27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Tulok András

Tulok András fotóművész 1950. november 29-én született Budapesten. Tanult szakmája a fényképezés, – édesapja és fia is végzett fényképész – családi hagyomány. 14-éves kora óta a munkája a hobbija. Iskolái elvégzése után az MTI-FOTO-hoz, került fényképésznek. Húsz évet töltött, anyavállalatnál, mint alkalmazott fotográfus.

1985 óta tagja a Művészeti Alapnak. 1986 óta szabadúszóként dolgozik. Budaörsi lakása a műterme is.

Az első fotópályázatot 1968-ban, ipari tanulóként  nyerte. Magyarországon szinte mindenhol volt, kedvenc témája Budapest maradt.

1968. Arcanum

A reklámszövetség pályázatairól, kétszer hozta el az első díjat, és többször ért el helyezést.  Közös bemutatkozáson többször szerepelt.

Önálló kiállítása, 1993-ban a Gazdagréti Fotógalériában „3. dimenzión”-képanyag bemutatásával volt.1994.-ben a tárlatot még sikerült tovább vinni és bemutatni: BP. Agro Hotel és a Kispesti Vigadó Galériájába.

1993. Arcanum

Tevékenységi körei: alkalmazott és autonóm fotográfia, analóg vagy digitális technikával.

Az MTI-FOTO volt a munkahelye 1968-1986-ig, majd szabaduszó lett. Első fényképezőgépe ZENIT volt. A digitális technika új utakra terelte, így fiatalok mellett nyomdai előkészítést véfzett.  Régen a laborban is módosította a képet. ,,Fricska a diginek,, első próbálkozása,  “Az a rohadt múlt” című sorozata. – A képen Pataki Ági.

,,Kőltőzéskor szétválogattam az anyagomat (nega,dia) és dobozoltam.Amit jónak tartottam a padlásra az arhiv maradékát a pincéba szándékoztam vinni.Na ez megfordult. Eltelt pár év és pakolok lent ,kezembe kerül az anyag engem meg a guta ütőget.Pár napig nézegettem és proba scant csináltam.Itt előjőtt az anyag szépsége! Azota már hordom le a negákat és idő és pára végzi az utomunkát nem a PS:),, – Tulok András tollából.

Cameraobscurával készitett multiexpos fotok is azért készültek hogy nagyítható nyersanyag maradjon. Analog anyagra próbál elérni PS. hatást.

Pályázatokon való szereplései segítettek laboránsból reklámfotósnak. ,,Faterphoto –  modellek 80-as évek című albuma  megtalálható az Indafotón. A manökenek szinte mindegyikét fotózta. Különböző újságokban, kártyanaptárakon, és egyéb kiadványokban  rendszeresen jelentek meg fotói.

Több mint 30-éve foglalkoztatja az impresszionizmus átültetése fotóra. Fotó: faterphoto – indafoto.hu

Arcanum fotó

Díjazott kép – Forrás: Arcanum

1985. Arcanum, Lantos Piroska – Tulok András fotó

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles