Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Együtt-lét fotópályázat – Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében

2010, November 1 @ 00:00 - 2010, November 30 @ 23:59 UTC+0

Free
coexist.jpg

A Magyar Országgyűlés nemzetközi fotópályázatot hirdet meg, a Magyar Fotográfusok Háza szakmai partnerségével.
A pályázatra:

– A határainkon túl élő magyar kisebbségeknek a többi kisebbséggel és a többségi népcsoporttal való együttéléséről,
– Valamint a Magyarországon élő kisebbségek, nemzetiségek életéről

készült képek küldhetők be.

A Magyar Országgyűlés nemzetközi fotópályázatot hirdet meg, a Magyar Fotográfusok Háza szakmai partnerségével.

A pályázatra:

– A határainkon túl élő magyar kisebbségeknek a többi kisebbséggel és a többségi népcsoporttal való együttéléséről,
– Valamint a Magyarországon élő kisebbségek, nemzetiségek életéről

készült képek küldhetők be.

2011. január 1. és június 30. között Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, amelynek kiemelt prioritása lesz Európa örökölt kulturális sokszínűségének támogatása. A pályázat célja, hogy méltó kiállítással mutassuk be a Kárpát-medencében és Moldvában (Románia) élő közösségek életét.

A nagyszabású kiállítás a Parlament előtt, a Kossuth téren kerül megrendezésre, a legjobb 50-100 pályamű megjelenítésével.

***

Térségünkben egyedülálló kulturális értéket jelent a különböző nyelvű és kultúrájú közösségeknek az elmúlt évszázadok során kialakult hagyományos együttélése, az érintett csoportok egyaránt őshonosnak érzik magukat az együttélés színhelyén. Ez a hosszú évszázadok alatt kialakult, örökölt kulturális és nyelvi sokszínűség páratlan hagyományt és gazdagságot jelent ma is.
A pályázat célja, hogy a magyar elnökségi félévhez méltó kiállítással mutassuk be a Kárpát-medencében és Moldvában (Románia) élő közösségek életét. A nagyszabású kiállítás a Parlament előtt, a Kossuth téren kerül megrendezésre 2011-ben, a legjobb 50-100 pályamű megjelenítésével. A legjobb pályázati anyagok a kiállításhoz kapcsolódó katalógusban jelennek meg.

1. IDŐZÍTÉS:
A pályázat meghirdetése: 2010. július 12.
Beadási határidő: 2010. november 1-30.
A zsűrizés: 2010. december 7.
Eredményhirdetés: 2010. január
A Kossuth téri kiállítás megnyitója: 2011. március 18.

2. KATEGÓRIÁK:
1. Emberábrázolás, portré
2. Építészet, környezet, tárgyi világ
3. Mindennapi élet
4. Ünnepek és hagyományok

Pályázni lehet egyedi képekkel és sorozatokkal. Egy önálló kép vagy egy sorozat 1 pályaműnek minősül. Egy pályázó összesen 10 pályaművet küldhet be, kategóriától függetlenül. Egy sorozat maximum 10 db fotográfiából állhat. Hivatásos és amatőr fotográfusok egyaránt pályázhatnak.
A zsűri kategóriánként egy I., egy II., egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van pályaművet más kategóriába áttenni, tovább nem jutott sorozatból kiemelkedő képet kiemelni és önállóan értékelni, valamint sorozatot a kiállítás céljára átszerkeszteni. Megfelelő színvonalú képanyag hiányában a zsűri dönthet úgy is, hogy adott kategóriában nem ad ki díjat, vagy nem minden díjat ad ki. A zsűri köteles kizárni mindazokat, akik a pályázati feltételeknek nem tesznek eleget.

3. ZSŰRIZÉS:
A pályamunkákat a kiíró által felkért neves szakemberek bírálják el:
A zsűri elnöke, művészeti vezető: Méry Gábor, fotográfus

A ZSŰRI TAGJAI:
• Ádám Gyula (Románia), fotográfus
• Dorel Găină Gerendi, (Románia), fotográfus, egyetemi tanár
• Gőbölyös Luca, fotográfus
• Kincses Károly, fotómuzeológus, művészeti főtanácsadó, Magyar Fotográfusok Háza
• Karol Kállay, (Szlovákia) fotográfus
• Petrányi Zsolt, művészettörténész, a Műcsarnok főigazgatója

A nyilvános zsűrizés elé csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotók kerülhetnek.

A ZSŰRIZÉS TÖBB FORDULÓS, MENETE:

Előválogatás: 2010. november 22 – december 3.
• Zárt rendszerű, nem nyilvános, nem közvetített
• A zsűri a kategória kiírásoknak megfelelően előválogatja a pályaműveket online, azzal a céllal, hogy a második fordulóba csak – a kategória tartalmának – megfelelő, esztétikailag kifogástalan fotók kerüljenek.

1-2. forduló: 2010. december 7.
• Nyílt: interneten keresztül követhető
• Ebben a fordulóban már a közönség számára is elérhető formában az interneten keresztül (www.fotoklikk.eu) zajlik a zsűrizés, ahol a zsűri tovább szűkíti a kategóriák képanyagait. A 2. fordulóba bejutott képeket a kiíró nagyfelbontásban is bekéri, az eredeti feltöltő oldalon, amiről az érintetteket e-mailben értesíti. Ekkor kérjük az önéletrajzot és az arcképet is a regisztrációs oldalra feltölteni.

3. forduló: 2010. december 7.
• A döntőbe jutott képek végső sorrendjének kiválasztása, interneten nem követhető. Az eredmény kihirdetésére csak a sajtótájékoztatón kerül sor januárban.

3. DÍJÁTADÁS, KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ:
A díjak átadására és a szabadtéri kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2011. márciusában kerül sor a Kossuth téren.

4. DÍJAZÁS:
Kategóriánként összesen 3 díj adható ki. Az egyes díjak értéke az alábbi:
1. díj: 1300 euró
2. díj: 800 euró
3. díj: 400 euró
A zsűri fenntartja a jogot, hogy több díjat adjon ki bármelyik helyezettnek. A harmadik fordulóba került művek közül internetes szavazás alapján kerül kiadásra a közönségdíj, amelynek értéke 500 Euro.

5. SZERZŐI JOGOK:
A pályázaton résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során azokat az oldalakon megjelenítsék és a pályázat archívumában megőrizzék.
A díjat felajánlók a pályázat promóciójához kapcsolódva jogdíjmentesen használhatják fel az általuk díjazott kép(ek)et.
A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

6. FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK:
A beküldött fotóknak hűen kell bemutatniuk azt, ami a fényképezőgép lencséje előtt történt az expozíció pillanatában.
A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó kis mértékű digitális módosításokból állhat úgy, mint: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/ kontraszt (brightness/ contrast), valamint az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. A kép egyes részeinek, ill. részleteinek módosítása nem megengedett!
A fotó eredeti mondanivalóját a korrekciók nem módosíthatják. A zsűri fenntartja magának a jogot az eredeti RAW file vagy negatív megtekintésére. Fenti előírások megszegése a pályázatból való kizárást eredményezheti.
Kérjük a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során. A képaláírás maximum 200 leütés lehet szóközökkel együtt, a képriportok bevezetőszövege maximum 600 leütés lehet.
A kép és képaláírás nem tartalmazhat utalást a fotós kilétére, az őt megbízó médiumra, ügynökségre. Egyedi fotók esetében a fotó készítésének időpontja nem lehet korábbi mint 2005. január 1. Beadható olyan pályamű is, melynek elkészítése több éven keresztül történt, ekkor a fotósorozat legalább egy eleme készítésének időpontja nem lehet korábbi mint 2005. január 1.
A pályaművek kizárólag digitális formában (negatívról nagyított képek esetében szkennelve), szerverre történő feltöltés útján adhatók be, a pályázati adatlappal együtt. Felhívjuk a hagyományos technikát használó, tehát filmre dolgozó pályázók figyelmét, hogy szkenneléskor a kiírásnak megfelelő, nagyméretű, digitális nagyításra alkalmas file-t szkenneltessenek.
A pályázaton legalább 5 megapixel (2562 × 1936) felbontású eredeti képpel lehet részt venni, melynek kicsinyített 1400 × 1000 pixeles változatát kell feltölteni. A 3. fordulóba bejutott képekről külön értesítés után feltöltendő a nagyfelbontású változat maximum 10 megapixel (3648 × 2736 pixel) méretű változata.
A nevezéssel a pályázó vállalja, hogy rendelkezik a beadott kép nagyfelbontású változatával, amit a harmadik forduló után a feltöltő oldalon beküld a kiíró előzetes értesítése után. Pályázó tudomásul veszi, hogy a bekért nagyfelbontású képek feltöltése hiányában a kiíró kizárhatja őt a pályázatból.

