27.8 C
Budapest
Monday, September 2, 2024

Fujifilm X-M1 a hegyekben | fototv.hu

Egy müncheni utazás alkalmával meglátogattuk Bayern tartomány egyik legszebb tavát és magaslatát. A Tegernsee partjáról időhiány miatt nem gyalog, hanem felvonóval ?támadtuk? meg a Wallberg 1722 méter magas hegycsúcsát, ahonnan remek panoráma tárul a környező és jóval távolabbi magaslatokra. Az útra a Fujifilm egyik legújabb MILC vázát, az X-M1 modellt vittük magunkkal.

Fujifilm X-M1 - XC16-50mmF3.5-5.6 OIS - RAW-ból konvertált Full HD JPEG

A Fujifilm X-M1 a gyártó harmadik cserélhető objektíves kompakt váza, mely 16 megapixeles X-Trans CMOS szenzort kapott. Az azóta megjelent, a ranglétrán még kisebb modellnek számító X-A1-gyel egyetemben KIT verzióban az XC16-50mm f3.5-5.6 OIS objektívvel került forgalomba. Ez az alapzoom némileg szerényebb optikai teljesítményre képes, mint a korábbi 18-55mm XF lencse, építési minőségben is jócskán visszavettek az árminimalizálás érdekében. Műanyag bajonettet kapunk, viszont ebben a zoomban is optikai OIS stabilizátor kompenzálja a kézremegést. Az XF55-200mm f3.5-4.8 R LM OIS telét már korábban is próbáltuk, fényerőtlenségét leszámítva remekül dolgozott az X-M1 vázon.

Fujifilm X-M1 - XF55-200mmF3.5-4.8 R LM OIS - RAW-ból konvertált Full HD JPEG

Kirándulásunk célja nem más volt, mint bízva az időjárás kegyességében és így a szép kilátásban, lefotózzuk a Wallberg-ről a Zugspice 2962 méteres csúcsát és a távoli Alpok hófedte hegycsúcsait. A küldetésünk nagy vonalakban sikerült, bár pont a Zugspice-ről nem készült el a várt fénykép?

Fujifilm X-M1 - XF55-200mmF3.5-4.8 R LM OIS - RAW-ból konvertált Full HD JPEG

A nagy távolság és tetemes légköri szennyeződés alaposan próbára teszi a teleobjektíveket, kíváncsiak voltunk miként vizsgázik az elvileg ilyen helyzetekben kifejezetten előnyös aluláteresztő szűrő nélküli Fuji X-Trans érzékelő, meg persze az XF55-200mm-es telezoom.  A szenzor felbontóképességével meg voltunk elégedve, a fenyvesek nehezen megjeleníthető struktúráját biztosan hozta. Annyira, amennyire egy 2x drágább DSLR is hozná? Személy szerint szívesebben néznék még tisztább, élesebb részleteket, de itt tartunk most az elérhető konzumer szegmensben. Nem merném kijelenteni, érezhető volt a low-pass filter elhagyásának előnye. A RAW file-okat megdolgozva bár nagyobb részletgazdagságot kapunk, a kötelező élesítés felszemcsésíti a képünket, ezzel csínján kell bánni. Az 55-200mm Fujinon zoom kifejezetten tetszet, stabilizátorával biztosan tudtunk kézből exponálni, a nagy távolságból adódó légtömeg is csak szükségszerűen lágyított el a képet.

Továbbiakban beszéljenek a képek helyettünk, a leírásban jelöltök az eredeti méretű fotókat, melyeket töltsetek le bátran és elemezgessétek.

Fujifilm X-M1 - XF55-200mmF3.5-4.8 R LM OIS - EREDETI MÉRETBEN LETÖLTHETŐ

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,505RajongókTetszik
197KövetőKövetés
814FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles