Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Garten Balaton – Felsőörsi Fotóudvar

2021, August 8 @ 17:00 - 2021, August 18 @ 20:00 UTC

Érzelmeink története – Felsőörsi Fotóudvar
Harmadszor kerül sor a Garten Balaton kortárs művészeti hetekre három észak-balatoni község, Lovas, Csopak és idén először Felsőörs részvételével. Felsőörsön Fotóudvar néven új helyszínnel bővül az eseménysorozat, ahol a kortárs fotográfiáé lesz a főszerep.
A Capa Központ szervezésében 10 kortárs fotográfus és gondolkodó, 5 kiállítás, különleges esti fotóinstallációk, André Kertész-könyvbemutató, kertmozi, koncertek, zenés gyerekprogramok, valamint beszélgetések Charles Darwintól a kortárs fotóművészetig! A Fotóudvar idei programja az installatív köztéri fotókiállítás és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlat köré szerveződik. Az alkotók művei az emberi érzelmekre reflektálnak, és a beszélgetések is e téma köré szerveződnek.
Kiállító alkotók:
Ajpek Orsolya
Czigány Ákos
Gerhes Gábor
Szombat Éva
A Felsőörsi Fotóudvar közreműködő vendégei:
Csányi Vilmos etológus, író, egyetemi tanár
Forgács Péter médiaművész
Kincses Károly fotótörténész, muzeológus
Mona Dániel zenetörténész
Nemes Z. Márió esztéta
Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus
Pléh Csaba pszichológus, nyelvész
Szalai Dániel fotográfus
és a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei
A kiállítások és a hozzájuk kapcsolódó programok az érzelmek fotografikus ábrázolásának különböző lehetőségeit mutatják be eltérő hozzáállású alkotók, gondolkodók szemszögén keresztül. A nyári programsorozatban a fénykép többek között úgy jelenik meg, mint a tudományos vizsgálódás eszköze és konceptuális tárgy (DARWIN POP-UP; Czigány Ákos: Darwin Online); a boldogság és a boldogságkeresés zsigeri élményeket kiváltó ábrázolása (Szombat Éva: Boldogság); a szavakkal nehezen leírható, búskomor lelkiállapot poetikus érzékeltetése (Gerhes Gábor: Melankólia), valamint az empátiát előhívó fotóriporteri eszköz (Ajpek Orsolya: Érzelmi bevonódás versus objektivitás) a felsőörsi Civilház udvarán, pincéjében, termeiben és színpadán.
Öröm, bánat, düh, meglepődés, félelem és undor – a hat emberi alapérzelmet az arcmimika alapján minden kultúrában felismerik. Az emóciók központi szerepet játszanak a viselkedésünkben, gondolkodásunkban, kommunikációnkban, emiatt többek között a pszichológia, a filozófia, a kultúratudomány és a művészet, azon belül a fotográfia kitüntetett területének számít a tanulmányozásuk. A téma szakértői, az érzelemkutatók mindezeket a tudományterületeket együtt vizsgálják. Egy részük Charles Darwin evolúciós teóriája alapján azt feltételezi, hogy arckifejezéseink velünk született jellemzőink. További megközelítések szerint tanulás útján rögzül belénk, hogy pontosan mit értünk meg akkor, amikor ránézünk a másikra. Az alapérzelmeink változó ideig jelennek meg rajtunk: egy pillanat alatt végigszalad a mosoly az arcunkon, ugyanakkor akár órákon át tudunk sírni lebiggyedt szájjal. Bár a másodperc tört része alatt felismerjük őket, változékony érzelmeink elmélyült tanulmányozásához szükség van a kimerevítésükre, ehhez pedig az egyik alapvető segédeszköz a fénykép.
Szervező partner: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Budapest;
Együttműködő partner: Felsőörs Község Önkormányzata
Kurátor: Mucsi Emese (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ)
Helyszín: Felsőörs, Civilház, Szabadság tér 5, 8227
Nyitvatartás:
2021. augusztus 8-18. 17.00-23.00

Belépőjegy
A Felsőörsi Fotóudvar programjaira a belépés ingyenes.
A Garten Balaton további programjai (Lovas) VIP kártyával rendelkező vendégek ingyenesen látogathatják. A napijegy ára 2500 forint. Fizetés a helyszínen bankkártyával valamint készpénzzel lehetséges. Jegyeket elővételben a tixa.hu felületén vásárolhatóak.
A programváltozás jogát fenntartjuk.
Részletes program és további információ:

Garten Balaton – Felsőörsi Fotóudvar – 🙂 Érzelmeink története (:


https://www.facebook.com/events/801891507172932/

Organizer

Capa Központ
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Fotóudvar
- Magyarország + Google Map