A) KÉPFILE TECHNIKAI FELTÉTELEK:
A pályaművek kizárólag digitális formában, a www.egyuttlet.eu címen történt regisztrálás után tölthetők fel.
Filetípus: JPEG, a legmagasabb képminőséggel elmentve.
Méret: hosszabbik oldal fekvő kép esetén 1400 pixel, álló kép esetén 1000 pixel.
A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat a szerver feltöltés után átméretezi. A nagyobb méretű képek lényegesen lassabban töltődnek fel, feleslegesen lassítják a feltöltési folyamatot és a szervert is, ezért kérjük mindenképpen méretezzék át a pályázati anyagot.
A pályázó adatait nevezéskor a regisztrációs lapon, a képekhez tartozó képaláírást a képek mellett, a pályázati oldalon töltsék fel.
A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.

B) KÉPFILE ELNEVEZÉSE:
A képek elnevezése automatikusan a rendszer által történik, ezért ezzel nem kell foglalkozniuk a pályázóknak. A feltöltésre kerülő ideiglenes fájlnevek nem tartalmazhatnak szóközt, ékezetes betűt, egyéb speciális karaktert. A rendszer a feltöltés után átkódolja a fájlneveket saját formátumára, de a tiltott betűk zavart okozhatnak. A későbbiekben a képeket a pályázó nevezési számával találhatják meg a közvetítési (www.fotoklikk.eu) oldalakon. Egyéb technikai kérdések számára a feltöltő oldalon Fórumot működtetünk, ahol minden technikai kérdésre válaszolunk.

C) NEVEZÉSI LAP:
A pályázaton a www.egyuttlet.eu weboldalon (regisztráció során) kitöltött nevezési lappal (az oldalon regisztrálva) lehet részt venni. Egy pályázó csak egy nevezési lappal pályázhat. A nevezési lapon a pályázó igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, és hogy a beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek, valamint kérésre feltölti nagyfelbontásban is a továbbjutott képeit.

D) PÁLYÁZATI ANYAG FELTÖLTÉSE INTERNETEN:
A pályázati anyagok fogadása egy központi szerveren történik, ahová a pályázók előzetes regisztráció után tölthetik fel file-jaikat. A regisztráció a www.egyuttlet.eu oldalon végezhető el. A feltöltő oldalon minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga, a pályaművek nem nyilvánosak. Nevezési díj nincs. A feltöltött képek a pályázat véglegesítéséig módosíthatóak, a véglegesített pályázatokat a zsűri – akár a pályázat vége előtt is – előszűri, ezért a lezárt pályázatok felnyitására nincs mód.
A szerver 2010. november 1-jétől 2010. november 30-án 24-óráig fogad el feltöltéseket.
A pályázat végeredményét, a zsűrizést követően sajtótájékoztatón közöljük.
A díjakat a Parlamentben, a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2011. márciusában adjuk át.

Budapest, 2010. július 12.