35.5 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

A “Varázslatos Magyarország” legsikeresebb fotósa: Máté Bence

A Természettudományi Múzeumban 2011. március 8-án rendezett díjátadó ünnepség és a legsikeresebb képekből készült kiállítás megnyitója zárta a Varázslatos Magyarország fotópályázat első évét. A hazai természetfotózás és nemzeti parkjaink népszerűsítésére 2010 márciusában indult fiatal természetfotós kezdeményezés elérte célját, a lélegzetelállítóan szép képekből összeállított kiállítás híven tükrözi, hogy a hazai nemzeti parkok állat- és növényvilága páratlan ritkaságokban bővelkedik. A kiállítás anyaga egyúttal azt is bizonyítja, hogy a hazai természetfotósok világszínvonalon képesek bemutatni élővilágunk rejtett kincseit.

A zsűri elnöke, Dr. Kalotás Zsolt elmondta, hogy a pályázati kezdeményezéssel kapcsolatos kezdeti szkepticizmusára rácáfolt a beérkezett kiváló minőségű pályázati anyag, és mindenképpen hasznosnak tartja az értékteremtés ezen módját. Magyarország varázslatos természeti értékeinek megörökítésével az elhivatott természetfotósok remélhetőleg nem csak a dokumentálásban, hanem hazánk különleges természeti kincseinek megóvásában is segítik a nemzeti parkok munkáját. A nemzeti parkok nevében Balogh László, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója fejezte ki nagyrabecsülését a fotósok elkötelezett munkája iránt, majd Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország főszervezője ismertette az egy éven át hónapról hónapra nagy kihívást jelentő pályázat eredményeit.
A természet csodáira érzékeny fotósok a 12 havi verseny mellett négy alkalommal „Magyarország egy napja” természetfotós pályázaton is részt vehettek. A 16 verseny összesítésével alakult ki az a rangsor, amit ma este ismerhetett meg a közönség: első helyezett lett Máté Bence (összesített pontszáma: 3465,8, 114 képet küldött be összesen 14 pályázatra). Második helyezett Daróczi Csaba (összesített pontszáma 3301, 110 képet küldött be 13 pályázatra). Harmadik helyezett Lóki Csaba lett 3231 ponttal, ő 112 képet küldött be 15 pályázatra. A közönség lelkes tapssal jutalmazta a 3144,7 ponttal negyedik helyet elért Zsila Sándort is, aki a résztvevők közül legtöbb, 130 képpel indult 15 pályázaton. Jövőre a zsűri munkáját segíti majd szakmai tudásával és tapasztalatával.

A versenyen induló 250 fotós több ezer képe közül a szakmai zsűri összesen 39 természetfotós 101 fotóját válogatta be a kiállítás anyagába, nemzeti parkonkénti bontásban. A kiállított képeket a Természettudományi Múzeum után májusban a Westend City Centerben is megtekinthetik majd az érdeklődők, ezt követően több erdélyi városban vándorkiállításon látható lesz a kiállítás anyaga, majd a nemzeti parkok kapják meg a képeket.

A Varázslatos Magyarországunk című könyvben 101 nagy fotó látható, valamint minden pályázó, aki 2011. január 20-ig bármely pályázatunkra töltött fel képet, a könyv végén található 10 oldalas “a Varázslatos Magyarország fotósai” fejezetben szerepel egy képpel.

A Varázslatos Magyarország 2011 pályázat március 10-én indul, és reméljük ugyanilyen sikeres lesz.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles