Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Marta SYRKO “Katonaszobrok” című fotókiállítása

March 27 - April 4

Marta SYRKO “Katonaszobrok” című fotókiállítása
Időpont: 2024. március 26., 18 h
Helyszín: Három Hét Galéria (Budapest XI, Bartók Béla út 37.)

2024. március 26. és 2024. április 4. között a Három Hét Galériában bemutatására kerül Marta SYRKO, ukrán fotóművész “Katonaszobrok” című fotókiállítása.
A kiállítás a Budapest FotóFesztivál 2024 hivatalos programjának része.

Marta Syrko (1995) ukrán fotóművész és művészeti vezető, akinek munkái lenyűgözők és elgondoltatók.

A Katonaszobrok Marta legjelentősebb humanitárius projektje, amelyen azóta dolgozik, hogy Oroszország teljes körű inváziót indított hazája ellen. Olyan ukrán katonákat ábrázol, akik az orosz háborúban sérültek meg.

Marta művészetének középpontjában az emberi alak szépségének és kecsességének megragadása áll, amely az ókori görög szobrokat idézi. A sebesült testek esendőségének érzékeny ábrázolásával Marta arra ösztönöz minket, hogy ne a tökéletlenséget lássuk meg, hanem a szépséget és a csodát.

Munkáin keresztül Marta elgondolkodtató kérdéseket tesz fel: Hogyan változtatja meg egy végtag elvesztése vagy egy fizikai trauma az ember életszemléletét? Hogyan befolyásolják ezek a változások a kapcsolatokat és a másokkal való interakciót? Hogyan alkalmazkodnak az új valósághoz, és hogyan találják meg életük értelmét? Marta ezekkel a kérdésekkel és a katonák útjának megörökítésével rávilágít a katonák alkalmazkodóképességére és erejére, miközben arra ösztönzi a nézőket, hogy gondolkodjanak el a veszteséggel kapcsolatos saját felfogásukon és azon, hogy az hogyan alakítja a világról alkotott képüket.

Ukrán művészként Marta arra használja a hangját és a művészetét, hogy rávilágítson az ukrajnai helyzetre, és felhívja a figyelmet a hazájában zajló történésekre.

Marta Syrko művészete erőteljes emlékeztetőül szolgál az Európa szívében dúló háború rideg valóságára és az áldozatokra, amelyeket az az egyénekre és a társadalom egészére ró. Másokat is arra ösztönöz, hogy figyeljenek az ukrán nép küzdelmeire, felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy elismerjék az ukrán katonák által hazájuk és egész Európa védelmében hozott áldozatokat, és felszólítja az egész civilizált világot, hogy támogassa Ukrajnát, hogy véget vessen ennek a kegyetlen, provokálatlan agressziós háborúnak.

A kiállítás Ukrajna Siófoki Tiszteletbeli Konzulátusa anyagi támogatásával valósul meg.

https://www.facebook.com/events/391453657169400/

Details

Start:
March 27
End:
April 4
Event Category:
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/391453657169400/

Venue

Három Hét Galéria
Bartók Béla út 37.
Budapest, - 1114 Magyarország
+ Google Map