Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

2. Múzeumok Éjszakája Falvakban – EGY TEMPLOM ÉJSZAKÁJA- Kortárs fotó és mozgókép kiállítás

August 31 @ 19:00 - September 1 @ 00:00 CEST

Nagy örömmel jelentjük be, hogy idén ismét megrendezésre kerül a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA FALVAKBAN (NOAPTEA MUZEELOR LA SATE Ediția a 2-a) országos programsorozat, amely augusztus 31-én, szombat este várja a kulturális élményekre vágyó közönséget szerte Romániában.

A kőrispataki esemény szervezője a havadtői KOPIAKOLLEKTIVA Egyesület, amelynek célkitűzése a kortárs fotográfia és mozgókép népszerűsítése a kulturálisan margón lévő kistelepüléseken. Az egyesület idén is egy helyspecifikus, rendhagyó kortárs fotó- és kísérleti film kiállítással készül erre az alkalomra EGY TEMPLOM ÉJSZAKÁJA: Vidékek és Tájak – Kortárs Fotó és Mozgókép Kiállítással.

A kiállításnak a Kőrispataki Unitárius Templom ad otthont, ahol tárlatvezetéssel és három izgalmas vetített előadással egybekötött különleges kulturális élmény várja az érdeklődőket.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk erre az egyedülálló eseményre, ahol a hagyomány és a kortárs művészet találkozik falvaink szívében.

Időpont: 2024. AUGUSZTUS 31. szombat, 20.00 – 01.00 ÓRA

A kiállítás MEGNYITÓ: 21.00 ÓRAKOR!

A kiállítást megnyitja: Szász – Cserey Katalin unitárius lelkésznő.

HELYSZÍN: KŐRISPATAK (Hargita megye), UNITÁRIUS TEMPLOM, Fő út, a helyi kisbolt mellett a Központban (térerő nincs, a boltban eligazítják, ha netán nem találná a templomot)

Belépés: INGYENES

Kiállítók a KopiaKollektiva tagjai, művészei:

Balázsi Bence, Balla Zoltán, Gueth Péter, Kerekes Emőke, Lőrinczi Inez, Lukács Orsolya, Szekeres Ilma, Torkos Márk Erik, Piti Marcell

Meghívott kiállító művészek:

Antalfi Anikó, Fekete Zsolt (Lovacska)

A kiállítás címe:

EGY TEMPLOM ÉJSZAKÁJA: Vidékek és Tájak – Kortárs Fotó és Mozgókép Kiállítás

A kiállítás témája, leírása:

A vidéki táj, a természet, vagy éppen a kert, például a vallási témájú Hortus Conclusus (zárt kert) a mai napig fontos motívumai a művészeteknek, melyek a különböző alkotóknál más és más formában jelennek meg. Napjainkban Romániában még mindig szoros, egyfajta archaikus kapcsolat fedezhető fel az ember és a táj viszonyában. Ez a kapcsolat viszont a jelenkori gazdasági és társadalmi változások miatt egyre törékenyebbé, sérülékenyebbé válik.

Jelen kiállításunkban kortárs fotográfiák és filmek által mutatjuk be ezeket a változásokat, átalakulásokat, reflektálva a művészetek és az ökológia kapcsolatára, a kulturális örökségeinkre, hagyományos életformáinkra, felhívva a figyelmet ezek megóvásának a

fontosságára.

Kiállításhoz kapcsolódó előadások, programok:

A kiállítást interaktív beszélgetés és vetített szakmai előadások kísérik melyek témája a tájábrázolás és tájhasználat, vagy a turizmus a tájban.

Előadók:

Gueth Péter utazó, és biblioterapeuta: Egzotikus tájak a turizmus „szemével”

Kerekes Emőke fotográfus: Médiumok és Tájak

Torkos Márk Erik interdiszciplináris művész: Land Art és a Vidék kapcsolata

MI VÁRHATÓ MÉG?

Mivel idén ez a programunk a IV. KOPIA Kortárs Fotó és Mozgólép ALKOTÓTÁBORUNKKAL is EGYBE ESIK, a szombat délutáni tábor műhelyeinket, a Fotó- és Land Art műhelyünket is a templom, illetve a parókia udvarán tartjuk, amelyekbe ugyancsak ingyenesen betekinthetnek az érdeklődők.

Emellett szakmai partnerünk, a híres kőrispataki Szalmakalap Múzeum is nyitva fog tartani estig, azt is meg lehet tekinteni, így egy igazán izgalmas családi programot lehet szervezni erre a napra az iskolakezdés előtt.

További információk a KopiaKollektiva Egyesületről:

Telefon: 00 40 753 923 575 (Kerekes Emőke), 00 40 741 912 667 (Balla Zoltán),

E-mail: kopiakollektiva@gmail.com

Website: www.kopiakollektiva.com

FACEBOOK: https://www.facebook.com/KopiaKollektiva/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/kopiakollektiva/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/@kopiakollektivaegyesulet5848/videos

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA FALVAKBAN (NOAPTEA MUZEELOR LA SATE Ediția a 2-a) web:

https://noapteamuzeelor-la-sate.ro/noaptea-muzeelor/biserica-unitariana-din-criseni-si-asociatia-kopiakollektiva-jud-harghita/

PARNEREINK:

Kőrispataki Unitárius Templom, és a kőrispataki Szalmakalap Múzeum

https://www.facebook.com/events/790833903124894/

Details

Start:
August 31 @ 19:00 CEST
End:
September 1 @ 00:00 CEST
Event Categories:
, , , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/790833903124894/

Organizer

KopiaKollektiva
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Crișeni, Harghita, Unitárius Templom
Crișeni, Atid 537006 Romania + Google Map