Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Beavató tárlatvezetés az KELET-EURÓPAI SZÉPSÉG című kiállításon

July 18 @ 18:00 - 21:00 CEST

Beavató tárlatvezetés az KELET-EURÓPAI SZÉPSÉG című kiállításon ◉ BEDE KINCSŐ ◉ GALYAS-DENERAK DÓRA ◉ MUCSI EMESE↴

Beavató tárlatvezetés az KELET-EURÓPAI SZÉPSÉG című kiállításon ◉ BEDE KINCSŐ ◉ GALYAS-DENERAK DÓRA ◉ MUCSI EMESE

2024. július 18-án, csütörtökön, 18 órától a KELET-EURÓPAI SZÉPSÉG kiállításon két kiállító alkotó és a kurátor tart beavató tárlatvezetést.

Időpont: 2024. július 18-án, csütörtök, 18 óra
Helyszín: Capa Központ, I. emelet
Az eseményen a kiállításra váltott jeggyel lehet részt venni.

Kelet-Európához a kortárs internetes esztétikákban mindeddig éppen a ragyogással ellentétes képzetek kapcsolódtak: karcosság, szürkeség, unalom, egzotikus elvarázsoltság. Az itteniek számára persze ez mindig is igazi ihlető erővel bírt, emellett kiapadhatatlan inspirációs forrást jelentenek az ezek mellé felsorakoztatható alapjelenségek: a keresetlen őszinteség, az eredeti, DIY megoldások feltalálása és alkalmazása, a domináns kulturális iparágak finom, sajátosan kelet-európai felforgatása. A nyugati luxusértékeket kommunikáló divatipar számára talán mindez csak egy újabb bekebelezhető „szűzterület”, ugyanakkor a régióbeli és magyar fotográfusok, divatfotósok ezekben a feszültségekben és ellentmondásokban egy új vizuális nyelv lehetőségét látják. Ez a nyelv a közel engedés, az intimitás, a megértés nyelve; néha pedig az iróniáé, a tudatosan vállalt és megélt identitásé.

“A MOME-n arra jöttem rá, hogy nekem Erdélyben kell fotóznom, ami az otthonom. Bármikor vissza tudom helyezni magam abba az állapotba, életérzésbe, ami otthon van, mert az határoz meg engem, abban szocializálódtam, ott éltem huszonegy éves koromig. Ehhez persze adott egy egészséges távolságot, hogy Budapesten élek, illetve annak a szabadsága, hogy ha akarok, bármikor hazamehetek fotózni, gondolkodni. A szocializmusból visszamaradt, és a hirtelen jött kapitalista életmód tárgyaival keveredett miliő számomra természetes volt, de rájöttem, hogy nem mindenki számára az, ezért érdemes valamit megmutatnom belőle. A munkám alapvetően a szocializmus vizuális emlékezetére fókuszál, és a közösen meg-nem-élt történelmi tapasztalatokra, amelyek a generációk közti meg nem értés alapját adják. Én, mint gyerek, belehelyezem magam a szüleim helyzetébe, akik a kommunizmusban szocializálódtak, megélték a rendszerváltást, és utána az új rendszerben való csalódottságot is; én viszont a rendszerváltás után születtem és teljesen más tapasztalattal ülök le velük egy asztalhoz. Valahol a generációmat képviselem ezekben a fotókban.” /Bede Kincső/

“A kelet-európaiság pozitív részeként azt élem meg, hogy azért van ennek a vadságnak egy szépsége, ami sokszor átjön a fotóimon is, egyfajta nyers őszinteség, amit én nagyon szeretek és megismételhetetlennek tartok. A diplomamunkám témája édesapám. Az ő borsodi falujában fotóztam a családot, és amikor megmutattam pár képet a bécsi osztályomnak, az emberek úgy nézték a felvételeket, mintha ez egy kicsit vad, egzotikus hely lenne, ahová ők soha nem jutnának el. Ez izgalmas helyzet fotósként. Kicsit olyan, mint egy időutazás. Először mutathatsz meg valamit egy nézőközönségnek, és formálhatod, hogy mit akarsz megmutatni.
Érzem magamon azt is, hogy mennyire meghatározott az, hogy Budapesten belül hol nőttem föl. Az 1990-es és a 2000-es évek Pesterzsébete, Csepele, meg a Nyolcker. Egészen addig, amíg el nem költöztem itthonról, nagyjából ezekben a kerületekben mászkáltam. Az itt látható képeimen szerepel az a paneltömb, ahova születtem és ahol a gyerekkoromat töltöttem. Imádtam az egészet. Ott lakott mellettünk a fogadott nagymamám, meg a legjobb barátnőm. Ő a kettes tömbben, mi meg a hatosban. Amikor visszamentem oda fotózni Elemérrel, teljesen nosztalgikus hangulatba kerültem. Nyugaton ez a panelhangulat is mást jelent. Ránéznek és azt képzelik, hogy orosz akcentussal beszélünk, kolbászt zabálunk reggelire, meg mindenki susogós Adidas melegítőt hord. Ebben is van egyfajta egzotifikáció, miközben nagyon sok embernek ez egy igazi otthon, a felnövéstörténetük helyszínét adják ezek a házak.” /Galyas-Denerak Dóra/

https://www.facebook.com/events/1183601006009001/

Details

Date:
July 18
Time:
18:00 - 21:00 CEST
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/1183601006009001/

Organizer

Capa Központ
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website