29.5 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Sajtófigyelő: Kerekes M István az év fotográfusa

Az Év Fotográfusa 2013 kitüntető címmel jutalmazták a mosonmagyaróvári Kerekes M István platinadíjas fotóművészt vasárnap a magyar fotográfia napja alkalmából rendezett országos ünnepségen.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke, Horváth Imre a magyar fotográfia napja alkalmából Cegléden megrendezett központi országos ünnepségen adta át Kerekes M István fotóművésznek Az Év Fotográfusa 2013 kitüntetést.

A Mosonmagyaróváron élő és alkotó fotóművész, az elmúlt év hazai és nemzetközi fotópályázatain elért kimagasló eredményeiért kapta meg a rangos elismerést. Kerekes M Istvánt aki egyébként a Haller-iskola testnevelő tanára, az idei évben elért fotóssikereiről kérdeztük.

– Idén januártól mostanáig nyolcvan nemzetközi díjjal jutalmaztak, melyek közül a legjelentősebbek a két olasz, egy belga nagydíj, a franciaországi Párizsi Fotódíjon, az olaszországi Oasis-, az angliai „Év kertfotói” világpályázatokon elért eredményeim. A belga Interimage 2013 pályázaton a flamand miniszterelnöki nagydíjnak ugyanúgy örültem, mint a tizennégy, különböző nemzetközi versenyeken nyert aranyéremnek – sorolja a fotóművész.

Ami a magyarországi versenyfotósberkekben unikumnak számít, hogy a mosonmagyaróvári alkotó az idei félévben háromszor érdemelte ki a különböző világversenyeken a pályázat legjobb szerzője díjat és hétszer a Nemzetközi Fotóművész Szövetség (FIAP) aranymedálját. Eddigi munkássága alatt Kerekes M István fotóit a világon több mint háromezer-kétszázszor állították ki, és 48 országban több mint 528 díjat nyert.

A Nemzetközi Fotóművész Szövetség versenyfotográfia terén adományozott legmagasabb szintű kitüntetését, a platina fokozatot a világon legfiatalabbként (és Magyarországon egyedüliként) birtokló fotóművész érdeklődésünkre elmondta: Yelena című fényképére a legbüszkébb, amely számára máig öt kontinens huszonhét országából hetvenhét díjat hozott. A nemzetközi kiállítások mellett munkásságáról előadáson is beszámol, legközelebb a törökországi fotóművészeti napokon Izmirben.

***

Érdekesség, hogy a márciusi Tőzike című fényképét abba a 2014-es falinaptárba is beválogatták, melyet a nagy presztízsű GDT Év Európa Természetfotósa pályázat utóbbi öt éve díjnyertes felvételeinek legjobbjaiból állítanak össze és amelyben 12 kép van összesen.

***

A magyarországi pályázatokon is sikerrel szereplő Yelena már 77 díjat hozott a fotóművésznek.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles