27.2 C
Budapest
Sunday, September 1, 2024

CES: Megjelent a Canon PowerShot N

Kreativitás egy kis csavarral: egy teljesen új típusú fényképezőgép, amely másfajta megközelítést kínál a kreatív, spontán fotók elkészítéséhez és azonnali megosztásához a közösségi hálózatokon.

Budapest, 2013. január 7.– A Canon ma bejelentette PowerShot N jelű készülékét – egy teljesen új típusú fényképezőgépet, amely másfajta megközelítést kínál a kreatív, spontán fotók elkészítéséhez és azonnali megosztásához a közösségi hálózatokon. A szokatlan, szögletes kialakítás, az innovatív „zoom and shoot” (zoom és felvétel) működésű objektívgyűrűk és a megdönthető érintőképernyő mind-mind arra ösztönzi a gép használóját, hogy a világot új szögből ragadja meg; a Kreatív felvétel üzemmód pedig automatikusan készít egy sor különleges effekttel ellátott fotót az eredetivel párhuzamosan. Az okostelefonokat tökéletesen kiegészítő PowerShot N úgy készült, hogy leegyszerűsítse a képek megosztását: az intuitív Wi-Fi kapcsolat révén a minőségi, művészi képek és Full HD videók új generációja azonnal megosztható .

Egy csipetnyi művészet
Az új Kreatív felvétel módnak köszönhetően könnyen lenyűgözheti barátait vagy online követőit olyan egyedi, kreatív képekkel, amelyek újfajta perspektívát kínálnak egy hétköznapi helyzetről vagy témáról. A Kreatív felvétel módban rögzített képeken a PowerShot N intelligens módon elemzi a témát, és megállapítja, hogy milyen kreatív elemekkel lehetne feldobni azt, vagy előállítani egy újfajta kreatív nézetet. A készülék többféle tényezőt – a kompozíciót, az expozíciót, a fókuszpontot, a fehéregyensúlyt, az átmeneteket és a kontrasztot – figyelembe véve állít elő öt automatikus változatot az eredeti felvételből, amelyek azután egyetlen gombnyomással megoszthatók.
Alternatív megoldásként felhasználhatók a Canon kreatív effektjei is, mint például a Miniatűr hatás, a Lágy fókusz, a Játékkamera-hatás vagy a Monokróm szűrő. A videók drámaisága pedig a Szuperlassú felvétel móddal még inkább fokozható.
A kreatív rugalmasságot az azonnali exponálás egyszerűségével egyesítő PowerShot N új, Hibrid automata üzemmódja négy másodpercnyi anyagot rögzít minden felvétel előtt 720p felbontásban, majd a Canon méltán elismert Smart Auto technológiájával határozza meg a legjobb beállításokat a tökéletes felvétel eléréséhez. A nap végén a négy másodperces klippek egybefűzésével egy „színfalak mögötti” történet áll össze az aznap készült képekről – ami kiváló például arra, hogy új kontextussal bővítsenek egy online albumot.

Megosztás közvetlenül a felvételkészítés után
A mobilkészülékek legnagyszerűbb társaként a PowerShot N beépített Wi-Fi kapcsolatot és – a Mobilkészülék csatlakoztatása gomb segítségével – egygombos csatlakozást kínál az okostelefonokhoz és táblagépekhez. Szó szerint pillanatokkal a felvétel után feltölthetők az elkészült képek vagy videók az olyan közösségi hálózatokra, mint a Facebook® vagy a YouTube™, függetlenül attól, hol is készültek. A gyors és megbízható csatlakozásnak köszönhetően otthon a legjobb felvételek vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is kinyomtathatók vagy átvihetők a PC-re. A „GPS mobilon keresztül” funkció a Canon ingyenes okostelefon alkalmazását használva bővíti helyadatokkal a képeket egy GPS-es okostelefon vagy táblagép használata esetén, így a felhasználók nemcsak a szórakoztató dolgokat, hanem azok pontos helyét is megoszthatják ismerőseikkel.

Forradalmi kialakítás, „mindegy, melyik oldal van felül”-jellegű működés
A PowerShot N szokatlan, a tekintetet magára vonzó megjelenése minden más kamerától eltérővé teszi a gépet – csakúgy, mint az általa készített képeket. A kompakt, szimmetrikus kialakítás, a dönthető érintőképernyő és az objektívgyűrűk innovatív megoldása (az elforgatható objektívgyűrűt eltekerve a zoom funkció működtethető, egy második gyűrű pedig az exponálásra szolgál) révén a fényképezőgép bármilyen irányba forgatva működtethető, akár fejjel lefelé is, így a világ teljesen újszerű perspektívákból is szemlélhető.
A modern, kapacitív, 7,1 cm-es (2,8”) érintőképernyővel egyszerűen, érintéssel áttekinthetők az elkészült képek és vezérelhetők a legfontosabb funkciók, mint a fókusz vagy a zár. A fekete és fehér színekben kapható, szögletes, fém házú gép megjelenésében a 28 mm-es, 8x optikai zoomos objektív dominál, amellyel könnyedén készíthetők csoportképek és tájképek. A Canon speciális, akár 16x nagyításra is képes, részletes, teljes felbontású képeket előállító ZoomPlus technológiájának köszönhetően még jobban megközelíthető a cselekmény, vagy még jobban rá lehet fókuszálni a tárgyra a hatásosabb kompozíció érdekében.
A becsukott képernyővel és objektívvel mindössze 78,6 x 60,2 x 29,3 mm méretű PowerShot N extrém kompakt mérete révén bármely zsebben elfér és kényelmesen hordozható, így a gyakran elmulasztott témák, tárgyak és helyzetek is megörökíthetők a Canon speciális, kompakt képalkotási technológiáinak köszönhetően. További kényelmet biztosít az USB-s töltés, így a kamera bármikor, kényelmesen feltölthető útközben is.

A Canont fémjelző képminőség
Kompakt mérete ellenére a PowerShot N sokat megörökölt a Canon legmodernebb képalkotási technológiáiból, hogy a Canontól megszokott, kivételes minőségű képeket és videókat rögzíthessen. Az érzékeny, 12,1 megapixeles CMOS érzékelő és a legmodernebb DIGIC 5 képfeldolgozó processzor együttesével a fényképezőgépben található HS rendszer akár 6400-as ISO-érzékenységgel képes éles, tiszta képeket rögzíteni az alacsony megvilágítású, kihívásokkal teli helyzetekben is.
A nagy teljesítményű, 8x optikai zoomra képes objektívet Intelligens képstabilizátor funkció egészíti ki, amelyik automatikusan a legmegfelelőbb képstabilizálási módszert alkalmazza a zökkenőmentes videók és éles állóképek rögzítéséhez. A művészi állóképeken túl Full HD (1080p) felbontású videók is rögzíthetők.

A PowerShot N legfontosabb jellemzői:
• Kreatív felvétel
• Egyedi kialakítás
• 8x zoom, 28 mm-es objektív; Intelligens képstabilizátor
• HS rendszer: 12,1 MP CMOS érzékelő, DIGIC 5 processzor
• Wi-Fi; GPS mobilon keresztül
• Mobilkészülék csatlakoztatása gomb
• „Mindegy, melyik oldal van felül”-jellegű működés; dönthető érintőképernyő
• Full HD felbontású videók rögzítése
• Hibrid Auto; Smart Auto (58 jelenet érzékelése)

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,505RajongókTetszik
197KövetőKövetés
814FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles