33.3 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Foto Mozaik 161., 2011. október

Fókuszban

Terepre teremtve
A Nikon bemutatta az első, kifejezetten szabadtéri elfoglaltságokhoz készült Nikon fényképezőgépet. A víz-, ütés- és fagyálló Coolpix AW100 használatával akár síelés vagy búvárkodás közben is fényképezhetünk.

A kevesebb több
A Coolpix P7100 a népszerű P7000 utódja; továbbfejlesztett képminőséget, rövidebb reakcióidőt, gyorsabb automatikus élességállítást és indítást kínál.

Nem semmi!
24-szeres (25-600 mm ekvivalens) szuperzoomos digitális fényképezőgépet mutatott be a Panasonic. Gyors reakcióidő és teljes körű manuális vezérlési lehetőség jellemzi a Lumix FZ sorozat legfejlettebb tagját.

Megérkezett az utód!
A Samsung bemutatta tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépét, az NX200-at.

A hónap reklámfotója / Benkő Sándor sorozata / Éder Krisztián: Babaarcú fantázia
A cikksorozat magyar divat- és reklámfotográfusok munkáiból merít. Ki készítette a fotót, milyen céllal és hogyan készült el egy-egy jellegzetes fotó? Ezúttal Éder Krisztián a Marie Clairben megjelent felvételével ismerkedünk meg.

Krivánszky Árpád: Ívek, vonalak
A környező világ – s annak lenyomataként a fotó is – tele van vonalakkal. Egyenesekkel és ferdékkel, no meg görbékkel: utóbbiakat nevezzük fotográfiai szóhasználattal íveknek. Sőt, a fényképezés szóhasználatában ugyancsak szereplő foltok – azonos, vagy hasonló színű, tónusú képterületek – sem mások, mint vonalak, ívek által bezárt területek. A vonalak, ívek fontos szerepet töltenek be a kompozícióban, feladatukat, tulajdonságaikat felismerve és alkotó módon alkalmazva izgalmasabbá, kifejezőbbé tehetjük képeinket.

Kovács Gyula: Két kalap alatt
Az ősz kettős természetét mindannyian jól ismerjük. Színes és fakuló, esős és melengető, békés és elszomorító. Akad viszont két népség, akik nagy várakozással néznek elé: a fotós meg a gombász. Ebben a két bocskorban vágunk most az erdőnek.

Galéria

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Andrew McConnell tavaly készült felvételét vizsgáljuk meg közelebbről. A kép látható Budapesten is a Néprajzi Múzeumban, a World Press Photo (WPP) hazai kiállításán októberben.

Technika

Török György: Tükörobjektívek
Pro és kontra sokféle vélemény hangzik el a tükörobjektívekről. Valóban különleges lencsék, jó rajzuk bizonyos technikai korlátokat állít a fotográfus elé. Áruk alacsony, így könnyen hozzáférhető, hosszú teleobjektívek legtöbbünk számára. Mert csodálatos persze a 4,5/500 mm-es Canon EF-L, de az ára csillagászati, és bizony tömege és hossza kizárja sok fotózási alkalomból. A tükörobjektív pedig kicsi és könnyű…

Fejér Zoltán György: Jegyzetlapok a fototechnika történetéből / Tökéletesebben és könnyebben (?)
Az automatikus megvilágításvezérlés 99, az automatikus élességállítás pedig a fényképezés találmányi bejelentése után 132 évvel valósult meg…

Digitális világ

Steiner Gábor: Albumok és gigabájtok / Hol és hogyan tároljuk fotóinkat?
A fényképezés filmes korszakában nem sok választása volt a fotósnak, hol tárolja felvételeit. A papírképek és negatívok albumait és a diakockák kazettáit azonban felváltotta az elektronika és az internet. Ezen belül számos megoldás létezik, amelyek között szinte mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet, akár többet is egyszerre.

Török György: A képnyomtatás / Digitális képek élessége, élesítése és méretezése III.
Feltételezzük, hogy az előző két részben megbeszéltek szerint az élesen exponált RAW képből már elkészítettük az éles elektronikus képet. Hogyan lehet ezt maximális tűélességgel vetíteni vagy kinyomtatni?

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles