28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

A fiatal (művész)generáció kilátásai a Mai Manó Házból nézve

Május 16-tól június 9-ig a Mai Manó Házban látható az ESSL ART AWARD CEE 2013 tíz hazai jelöltjének közös kiállítása. A műfaji megkötések nélküli pályázaton Bulgária, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország és – idén először – Törökország művészeti egyetemeinek hallgatói vehettek részt, az ötödik alkalommal meghirdetett pályázaton több mint 500 fiatal művész indult. Az osztrák műgyűjtő házaspár, Agnes és Karlheinz Essl által alapított díjról 12 tagú nemzetközi zsűri döntött. A hazai fődíjasok: Kopacz Kund és Zékány Dia. Az Union Biztosító különdíját is Kopacz Kund nyerte el, Kristóf Gábor pedig alkotói meghívást kapott a klosterneuburgi nemzetközi kiállításra.


A két első helyezett: Kopacz Kund és Zékány Dia

A két első helyezett: Kopacz Kund és Zékány Dia


Nem meglepő élmény gazdag és érdekes fotókban bővelkedő tárlatot látni a Mai Manó Házban, Ébli Gábortól, a kiállítás kurátorától azonban megtudtuk, hogy a Jelöltek Kiállítása esetében csak a véletlen szerencsének köszönhető a helyszín és a kiállítási tárgyak közötti összhang. A műfaji megkötések nélküli pályázatra idén nyolc ország művészeti egyetemeinek több mint 500 hallgatója küldött be festményeket, szobrokat, installációkat, fotókat, fotósorozatokat valamint filmes vagy videós munkákat. Egy pályázó maximum három alkotással indulhatott, a tíz ország tizenkét szakemberéből álló zsűri internetes szavazással választotta ki a legsikeresebb tíz pályázót, majd helyszíni zsűrizéssel döntött a két, azonos értékű fődíj és a VIG Special Invitation odaítéléséről. A zsűri törekedett arra, hogy a pályázók teljesítményét az adott műfaj sajátosságait és a művész saját vállalását figyelembe véve értékelje.

Az ünnepélyes megnyitó
A közönség
Az ünnepélyes megnyitó A közönség

Budapesten a Jelöltek Éjszakája 2013. május 16-án 19 órakor került megrendezésre a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban. A megnyitón L. Simon László író, Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója, Andreas Hoffer, az Essl Múzeum vezetője és zsűritag valamint Ébli Gábor, a zsűri hazai tagja és a kiállítás kurátora beszéltek. A díjakat Agnes Essl, a díj egyik alapítója és Lehel Gábor, az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója adta át. Az ESSL ART AWARD CEE magyarországi jelöltjei 2013-ban: Bálint Bence, Gosztola Kitti, Kocsi Olga, Kopacz Kund, Kristóf Gábor, Nem Bettina, Pacsika Máté, Pelczer Dóra, Száraz Kata és Zékány Dia.

A falon: Zékány Dia munkái
Gosztola Kitti alkotása
A falon: Zékány Dia munkái Gosztola Kitti alkotása

A kiállításon szereplő alkotók közül sokan választották gondolataik kifejezésére a fotó műfaját -biztonságos kapaszkodót nyújtva a Mai Manó Ház törzsközönségnek a műfajok közötti átjáráshoz és a művészek által felvetett kérdések továbbgondolásához, akár kátyúba hajtott autó által lefröcskölt vászon, akár hímzett óvszer, akár plüssnyúl formájában tárulnak elénk a vizuális vizsgálódás tárgyává emelt aktuális társadalmi, környezeti vagy gazdasági problémák. A művész és a művészet szerepének, tárgyának és lehetőségeinek újraértelmezését el is várja minden korszak az aktuális új generációtól, mint ahogy azt is, hogy a fiatalok legyenek merészek, újítók, frissek és fantáziadúsak. A Jelöltek Kiállítása mindenképpen figyelemre méltó merítés a hazai művészeti felsőoktatás tengeréből, és kiváló bemutatkozási lehetőség a fiatal alkotók számára. Bárcsak több ilyen kínálkozna pályázóknak és nézőknek egyaránt.

Száraz Kata: Szomorú vasárnap
Pelczer Dóra fotósorozata
Száraz Kata: Szomorú vasárnap Pelczer Dóra fotósorozata

Kopacz Kund, a kiállítás egyik fődíjasa tudatosan és fegyelmezetten alkalmazza a fotográfia eszközeit. Kiállított alkotásai, a „Lány a tanyán” triptichont formáló képsorozata, a sokatmondó kéztartást őrző „Sait” és a rozsdás vonattetőn ülő fiatalember – „Generációm kilátásai a jövőre nézve” – minden szöveges hozzáfűzést fölöslegessé téve uralják a tárlatot. Zékány Dia átértelmezett holland képeslapjai akár politikai utalásokat is tartalmazhatnak, ha a néző épp olyan hangulatban van, ahogy Nem Bettina keresztöltözést megörökítő sorozata is. Száraz Kata két sorozattal is szerepel a tárlaton, a romkocsmákat bemutató képei mellett az artBázison nemrég bemutatott Szomorú vasárnap sorozat három képét is láthatják a látogatók – közben akár a halhatatlan slágert hallgatva.
A Jelöltek Kiállítását június 9-ig láthatják az érdeklődők, majd 2013 decemberétől a nyertesek munkái az Essl Múzeum átfogó csoportos kiállításán tekinthetők meg. A megnyitó ünnepségen készült videó és Ébli Gábor kurátor bemutatója további érdekes nézőpontokkal gazdagíthatja a kiállítás látogatóinak benyomásait.

További információ a díjról és a támogatókról:

Az ESSL ART AWARD CEE díj
Mind a 16 díjazott (országonként két művész) egy 3.500 euróval dotált díjat kap és részt vesz a >Transcending Cultures< című kiállításon, amely 2013. december 6-tól 2014. március 2-ig tekinthető meg az Essl Múzeumban. A decemberi kiállításra egy átfogó katalógus készül, amely bemutatja a művészeket és egyben segíti őket egy nemzetközi kontextusban bemutatkozni. A Jelöltek Éjszakáján az egyik nyertes a VIG „Special Invitation“ díját is megkapja és ezzel a VIG központjában, a Bécsi Ringturmban is bemutatásra kerülnek a művei.
Az ESSL ART AWARD CEE zsűrije
Vanja Babić (HR), René Block (D), Ébli Gábor (HU), Andreas Hoffer (Essl Museum), Johanna Langfelder (Essl Museum), Romelo Pervolovici (RO), Zora Rusinová (SK), Lora Sarıaslan (TR), Igor Španjol (SLO), Jiří Švestka (CZ), Maria Vassileva (BG), Eva Wirlitsch-Essl (Essl Museum)

A fiatal művészek támogatása Agnes és Karlheinz Essl különösen fontos törekvése. Az 1999-ben megalapított Essl Múzeum Ausztria legnagyobb magánmúzeuma és 7000 műtárgyával Európa egyik legjelentősebb kortárs művészeti privát gyűjteményének ad otthont. A gyűjtő házaspár, Agnes és Karlheinz Essl már az 1950-es években felfedezte a kortárs művészetek iránti szenvedélyét. Egy rendkívül sikeres vállalatvezetői életpálya, amely a bauMax megalapításával vette kezdetét, lehetővé tette azt, hogy egy ilyen jelentős gyűjtemény épüljön fel. Mindkettőjük számára fontos volt, hogy a gyűjteményt a nyilvánossá és az érdeklődő közönség számára elérhetővé tegyék. A múzeum jelentős művészek nemzetközi kiállításainak ad otthont és missziójának tekinti a művészet terjesztését, közvetítését. Az Essl család elkötelezettségének része a fiatal művészek támogatása, amely az >emerging artists< -kiállításokkal és az ESSL ART AWARD CEE díjjal valósul meg.
A bauMax mint több éves partner
A bauMax egy nemzetközi szinten működő családi vállalat, amely 36 évvel ezelőtt Ausztriában indult. Ma kilenc országban összesen 159 áruházzal van jelen a barkács-piacon. A közép- és délkelet-európai térségben 90%-os ismertségi mutatójával a bauMax piacvezető a barkács-kiskereskedelem terén. Évente összesen közel 50 millió ügyfelet szolgálnak ki.

A VIENNA INSURANCE GROUP és a Wiener Städtischer Versicherungsverein – több éve együttműködő partnerek
A VIENNA INSURANCE GROUP és fő részvényese, a Wiener Städtischer Versicherungsverein több éve partnerei az Essl Múzeumnak. A bauMax-szal közösen ebben az évben is támogatják az ESSL Art Award CEE közép-kelet- európai művészeti díjat.

VIG Special Invitations – a Wiener Städtischer Versicherungsverein díja
Harmadik alkalommal kerül átadásra a „VIG Special Invitation“ díj – a VIG fő részvényesének, a Wiener Städtischer Versicherungsverein-nak 2009-ben megkezdett támogatói projektje – az ESSL Art Award CEE keretén belül. Minden résztvevő országban a két ESSL AWARD nyertese közül az egyik megkapja a „VIG Special Invitation“ díjat is, amely 1.000 Euro díjazással is jár. A nyertesek meghívást kapnak 2014 tavaszára a Vienna Insurance Group és a Wiener Städtischer Versicherungsverein székhelyén, a Ringturmban található kiállító terembe egy különálló kiállításra, amelyre elkészíthetik saját műveiket.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles