Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Kiállításmegnyitó Nicolás Muller ritkán látott képeiből / Inauguración de exposición fotográfica

May 21 @ 18:00 - 21:00 CEST

Müller Miklós. Vizuális utazás Szegedtől Spanyolországig

Müller Miklós (Magyarország, Orosháza, 1913 – Asztúria, Llanes, 2000) fényképezőgépével kivételes tanúja volt az európai közelmúlt egyik legmegrázóbb időszakának. Miközben a második világháború elől menekült béke és szabadság után kutatva, élete és szakmai útja szülőhazájából Franciaországba, Portugáliába, Marokkóba és Spanyolországba vitte.

A Müller Miklós. Vizuális utazás Szegedtől Spanyolországig című kiállítás azokat a fényképeket mutatja be, amelyeket Gonda Géza Tamás kapott a 80 éves Müller Miklóstól, 1993-ban, Orosházán, a Göncz Árpád köztársasági elnök által megnyitott kiállítást követően. Munkásságának lényegét Anderle Ádám a következőképp foglalja össze:

„Művészete a modern, ipari társadalom előtti – nevezzük tradicionális – Spanyolországhoz kötődik. És mert világképe liberális és baloldali értékekből ötvöződött, természetesen a másik az árnyékban élő Spanyolország felé fordította kameráját, azokra, akiket nem ért el, akikre nem sütött a hivatalos érdeklődés vagy szimpátia fénye”

A kiállításon megtekinthető az a három kötet, amelyet Radnóti Miklós Müller Miklósnak dedikált. Müller a köteteket később az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárnak adományozta.

Ingyenes belépés. A férőhelyek száma korlátozott.
A program magyar és spanyol nyelven, szinkrontolmácsolással zajlik.

***

Nicolás Muller. Viaje visual desde Szeged hasta España
Nicolás Muller (Orosháza – Hungría, 1913 / Llanes – Asturias, 2000) fue testigo privilegiado con su cámara de una de las épocas más convulsas de la historia reciente europea. Su periplo vital y profesional lo llevaron desde su país natal hasta Francia, Portugal, Marruecos y España, huyendo de la Segunda Guerra Mundial y buscando la paz y la libertad.

«Nicolás Muller. Viaje visual desde Szeged hasta España» muestra las fotografías que la familia de Géza Tamás Gonda recibió en 1993 de su amigo, el octogenario Nicolás Muller tras la inauguración de una exposición en Orosháza por el Presidente de la República, Árpád Göncz. El contenido de la obra de Muller lo resume Ádam Anderle de la siguiente manera:

«El arte de Muller se vincula con la España anterior a la sociedad industrial moderna, a la España que podríamos denominar tradicional. Y, por tener una cosmovisión fundida de valores liberales y de izquierdas, dirigía su cámara a la “otra” España, la que estaba en sombra, a la gente que no estaba iluminada por la luz del interés o de la simpatía oficiales.»
La exposición incluye —entre otros libros— tres volúmenes firmados por Miklós Radnóti para Miklós Müller. Müller donó posteriormente los volúmenes a la Biblioteca Municipal Justh Zsigmond de Orosháza.

Entrada libre. Aforo limitado.
El programa se desarrollará en húngaro con traducción simultánea al español.

https://www.facebook.com/events/808532121218158/

Details

Date:
May 21
Time:
18:00 - 21:00 CEST
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/808532121218158/

Organizer

Instituto Cervantes de Budapest
Email
noreply@facebookmail.com