19.3 C
Budapest
Sunday, July 28, 2024

Hogyan küldjünk RAW file-okat e-mailben | fototv.hu

El akarsz küldeni néhány nyers fényképet RAW formátumban, de utálod, hogy darabonként több tíz megabájtnyi helyet foglalnak el? Adobe Lightroommal könnyen átméretezheted a fájlokat, és egy pillanat alatt a kisebb méretű másolatokat oda-vissza tudod küldeni.

Válasszunk ki egy nagy méretű RAW filet.

Ez egy beépített funkció, amely a szoftver Export eszközének része. A kezdéshez keress egy jó nagy RAW fájlt, amit nagyon nehezen küldenél el e-mailben. Legyen ez a fotó 26,1 megabájt.

Kattints jobb egérrel a fotóra és válaszd ki az Export->Exportot.

Kattints jobb egérrel a fotóra és válaszd ki az Exportot.

A megjelenő menüből válaszd ki a DNG-t képformátumnak  a Médiumot a JPEG megjelenítéshez, és pipáld ki a "Use Lossy Compression" mezőt. A kép méretezése alatt (Fájl Settings panel alatt), kattints a Resize to Fit (átméretezés illesztéshez) mezőre, ügyelj arra, hogy ez Long Edge-re legyen állítva, és állítsd be a méretet 2560 pixelre (vagy bármilyen méretre, amelyet szeretnél elküldeni):

Használd a Long Edge menüpontot.

Ha már ezek a beállítások megvannak, akkor kattints az Export gombra, hogy elmentsd a DNG fájlt a számítógépre. Így a példában használt RAW file esetében sikerült a file méretet 26.1MB-ról 1,7 MB-ra csökkenteni, amely már e-mailben elküldhető!

Mindjárt kész a módosítás

A kompromisszum az egészben az, hogy a küldött kép az eredeti RAW fájlnak kisebb felbontású, veszteséges változata. Ez tehát nem az eredeti, de mégis egy RAW fájl, ami könnyen megosztható és értékelhető.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles