Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fotóhónap 2004: Százhúsz fénykép kétmillióból- fotókiállítás

2004, May 18 @ 17:00 - 2004, June 10 @ 17:00 UTC+0

Free
fotohonap-2004-szazhusz-fenykep-ketmilliobol-fotokiallitas.jpg

Kiállítás a HORUS archívum anyagából.

Kiállítás a HORUS archívum anyagából.

A Horus Archivumot senki nem ismeri teljesen.
A Horus Archivumot egy kicsit mindenki ismeri. A fenti igazság természetesen némi magyarázatra szorul. Jó harminc évvel ezelőtt kezdett amatőr fényképeket gyűjteni Kardos Sándor, a kitűnő operatőr. Ő maga a Horus Archivumot éppen úgy életműve részének tekinti, mint világszerte ismert filmoperatőri munkásságát. A gyűjtemény az eltelt évtizedek alatt oly hatalmassá gyarapodott, hogy jelenleg a legvalószínűbbnek tűnő becslések szerint a Horusban őrzött fotók száma talán eléri, vagy legalábbis megközelíti a két millió darabot. Ilyen óriási mennyiségű képet lehetetlen részletesen ismerni. A néző, az érdeklődő számára a Horus egy szimbólum, mely a fotográfia nyelvén az Egészet, a Teljességet jelenti. Ezért szól úgy az első mondat, hogy a Horus Archivumot senki nem ismeri teljesen.

Egy kutató, ha néhány hónapot eltölt a Horus képei között, lelkiismeretesen feljegyzi tapasztalatait, majd egy tanulmányban leírja, hogy milyen a Horus Archivum, valószínűleg egy egészen másfajta gyűjteményről fog hírt adni, mint egy másik kutató, aki ugyanilyen lelkiismeretesen írta meg tanulmányát a saját tapasztalatairól. Igen, a Horusnak rengeteg megközelítési módja van. Lehet szociológusként, fotóművészként, történészként szemlélni, fontos képeket találhat maga számára a divat, a tudomány, a sport, a falu, a város, az építészet, a természet, vagy bármi más iránt érdeklődő néző és felfedezheti titkos vágyainak képeit a kukkoló, a sortüzet vezénylő katona és az elmebeteg népírtó. Mert a Horusban minden benne van, amit az Ember produkált az utóbbi 120 évben. Bárki, aki elkezd Horus képeket nézegetni, rövid időn belül találkozik önmagával, találkozik olyan fotóval, amiről az az érzése, hogy tulajdonképp róla készült, vagy akár ő is készíthette. Ezért szól úgy a második mondat, hogy a Horus Archivumot egy kicsit mindenki ismeri.

A Horus Archívum az egyik legnagyobb magyar privátkép-gyűjtemény. Bár több kiállítás és könyv is készült már a Horus fényképeiből, az újabb és újabb válogatások mindig sok újdonságot nyújtanak, és a fotó sajátos, semmi mással össze sem hasonlítható dokumentáló képességéről tanúskodik. Amióta az emberek rendszeresen fotografálják a hétköznapjaikat, azóta a hivatalos mellett megszületett egy privát képtörténelem. Ez a különös vizuális história nemcsak a kulturális antropológia és a történettudomány számára jelent hallatlanul fontos adalékot, hanem a képhasználat és képnézés vonatkozásaiban is egészen új távlatokat nyit.

A hatalmas gyűjteményből 130 képet mutat be a 2004-es Fotóhónap rendezvényeként a Millenáris Park Kerengőjében megnyíló kiállítás. A kiállított lépeket a Horus alkotója, Kardos Sándor és a kiállítás kurátora, Haris László válogatta.

Megnyitó május 18-én 18 órakor. Megnyitja Németh Gábor író.

Helyszín Millenáris Park C épület, Kerengő Galéria

Cím: Budapest, II. Lövőház utca 39.
Látható június 10-ig minden nap 10-18 óra között

Details

Start:
2004, May 18 @ 17:00 UTC+0
End:
2004, June 10 @ 17:00 UTC+0
Cost:
Free
Event Tags:
, , ,
Website:
http://www.millenaris.hu/index.php?c=akiall&id=67|http://www.fotohonap.hu/?horus