Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet – Gonda Géza tárlatvezetése

2022, August 11 @ 15:30 - 18:30 UTC

Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet – Gonda Géza tárlatvezetése

Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet – Gonda Géza tárlatvezetése


2022. augusztus 11-én, csütörtökön, 17.30 órától a Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet kiállításon Gonda Géza tart tárlatvezetést, aki Nicolás Muller egykori orosházi barátja, számos magyarországi kiállításának szervezője és aki 1988 és 1994 között több száz fotót készített Nicolás Muller fotográfusról és környezetéről Spanyolországban.
„Hogy hogyan telik egy napom? Minden reggel hét óra körül felkelek mert a cica és a kutya már éhes. Hárman reggelizünk, majd a reggeli után visszafekszek egy kicsit. 11 órára bemegyek Llanesba a postára, ahová akkorra már megérkezik Madridból – a szerkesztőségből – a nevemre címezve, az El Pais. Megveszem mellé a helyi lapot is, majd hazamegyek Andrinba és olvasok. Délután kettő körül eszek valamit, majd rövid délutáni szieszta következik. Pihenő után sétálok a házam kertjében vagy a faluban. Este levelekre válaszolok, telefonon beszélek a családdal, barátokkal vagy TV-t és rádiót hallgatok. A spanyol irodalom mellett naponta olvasok Radnóti és Ady verset, valamint hallgatok Bartókot és mindig felfedezek bennük valami csodálatosan újat.” Mondotta ezt nekem a 75 éves Nicolás Muller kedvelt llanesi kávézója teraszán, tiltott kávéja elfogyasztása közben, 1988. november 12-én.
Azon a napon – Nicolás Mullert fotózva – többek között megkérdeztem tőle, hogy készít-e még képeket. A fotográfiával majdnem minden kapcsolatom megszűnt, válaszolta. „Már nem veszek kezembe fényképezőgépet. Túl nehéz (mosolygott) és a szemem sem az igazi már. De figyelemmel kísérem, az értékes spanyol fotográfiát és így Ana lányom munkásságát is. 1947 – 1982 között emberekről és tájakról megszámlálhatatlan felvételt készítettem ebben a csodálatos országban. De amióta nem készítek képeket, álmatlan éjszakáimon – ami sajnos sok van – mindig gondolkodom azon, hogy ki vagyok én, mi vagyok én? De erre a mai napig nem találtam meg a választ. Viszont a tények alapján kétségtelenül spanyol vagyok. Itt éltem le az életem felét, itt születtek a gyermekeim, a hőn vágyott gyökereket itt eresztettem. Ez az az ország amit legjobban ismerek. De tény az is, hogy Magyarországon születtem, ott van a szüleim sírja és ez az az ország ahol első sikereim voltak. Azon kívül hogy spanyol vagyok és magyar, zsidó is vagyok. Így aztán megoldás nélkül úgy gondolom, hogy ebben a bonyolult világban talán ez a hármas identitás határozza meg az életemet és a munkásságomat. A munkásságom most albumokban, könyvekben és gyűjteményekben van Magyarországon, Spanyolországban és több más országban, valamint több ezer – többnyire ismeretlen – spanyolországi és vándorlásom alatt készült negatívot tasakolva dobozba tettem és ezt ott hagytam a madridi műteremben…” (Gonda Géza)
Időpont: 2022. augusztus 11., csütörtök, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen 1000 Ft-os jeggyel lehet részt venni.
***
Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet

Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet


A kiállítás egy egész életen át tartó utazás tájait jeleníti meg, országokat, ahol Nicolás Muller élt. A tárlatot százhuszonhat, többségében kiadatlan kép alkotja, amelyek az 1934 és 1967 közötti időszakban készültek, és amelyeket a Cervantes Intézet és a Spanyol Kulturális Minisztérium megbízásából kifejezetten erre az alkalomra készültek.
https://www.facebook.com/events/859994671644857/

Details

Date:
2022, August 11
Time:
15:30 - 18:30 UTC
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/859994671644857/

Organizer

Capa Központ
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website