Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Rendhagyó, ingyenes tárlatvezetés a SZEMKÖZT című időszaki kiállításban

2022, August 8 @ 18:00 - 19:00 CEST

Rendhagyó tárlatvezetés Bácsi Róbert László kiállító művésszel a SZEMKÖZT – Holokauszt-történetek két távoli városból fényképen című időszaki kiállításban
Bácsi Róbert László fényképész Czingel Szilvia kulturális antropológussal, néprajzkutatóval közösen tart tárlatvezetést a SZEMKÖZT – Holokauszt-történetek két távoli városból fényképeken című időszaki kiállításban.
A holokauszt lassan nyolc évtizedes távolságba kerülve a fiatalabb generációk számára egyre inkább visszaszorul a történelemkönyvek lapjaira. Ezért is fontos, hogy a túlélők tanúságtételét még az utolsó pillanatban rögzítette két magyar fotográfus: Bácsi Róbert László Budapesten élő holokauszt-túlélőket fényképezett egy évtizedig, míg Hermann Ildi New Yorkban élő magyar zsidókat keresett fel, hogy portrét készítsen róluk és interjúzzon velük. A fényképekről a két alkotói hozzáállás mellett két életstratégia lenyomatai is kibontakoznak előttünk, az itt maradottaké és a messzire szaladottaké. De ezeken a fotósorozatokon nem a különbségek, hanem a hasonlóságok a leginkább szembetűnőek. A hétezer kilométeres távolság dacára az ember nemigen tud más konklúzióra jutni a fotókat nézegetve, minthogy ezeket az embereket valami egybefűzi és éppen emiatt érdemes így együtt belenézni a sokat látott fotóalanyok szemébe. Mert a portréfotó ősi kíváncsiságunkat elégíti ki, amely mindenkit arra késztet, hogy – akárcsak a metró mozgólépcsőjén a szembejövők tekintetét keresve – egy pillanatra részesei lehessünk a másik életének.
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont udvara
Időpont: 2022. augusztus 8. 18 órától
A tárlatvezetések ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: https://bit.ly/Bacsi_tarlatvezetes
https://www.facebook.com/events/493413259212221/

Details

Date:
2022, August 8
Time:
18:00 - 19:00 CEST
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/493413259212221/

Organizer

Holokauszt Emlékközpont
Email
noreply@facebookmail.com