33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 149., 2010. szeptember

Török György: Kamerakörkép – kompakt gépek
A kompakt kamerák piaca virágzik! Sokféle „megszokott” modellel találkozhatunk, és sokféle olyan gép is piacra kerül, mely valamilyen újdonságot vezet be. Van már 3D kamera a Fujitól, F1,8 ultra nagy fényerejű zoomos modell a Samsungtól, a megazoom kategória élharcosa az Olympus, a Sony az érintőképernyő és az óriás kijelző elkötelezettje, a Nikon pedig piacra dobta a világ első, beépített projektoros zsebgépét. A komolyabb modellekben megtalálhatjuk a manuális expozícióbeállítást és a manuális autofókuszt is.

Sulyok László: Kompaktvaku-stratégia
Talán mindenki egyetért velünk abban, hogy képeink stílusát, hangulatát érdeklődési körünk, vizuális látásmódunk és tehetségünk határozza meg. A választott téma leképezésének minőségében a végeredmény szempontjából azonban ugyanennyit számít a technika. A gyújtótávolság, a fehéregyensúly és az érzékenység fogalmát a gyakorlatban hamar megtapasztalhatjuk, nem úgy a vaku működését, amelynek helyes használata már jóval több kísérletezést igényel. Az ár: tucatnyi elrontott kép és számtalan gyengécskén megörökített vagy éppen elszalasztott pillanat. Alábbi cikkünkben azok számára próbálunk tanácsokat adni, akik bár a fotográfia alapjaival már megismerkedtek, szeretnék vakuhasználati tudásukat is komolyabb szintre fejleszteni.

Teszt / Takács Szabolcs: TTL vaku a Cullmanntól
Mint a reklám is mondja, a fényképezésben a világítás fontosabb, mint a pixelek száma, ezért is nem pixelképezésről, hanem fényképezésről beszélünk. Az amatőrök és a mobilitásra vágyók legfontosabb világítási eszköze a vaku. Külső rendszervakukból a fényképezőgép-gyártók mellett több más cég is készít úgynevezett utángyártott vakukat. A Cullmann cég egyik legnagyobb tudású TTL rendszervakuja D 4500 típusjelzéssel kerül forgalomba. Megnéztük, mit kapunk a pénzünkért.

Teszt / Takács Szabolcs: Masszív alternatíva / Sigma APO 70–200/2,8 EX DG Macro HSM II
A fotográfiai tesztek legnagyobb része úgy készül, hogy mindössze néhány nap alatt kell a hozzáértő kollégának megismernie a tesztalany mindenféle pozitív és negatív tulajdonságát. A járművek esetében már feltalálták a tartós tesztet, de erre a fotográfiai cégek még nem fordítanak kellő figyelmet, vagy nincs rá pénzük. Így – jobb híján – marad a régi, bevált módszer, hogy a megvásárolt és évek óta használt terméket elemzem ki. Előnye, hogy így mindenféle kötöttségektől mentesen tudom megosztani véleményemet az olvasóval.

Barta Zsolt Péter: Fotónagyítás vagy print?
Nem helyezési sorrendet szeretnék felállítani, csak rávilágítani azokra a tényezőkre, amelyek jelentősen befolyásolják az analóg fotónagyítás és a digitális print jellegét. Tudományos dolgozattal sem szeretném fárasztani az olvasót, inkább gyakorlatias tapasztalatokon alapuló tanácsokkal szolgálok, hogy minden fotós már a kép elkészülte előtt eldönthesse, és a végeredmény szempontjából kiindulva válassza meg a számára legalkalmasabb technológiát. Azaz hogy hogyan szeretné látni a fotó konkrét tárgyszerű megjelenését. Természetesen a művészeti szintű, kiállítási minőségű nagyításokra és printekre fókuszálva próbálom vázolni az alapvetőnek látszó különbségeket.

Galéria

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát. Ezúttal Várkonyi László egyik briliáns portréját, a Dajka Margit színésznőről készült felvételét elemezzük. Az 1930-as évektől 1956-ig Magyarországon, majd 1975-ben bekövetkezett haláláig Kanadában tevékenykedő Várkonyi a magyar portréművészet egyik kivételes egyénisége volt. Méltatlanul elfeledett életművét hamarosan reprezentatív fotóalbumban mutatja be a Magyar Távirati Iroda.

Digitális világ

Sulyok László: Bevezetés a fekete-fehér konverzióba
A digitális fényképezés térhódításával gyökeresen megváltozott az emberek fotográfiához való hozzáállása, és úgyszintén megváltozott az elkészült képek stílusa, világa. A néhány évig tartó őrület után azonban, és teszem hozzá, szerencsére, csitulni látszanak a kedélyek, és a fényképezés művelői kezdik hiányolni a filmes korszak igényes felvételeit. Ahol a fényképek hangulatát még nem a képzaj rontotta, hanem a szemcsézet javította, és ahol a hivalkodó színek helyett a természetes tónusok jellemezték az elkészült felvételt. Mára elmondhatjuk, ismét reneszánszát éli a fekete-fehér fényképezés.

Technika

Bemutatjuk / Sunbounce California
Aki próbálkozott már vagy rendszeresen foglalkozik a szabadtéri fotózással, ismeri a fénykezeléssel járó problémákat. A napfény megzabolázása – irányítása, eltakarása vagy éppen megsokszorozása – számtalan megoldást hívott már életre, egyre kifinomultabb és praktikusabb termékek formájában. Az igényes fotózás egyik legfontosabb sarokköve a minőségi fénykezelés. A következőkben bemutatott három eszköz képes ebben segíteni, a professzionális modellfotózásban és a hollywoodi filmkészítés során is gyakran használják őket.

Török György: Magyar ranch AM világítással
Amerika a világítástechnika hazája. Hollywood fényeffektvarázslói olyan atmoszférát jelentetnek meg, amilyet csak akarnak. A filmek állóképfotósainak („still photographer”) pedig ugyanazt a világítástechnikát kell létrehozniuk a plakát-, attrap- és egyéb reklámfotókhoz.

   Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Kétlaki fényképezőgép
Manapság az elektronikus képkészítő eszközünkkel eredetileg színesben készített felvételünkből utólagos munkával („szolarizált”) grafikus képet vagy fekete-fehér fotót is előállíthatunk. Nehezen képzeljük az 1940-es években különböző típusú filmtekercsekre fényképező amatőrök helyébe magunkat, pedig ők eljutottak a XX. századi kisfilmes felvételi technika csúcsára. Fekete-fehérben különböző színérzékenységű (!) anyagok álltak rendelkezésükre, 1935-ben pedig megjelent a Kodachrome, majd 1936-ban az új Agfacolor színes diapozitív, és 1940–41-ben ugyanezek a gyártók bemutatták színes negatívfilmjeiket is.

Mozaik

Wagner István: Art Salzburg – Vásári fotográfiák
Az egykori hercegérseki palotában az idén augusztus 15-től 24-ig tartották az Art Salzburg – International Fine Art Fair művészeti vásárt. A Residenz falai között ezúttal harminc vezető galériás vonult fel a germán nyelvterületről, ebből tíz német és svájci volt, a többi húsz pedig osztrák.
 

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles