Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ÉLETET ÁLMODTAM – SZIRÁCZKI GYÖRGY FOTÓKIÁLLÍTÁSA – Megnyitó

February 16 @ 18:00 - 21:00 CET

A kiállítást megnyitja Fábián Évi fotográfus 2024. február 16-án 18 órakor.

“Arra vállalkoztam, hogy Magyarmecskén, az alig háromszáz lelkes ormánsági kisfaluban lefényképezzem a helyi általános iskola jelenlegi és már az életbe korábban kirepült – továbbtanuló vagy már szakmát szerzett – tanulóinak »álmait«. Álmot persze a szó fizikai értelmében nem lehet fényképezni, de a tanulók portréi és interjúban megfogalmazott gondolatai – továbbtanulásról, pályaválasztásról, életről – ablakot nyitnak az érintett fiatalok vágyaira és motivációira.

A helyi iskola példás napi- és életre szóló szellemi uzsonnacsomagot kínál ezeknek a fiataloknak, akik mélyről érkeznek egy gyorsan változó, kihívásokkal teli világba. Az alkotómunka a nehéz sorsú Petőfi soraira támaszkodik: »Az álom ablak, melyen által/Lelkünk szeme jövőbe néz.« És miután magyar, roma és horvát gyerekek állnak tanári és szülői jóváhagyással a kamera és a mikrofon elé, Shakespeare is ide idézhető, aki így ír: »Oly szövetből/Vagyunk, mint álmaink, s kis életünk/Álomba van kerítve.«

A valóság és az vágyak metszéspontjai azért is jelentenek kihívást, mert motivációt jelentenek és tenni akarást szülhetnek, sőt szerencsés esetben valósággá válhatnak. Azt próbáltam tetten érni, és bemutatni mindenkinek, aki felelősséget visel közös jövőnk iránt, amikor megannyi kis Szindbád indul egy életnek nevezett kalandos utazásra, éppen úgy, ahogy Krúdy Gyula megálmodta: »Álom: játék, mint az élet… Néha komolyra fordul a játék. Az élet is, az álom is.«”

Sziráczki György”

https://www.facebook.com/events/918965999532755/

Details

Date:
February 16
Time:
18:00 - 21:00 CET
Event Categories:
,
Event Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/918965999532755/

Organizer

Klebelsberg Kultúrkúria
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Klebelsberg Kultúrkúria
Templom utca 2-10
Budapest, - 1028 Magyarország
+ Google Map
View Venue Website