33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Blogajánló: A Fehér Vera : Fotográfiai Inspirációk – Capa Blog

A hónap alkotóját arra kértük, hogy mutasson be néhány, a számára fontos vagy az utóbbi időben a figyelmét felkeltő fotográfust, illetve képeket, akik/amik nagy hatással voltak rá.

A fotográfia sokfélesége engem mindig lenyűgöz. A megértése érdekel – a végtelen sokféle fotónak ugyanis a maga módján mára sikerült lemásolnia a világunkat, és emiatt még olyan érzése is lehet az embernek, hogy a médiumon keresztül egy rövidített út vezethet a megvilágosodáshoz. Persze sarkítok, de amíg valami hasonló motoszkál bennem, addig elkötelezett vagyok felé, függök tőle és szeretni is képes vagyok a fotográfiát.

Amíg a fotográfia felé autodidakta módon közelítettem, sok ideig nem tettek elém „jó példákat” vagy „követendő alapokat” – ezzel időt vesztettem, de közben a dolgok, bár fordítva, mégis megtörténtek velem. Az inspirálódáshoz kezdetben azokat a dolgokat, benyomásokat kerestem, melyek a belső elképzeléseim létrehozásában segítenek. Szerettem a valóság és a róla alkotott saját képeim összehasonlítása által inspirálódni, mert csak magamban bízhattam. Sőt, egy barátom hatására egy időben én is hónapokig elzárkóztam mások munkáitól, hogy ne befolyásoljon semmi. Ma ez már elég furcsán hangzik, de az autodidakta út szövevényes, rögös és hosszú, és szerencsére pozitív inspirációk hatására gyorsan véget érhetett ez az elzárkózás. Ott is maradhattam volna!

Az első találkozásom azzal az érzéssel, hogy a fotográfia igazán képes a bőr alá mászni, úgy 2005 körül, a Mai Manó könyvesboltban történt, ahol a kezembe került a belga Jean-François Spricigo kis méretű, fekete-fehér fotókból álló, Silenzio című minialbuma. Csodálatos élmény volt és mondhatni, első mesteremre leltem benne. Spricigo fekete-fehér, úsztatott, elmosódott figurái, különös fényelése, festői szemcsézete, torz, félelmetes ember- és állatalakjai, térábrázolásai magával ragadtak, és vérszemet kaptam. Először éreztem, hogy valószínűleg mindent lehet, és én szeretném is, szeretnék mindent kipróbálni. Azokban az években lendültünk a hibaizmusba a barátaimmal, és ez a két dolog nem volt teljesen független egymástól.

© Jean-François Spricigo/joug.org

© Jean-François Spricigo/joug.org

© Jean-François Spricigo/joug.org

Nem tagadom, hogy a kezdettől csillapíthatatlan vágyat érzek arra, hogy olvassak is a fotóról. A szövegek legalább olyan nagy hatással vannak az alkotói kedvemre, mint egy összetett vizuális alkotás. A belső képek kinyilvánításához pedig ez az elméleti támogatottság mindig is nagyon tiszta dolognak tűnt: ha egyszerre értem és érzem, amit csinálok, annál nincs egyszerűbb, jobb érzés. Már kezdetben olyan izgalmas könyvek kerültek a kezembe, mint Susan Sontag: A fényképezésről, Roland Barthes: Világoskamra és Pressing Lajos: A boldogság mint misztérium című munkái. Pressing Lajos fotós körökben kevésbé ismert. A buddhista szerzetes a fotográfia aktusát szeretetteljes módon szedi ízekre, miközben szabatos marad. Csak egy példa A transzformáció mítosza című fejezetenből, A pillanat megörökítése című passzusból: „a kép teljességgel soha nem fejthető ki, nem magyarázható meg, hanem csupán átélhető, tapasztalható”. Huszonévesen például egy ilyen gondolat engem teljesen beindított, a képeim készítését megváltoztatta, elmélyítette.

© A Fehér Vera

© A Fehér Vera

Valahogy így volt számomra mellbevágó az Erdély Miklós kísérleteivel való találkozás, Perneczky Géza Csipkebokorgyújtogatókja, Szilágyi Sándor Neoavantgárd tendenciák című könyve és a hozzá kapcsolódó Formabontók című kiállítás, Kardos Sándor Hórusz Archívuma és Türk Péter 2018-as életműkiállítása a Ludwig Múzeumban – a mindezekhez történő valamilyen visszatérés inspirációval szolgál ma is.

Haris László: Jel és árnyék, részlet Szilágyi Sándor Neoavantgárd tendenciák című könyvéből

Jokesz Antal: Az idő asszimmetriája, részlet Szilágyi Sándor Neoavantgárd tendenciák című könyvéből

Vető János: Öntükör 1 és 4, részlet Szilágyi Sándor Neoavantgárd tendenciák című könyvéből

 

További tartalom

 

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles