35.5 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Máté Bence legújabb rekordja: Eric Hosking díj negyedszer is!

Vajon mi van a nyúlon túl? – morfondíroztam tavaly, miután a hazai közönség őszinte örömére Máté Bence nyerte el a megtisztelő “Wildlife Photographer of the Year” (Az Év Természetfotósa) címet. Merre vezet az út a csúcsról, van-e még olyan díj, elismerés, aminek a legrangosabb nemzetközi természetfotó pályázat fődíjasa örülne, hiszen a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által kiírt Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year pályázat fődíját nem véletlenül emlegetik “a természetfotózás Oscar-díjaként”, ez egyértelműen a legmagasabb szintű szakmai elismerés a természetfotósok számára.

“Ugyanezt még egyszer” – hangzott a frissen kitüntetett világhírű természetfotós válasza egy éve, aki kívánsága szerint a tegnapi ünnepélyes díjkiosztó gálán újból a díjazottak közt szerepelt, mint 2001 óta szinte minden évben.

A 18-26 év közötti fiatal természetfotósoknak kiírt Eric Hosking díjat a verseny történetében először kapta meg ugyanaz a fotós negyedszer is. Máté Bence kollekciójának gondosan megtervezett képei tökéletes technikai megoldásokkal közvetítenek olyan történeteket, amelyek mellett a zsűri véleménye szerint nem lehet elmenni: “Minden kép arra késztet, hogy megálljunk előtte, és újra megnézzük. Egyik kép sem a véletlen szerencse eredménye.” – írja Michael Aw, aki visszafogott szakmai értékelésében így fogalmaz: “minden egyes fotó tervezésében és megvalósításában a zsenialitás szikrája mutatkozik meg”. Ez a szikra fogja össze egységes kollekcióvá azokat az önállóan is teljes történetet elmesélő képeket, mint a kolibri csodás bemutatója, a búbos banka suhanása vagy a kócsag elvesztett vacsorája.

A 6 képből álló kollekción kívül még két képet díjazott a zsűri: az egyiken a tavaly megismert levélvágó hangyák egyik leszármazottját látjuk lovagló pozícióban (viselkedés, egyéb állatok kategória), a másik, portré kategóriában nagyra értékelt fotó pedig olyan különleges nézőpontból mutatja a táplálkozó pelikánokat, amelyet eddig nem a szerencsés fotósok hanem a pechesebb halak ismertek. Így az idén Máté Bence nyolc képe szerepel a világ legeredményesebb 108 természetfotóját bemutató albumban.

Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles