Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fotómappa – Szakmai konzultáció a Capa Központban

2022, March 23 @ 15:00 - 17:00 CET

“Te is szoktál fotózni? Szívesen meg is mutatnád a képeidet egy szakmabelinek? Gyere el hozzánk a Capa Központba és beszélgess a fényképeidről az általunk felkért konzulenssel!

Időpont: 2022. március 23., szerda, 15 óra

Felkért konzulens: Tombor Zoltán fotóművész

1973-ban születtem Budapesten, autodidakta fotográfus vagyok. 13 éves koromban kezdtem barátkozni a fényképezőgéppel, főként a családomat és a közeli barátaimat fényképeztem különösebb cél nélkül. Már akkor figyelmes lettem arra, hogy a kamera mögött az ember rendezővé válik, míg a lencse előtt álló szereplő viselkedése megváltozik, valamiféle ösztönös elv alapján újra rendeződik. Vagyis, a fényképen, mindenki valamilyennek mutatni akarja magát. Gyerekként még nem tudatosan ugyan, de rájöttem, hogy a kamera engedély, egyfajta felhatalmazás arra, hogy belenézhessek mások életebe és intim közelségből vizsgálhassam őket. Hivatásszerűen csak később, 21 éves koromtól fényképezek. Főként divat és portré felkéréseket teljesítettem Magyarországon 2003-ig, majd Milánóba költöztem, hogy munkámat bemutathassam a nemzetközi piacon. Olaszországban 8 évet éltem, ahonnan már feleségemmel Nellivel utaztam tovább New Yorkba. Amerikából, közel kilenc ott töltött év után települtünk haza 2020-ban.

Munkámban főként az emberi érzelmeket, az alkatunk tükrében észlelt világunkat, relativitásunkat vizsgálom, ahol a valóság ábrázolására való törekvés egyenértékű a fikcióval. Nekem a „véletlen” pillanat és a megrendezett helyzet hasonlóan fontos. E kettőből azt használom, amelyik hatékonyabban mesél a történetről, mert számomra az „ügy” fontosabb, mint az arról készült kép. A műfaji besorolást nem tartom lényegesnek, sőt inkább megtévesztőnek látom. A képeimre ráfogható a divat, a portré, a csendélet, a táj, a dokumentarista, a zsáner, az absztrakt vagy akár az aktfotós embléma is, de a munkámban hasonlóan megfoghatatlan az alkalmazott és az autonóm fotográfia közti különbség is. Szerintem a fotó transzparens médium, első pillantásra kiderül, hogy jó-e vagy sem, a készítés céljától függetlenül.

Munkáimat kiállítottam Londonban, Párizsban, Tokióban, Stuttgartban, Ulmban, Csíkszeredában, valamint Budapesten a Capa Központban és a Mai Manó Házban. Budapesti galériás képviseletem az Einspach Fine Art & Photography, míg az alkalmazott területen a londoni Darling Creative ügynökség menedzsel.

tombor.com
einspach.com
darling-creative.com

 

A portfólió konzultáción való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a biborka.szakacs@capacenter.hu e-mail-címre küldött üzenettel lehet. A levél tárgyaként kérjük beírni: Fotómappa.

A jelentkezések elfogadása a regisztrációk beérkezési sorrendjében történik, és erről értesítést küldünk. Egy beszélgetés legfeljebb 20 percig tart, téma, technika és formátum szempontjából nincs megkötés. Kérjük, ha mégsem tudsz eljönni, a konzultáció időpontja előtt legalább három nappal jelezd nekünk, hogy más léphessen a helyedre.

A résztvevők száma legfeljebb 8 fő.

Forrás

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website