Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Érintés – György Lehel fotókiállítása

2022, February 4 - 2022, February 11

Érintés.

2017 őszén ismerkedtünk meg speciális igényű gyermekek szüleivel, egy olyan csapattal, akik nagy családként működtetik egyesületüket aminek a neve Pro Special. Azért küzdenek, hogy gyermekeik ne egy kirekesztő társadalomban éljenek. Hogy legyen lehetőségük arra, hogy fiatal felnőttként fejlesztő tevékenységekben foglalhassanak helyet.

Sok szép közös pillanatot éltünk át együtt, örömökben és bánatokban osztozva. Minden közös alkotás a gyerekeikkel, gyerekeikért…szívügyünk.

2021 nyara óta foglalkozunk a Borosnyay Kamilla Elhelyezési Központ 20 gyerkőcével, kicsikkel és nagyokkal. Sok vicces pillanat, hahotázás, szoros ölelések, de bánatkönnyek, meghatottságtól remegő hangok vannak mögöttünk. A szövetség ami köztünk van a bizalomra épül, igazi lelki társak vagyunk. Minden műhelymunka amiben együtt vagyunk…szívügyünk.

A két rövid történetben közös érzelmek vannak. Bennünk. Teljesen más sorsok, de valahogy ugyanaz a társadalmi sztereotípia. A másság. Mennyire tudunk igazán közel lenni egymáshoz? Mennyi időt tudunk egymásra szánni? Meg tudjuk hallgatni egymást? Van közünk egymáshoz? Tudjuk önzetlenül szeretni egymást? Tudunk úgy ölelni, hogy az igazi legyen? Hasznos részesei tudunk lenni a társadalomnak? És te, te aki itt vagy ezen a kiállításon…te is része tudsz lenni az érzésnek, az érintésnek? Meg tud érinteni téged is ez a kiállítás?

Ezeket a kérdéseket boncolgatva, ezeken a kérdéseken/ válaszokon elmelkedve “érintsük”meg egymás szívét. Legyünk elég közel egymáshoz, ahhoz, hogy elfogadhassuk a másságot a másikban.

A projektről:

A gyerekek festettek, rajzoltak, teljesen ösztönösen, nem irányítva…az alkotások a KreaCo stúdió által hordhatóvá váltak ruhák, pulcsik formájában, így a fiatalok saját alkotásaikat viselhetik akár a hétköznapokban is.

A fotós:

György Lehel amióta létezik a KreaKids stúdió, mellettünk van. Amikor meséltünk erről a projektünkről, mély levegőt vett és azt mondta vágjunk bele. Befotózza. Egyértelmű volt, hogy nem termékfotókról beszélünk, nem a tárgyakról szólt… Hanem érzésekről, lelkekről…sorsokról.

A fotózások hangulata a képeken mutatkozik meg, nem igazán vannak rá szavak. Lehel könnyes szemmel kattogtatta a fényképezőgépet miközben a gyerekek és fiatalok szuperhőssé változtak a térben. Az öltözékeken az ecsetvonások megelevenedtek
és hangulattá változtak. Miközben csendben mindenki koncentrált Lehel kamerájára, háttérben, halkan ez hallatszott: “Ez egy életreszóló élmény, olyan hálásak vagyunk!”

A stáb:

Fodrászok:
Szőcs Éva, Ferencz Bea, Ferencz Boróka
Sminkesek:
Szabó Zsuzsa, Márton Viola
Videó:
Vörös T. Balázs

Szervező:
KreaKids stúdió, KreaCo stúdió

Támogató:
Vigadó Művelődési Ház

Állandó támogatóink:
Bakk Vitális Kinga, Makai Emese, Hegedüs Ferenc, Bokor- Tóth Zoltán

Details

Start:
2022, February 4
End:
2022, February 11
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

KreaKids stúdió

Venue

Vigadó Művelődési Ház
Gábor Áron tér 24
Kézdivásárhely, Kovászna megye 525400 Románia
+ Google Map