Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Turay Balázs: Privát csendéletek

2007, April 24 @ 17:00 - 2007, June 29 @ 18:00 UTC+0

Free

Helyszín: Francia Intézet
1011 Budapest, Fő utca 17

Megnyitja: Szőke András filmrendező

Megtekinthető: hétköznap 9-21 között

Helyszín: Francia Intézet
1011 Budapest, Fő utca 17

Megnyitja: Szőke András filmrendező

Megtekinthető: hétköznap 9-21 között


Turay Balázs az egy festő fogalma. De most már a Turay Balázs nem tud mit csinálni, mert fotós a mestersége, időnként ő maga is állítja elő a segédeszközeit, tehát igazi kézműves. Ebből a két mondatból azt feltételezhetjük, hogy Turay Balázs ikrek. De valószínűleg ezek az ikrek nem mindig élnek szeretetben, mint az egypetéjűek, hanem harcolnak, mert a festő Turay beleköltözött a fotós Turay Balázsba. Ezért is ennek a kiállításnak a valódi kulcsa a festészet. Mindazok a hiányosságok, amelyek egy amatőr fotósnál jelen vannak – életlenség, dekompozíció – azok itt mind nagyon tudatos szerkesztési elvet képviselnek, és ennek a szerkesztési elvnek a titka a színek, foltok, ritmikája, festői látásmódja.
Turay reneszánsz ember. Életigenlő és vegyíti a művészeti ágakat. Ha a reneszánszban élt volna, nagyobb bajban lett volna, mint ma, mert a festő Turay-iker elpusztította volna a fotós Turayt. És bár előszeretettel alkalmaz régvolt technikákat, fogásokat is, Turay Balázs mégsem egy archaizáló személyiség, mert tovább lép a fotó közismert mágiáján, miszerint a fotóapparát a valóságot képezi le. Ő is ebből a fotografikus realitásélményből táplálkozik, helyzetgyakorlatai valósak (a tánc, a víz, a női alakok), de a valóságot sűríti, időn átíveli, ezért van szüksége a festői eszközökre. A képi élmény számára az igazán fontos. A megszülető képek hedonikusak, lényegük a színek és a ritmusok élvezete. Itt nem teljesítményeket látunk, hanem a pillanatok megélt sűrítményeit.
Turay Balázs jó ember lehet, de nem lehet neki egyszerű napjainkban élni, mert a szívvel foglalkozik elsősorban, s ez a világ most ennek nem nagyon kedvez. Kitartást kíván neki az Estiskola két dolgozója, az osztályfőnök meg a pedellus.

Szőke András és Hegyi Zsolt
http://www.estiskola.hu

Details

Start:
2007, April 24 @ 17:00 UTC+0
End:
2007, June 29 @ 18:00 UTC+0
Cost:
Free
Event Tags:
Website:
http://www.turay.hu

Organizer

Turay Balázs