pályája, és bolygónk árnyéka metszi egymást. Mivel a Föld árnyékának átmérője nagyobb, mint a Hold, ezért gyűrűs holdfogyatkozásban soha sem gyönyörködhetünk.

A legtöbb telihold során a Hold a Föld árnyékkúpja alatt vagy felett halad el – azaz nem következik be fogyatkozás. De évi egy-három alkalommal a Hold keresztezheti vagy a Föld félárnyékának, vagy a teljes árnyékának valamely részét, ezáltal bekövetkezhet félárnyékos, részleges, vagy teljes holdfogyatkozás.

Bár a Föld árnyékába belépő égi kísérőnk fokozatosan elsötétül, teljesen feketévé, láthatatlanná nem válik. A teljes fogyatkozás idején, amikor már az egész égitest a Föld árnyékában van, színe tompa rézvörössé válik, ami annak a következménye, hogy ilyenkor csak a Föld légköre által szórt, alkonyatihoz hasonló napfény világítja meg.

Egy óra 21 percig tart a teljesség

A Hold csütörtök hajnalban 3 óra 14 perckor kezdi meg belépését bolygónk teljes árnyékába. A teljes fogyatkozás kezdete 4 óra 23 perc, közepe 5 óra 4 perc, a teljes fogyatkozás vége pedig 5 óra 45 perc.

A teljes holdfogyatkozás Amerikából ottani idő szerint szerda este, Európából és Afrikából pedig csütörtök hajnalban látható. A következő teljes holdfogyatkozásra 2005. március 3-ig kell várni.

A teljes holdfogyatkozás alkalmából a budapesti Polaris Csillagvizsgáló szerdáról csütörtökre virradó éjszaka hajnali 3 órától várja az érdeklődőket. Részletek a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján


Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület:

Holdfogyatkozás október 28-án hajnalban
Ismét egy teljes holdfogyatkozás, amely Magyarországról is látható. Ez a negyedik a sorban, vagyis a legutóbbi négy teljes holdfogyatkozás mindegyike megfigyelheto volt hazánkból, illetve a sorban a legutolsó a mostani. A négybol ez már a harmadik hajnali fogyatkozás: tavaly május 16-án csak a részleges fázis látszott holdnyugtáig, november 9-én késo éjjel ködfoltok között észlelhettünk. Idén május 4-én alacsonyan a Librában felhoátvonulás közepette az esti égen zajlott a totalitás. Október 28-án a totalitás végig látszani fog, a holdnyugta idején már a penumbrát hagyja el a Hold.

A Hold a leszálló csomónál metszi az ekliptikát a Kos csillagképben. A Hold átméroje most 30,6 ívperc, vagyis 7%-kal kisebb lesz, mint a májusi fogyatkozáskor. A totalitás 1 óra 21 percig tart és a fogyatkozás közepén a Hold széle 0,7′-re megközelíti az umbra közepét. Mivel a legutóbbi nagy porkibocsátással járó vulkánkitörés több mint egy évtizede (Pinatubo, Fülöp-szigetek, 1991) volt, ismét a májusihoz hasonló, fényes fogyatkozást várhatunk. Most a Hold jobban fog belemerülni az umbrába, azonban a be és kilépésnél ismét fényes, kékes-sárgás umbra peremet várhatunk. Talán ez megkönnyíti a kontaktusok mérését.
A fényes fogyatkozás kedvez a fotósoknak, mert rövidebb expozíciókkal lehet az árnyékban lévo Holdat fotózni és sokkal színesebb részeket láthatunk majd. Viszont kedvezotlen a csillagfedések megfigyeléséhez, mert 10 magnitúdónál halványabb csillagokat már nem nagyon tudunk követni a peremig. (a legfényesebb csillag 9,6 magnitúdós lesz, amelynek kilépését a totalitás idején meg lehet figyelni, a ZC 2901-es 2:23:31 UT-kor Budapesten. A kilépés idején egy 7,7 magnitúdós csillag belépése lesz látható a Hold mögé 3:52:59 UT-kor. További elorejelzések az Okkultáció Szakcsoport honlapján http://okkultaciok.mcse.hu)

A fogyatkozás közepén ne felejtsük el megbecsülni a fogyatkozás Danjon értékét, illetve a Hold teljes fényességét fordított binokulárral. Az összehasonlításhoz segítségünkre lesz a 0,1 magnitúdós Szaturnusz a Geminiben, a -1,6 magnitúdós Szíriusz, a -1,7 magnitúdós Jupiter a -4,0 magnitúdós Vénusszal a Virgóban.

Természetesen fontos a kiválasztott kráterek kontaktusainak mérése is. A megfigyelések végzéséhez útmutatót az Amatorcsillagászok Kézikönyvében 253-260. old. találhatunk (megvásárolható az MCSE címén).

Details

Date:
2004, October 28
Time:
02:14 - 05:54 UTC+0
Website:
http://okkultaciok.mcse.hu/2004/20041028elorejelzes.html