Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy…

2021, October 3 - 2022, January 30

A MODEM Párizsi absztraktok című kiállításához a múzeum a világ számos fontos köz- és magángyűjteményével működött együtt.

A Párizsi absztraktok nem átvett tárlat, hanem olyan hazai kiállítási projekt, amely jelentős nemzetközi szakmai szálakat mozgatott meg, melynek során a MODEM a világ számos vezető múzeumával, például a Centre Georges Pompidou-val, a bécsi múzeumokkal, valamint további köz- és magángyűjteményekkel működött együtt.

Az 1500 m2-es kiállítás középpontjában a világhírű, a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulása, az Abstraction-Création áll. A közel 100 művet felvonultató tárlat műtárgyai, többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes múzeumokból érkeznek. Az Abstraction-Création olyan világhírű művészeinek képeit és szobrait mutatja meg a közönségnek, mint például Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka, vagy Jean Arp, stb. A tárlat elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd alkotók, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében. A kiállítás kurátora Dr. Mészáros Flóra művészettörténész.

Az Abstraction-Création egy közel 100 fős társaság volt, amelyhez több mint 20 ország művésze csatlakozott, magához vonzotta a világ jelentősebb absztrakt képviselőit az 1930-as években.

A múzeum magyar és angol nyelvű tárlatvezetésekkel és színes, összművészeti programokkal is várja a látogatókat az ünnepi időszakban is.

A kiállítás 2022. január 30-ig tekinthető meg.

 

Details

Start:
2021, October 3
End:
2022, January 30
Event Category:
Event Tags:
Website:
http://www.modemart.hu/kiallitas/parizsi-absztraktok/

Venue

MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központ
Hunyadi János u. 1-3.
Debrecen, - 4026 Magyarország
+ Google Map
Phone
+36 (52) 525-018
View Venue Website