Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

szabadtéri kiállítás │ SENKI SZIGETE │ Bielik István │ Felsőörsi Fotóudvar │Garten Balaton

2022, August 5 - 2022, August 14

szabadtéri kiállítás │ SENKI SZIGETE │ Bielik István │ FELSŐÖRSI FOTÓUDVAR │GARTEN BALATON
Bielik István: Senki szigete
„A tündérrózsák és harcsák földjén című fotósorozatomban a 45 km hosszú Baja–Bezdán-csatorna (Ferenc-tápcsatorna) 32 km hosszú magyarországi szakaszán vizsgáltam az ott élők és a természet kapcsolatát. 2016 nyarán hallottam róla először, amikor a menyasszonyom sétára invitált a szülőfaluja, Hercegszántó csatornapartjára. Első pillantásra megigézett a táj érintetlensége, ami menedékül szolgál a természet szerelmesei számára. A terület – elszigeteltségéből adódóan, illetve, hogy ipari létesítmény nem található a partján – ékes példája ember és természet harmonikus együttműködésének. A csatorna utolsó szakasza a Senki szigetének is nevezett Kengyija szigete. A régió a szerb-horvát-magyar hármashatár szerves része, három kultúra olvasztótégelye, egy zárvány. A település a történelem során a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, Magyarország, majd Jugoszlávia része volt, jelenleg pedig Horvátországhoz tartozik, így négy ország állampolgárai is voltak néhányan a helyiek közül.
A tündérrózsák és harcsák földjén folytatását jelentő Senki szigete című munkámban a szigeten élő emberek és az érintetlen, még nem kizsákmányolt természet kapcsolatát elemzem: az itt megfigyelhető horgász- és halászkultúrát, a helyi természeti erőforrások használatának egyedi módozatait. A Bajai-csatorna partján lévő hétvégi házak nagy részébe nincs bevezetve az elektromosság és a vezetékes víz, valamint az erdők miatt gyakran térerő sincs. Egyre kevesebb ilyen települést találni, ahol ember és természet között ez a közvetlen kapcsolat létrejöhet. A fiatalabbak városi életre vágyva, munkahely reményében elhagyják ezeket a területeket, elszakadva a természettől. A még ott élő, elöregedett lakosság valószínűleg az utolsó generáció, amely ilyen szoros szimbiózisban él a természettel, a vízzel.” (Bielik István, Hemző-díjas fotográfus)
• • •
A Felsőörsi Fotóudvar nyitvatartása:
2022. augusztus 5–14.
mindennap 17:00–22:00
Helyszín: 8227 Felsőörs, Szabadság tér 5., Civil Ház
A Felsőörsi Fotóudvar programjaira a belépés ingyenes.
Együttműködő partner: Felsőörs Község Önkormányzata
Kurátor: Mucsi Emese (Capa Központ)
• • •
A kiállítás a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivál programsorozatának része, mely augusztus 5. és 14. között zajlik Lovason, Felsőörsön, Csopakon és Alsóörsön.
• • •
A Garten Balaton 2022. évi eseménysorozata a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt régiós projektje, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvánnyal együttműködésben valósul meg. Szakmai partner: Capa Központ
• • •
www.capacenter.hu www.gartenbalaton.com
#VeszpremBalaton2023 #VEB2023
https://www.facebook.com/events/1198020064109388/

Details

Start:
2022, August 5
End:
2022, August 14
Event Category:
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/1198020064109388/

Organizer

Capa Központ
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Civil Ház – Felsőörs
Szabadság tér 5.
Felsőörs, - 8227 Magyarország
+ Google Map