Loading Events

« All Events

A Hold Világnapja a Polaris Csillagvizsgálóban

July 20 @ 21:00 - 23:30 CEST

A Hold Világnapján az Apollo-11 történelmi útjára emlékezik a világ (az ENSZ 2021-ben jelölte ki július 20-át a Hold Világnapjának).
Regisztráció itt: https://regisztracio.mcse.hu
Ezen a napon mi is a Holddal, hűséges égi kísérőnkkel foglalkozunk. A teraszon szabadtéri ismeretterjesztő előadással várjuk az érdeklődőket. Megismerhetjük a Hold-verseny állomásait és a különösen eredményes Apollo-program egyes állomásait. Több mint fél évszázaddal ezelőtt járt utoljára ember a Holdon, napjainkban azonban új Hold-verseny van kibontakozóban. Vajon az amerikaiak jutnak-e hamarabb (ismét) a Holdra, vagy a kínaiak (akiknek rendkívül eredményes automata holdszonda-programot hajtanak végre)? Miért fontos egy Hold körül keringő űrállomás, miért lenne jelentős lépés egy állandó holdbázis létrehozása – egyáltalán: mi dolgunk a Holdon és rajta túl levő világokban? Ezekre a kérdésekre ad választ előadónk, Juhász László.
Ezen az estén a Hold lesz legfontosabb távcsöves célpontunk, aki le szeretné fényképezni távcsövünkön keresztül saját mobiltelefonnal a Holdat, erre is nyújtunk lehetőséget. A nyári égbolt látványos kettőscsillagait és fényesebb csillaghalmazait is szemügyre vesszük ezen a holdfényes estén.
A programhoz kapcsolódóan megtekinthető Andráskó Péter Hold-festményeiből és rajzaiból készült kiállítása a Polarisban.
Részvételi díj 2000/1000 Ft, MCSE-tagoknak ingyenes.
Regisztráció itt: https://regisztracio.mcse.hu
https://www.facebook.com/events/1688566801892776/

Details

Date:
July 20
Time:
21:00 - 23:30 CEST
Event Categories:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/1688566801892776/

Organizer

Óbudai Polaris Csillagvizsgáló
Email
noreply@facebookmail.com