30.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Bejelentették a 2020-as Sony World Photography Awards zsűrijét

  • A világ legjobb fotósainak munkáit a fotós világ különböző területeiről érkezett szakértői bírálják majd 
  • A 2020-as versenyen négy új kezdeményezés lép életbe a nemzetközi ismertség növeléséért
  • A 2019 nyertes pályázatainak kiállítása Olaszországban, Németországban, Mexikóban, Franciaországban és Japánban is megtekinthető lesz
  • A 2020-as versenyre nevezett legfrissebb képek elérhetők a

A nemzetközileg elismert verseny – melyre a nevezés ingyenes – lehetőséget teremt a világ bármely pontján élő fotósok számára, hogy bemutatkozzanak, és munkájuk elismerésben részesüljön. A 2020-as zsűri összetétele rendkívül változatos, a bírák múzeumokból, galériákból, művészeti vásárokból és a médiából egyaránt érkeznek majd. A Díj lehetőséget biztosít a nyertes és shortlistes művészeknek arra, hogy munkáik minél több emberhez eljussanak. A korábbi nyertesek műveit kiállították számos galériában és a sajtóban is figyelmet kaptak.

A tíz kategóriából álló, a fotózás minden mélységét bemutató professzionális verseny zsűritagjai közé tartozik Claudi Carreras Guillén, független kurátor, szerkesztő és kulturális menedzser; Touria El Glaoui, az 1-54 kortárs afrikai művészeti vásár alapítója és igazgatója, Katie Hollander, az Annenberg Space for Photography igazgatója, Gwen Lee, a szingapúri nemzetközi fotós fesztivál igazgatója, és Brent Lewis, aki a New York Times fotós szerkesztője és a Diversify Photo társalapítója.

A professzionális zsűri elnöke idén harmadik alkalommal Mike Trow, szerkesztő, kurátor és konzultáns lesz, aki hatalmas szaktudásával segíti a World Photography Awards fejlődését. Továbbá Trow lesz a kurátora a 2020-as Sony World Photography Awards kiállításának is.

A nyílt és ifjúsági verseny zsűrijének elnöke Gisela Kayser, a berlini Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V művészeti és ügyvezető igazgatója lesz. A 2020-as zsűri utolsó tagja Tim Clark, a Chief 1000 Words szerkesztője, írója és kurátora lesz, mint a Diák verseny elnöke.

A versenyre ingyenesen lehet nevezni a www.worldphoto.org weboldalon az alábbi határidőkig:

  • Ifjúsági verseny: minden hónap utolsó napja 2019 júniusától decemberig
  • Diák verseny: 2019. november 29.
  • Nyílt verseny / Nemzeti Díj: 2020. január 7.
  • Professzionális verseny: 2020. január 14.

A zsűri tagjai 2020 januárjában ülnek össze, hogy értékeljék a beküldött pályázatokat, az első shortlisteseket 2020. február 4-én hirdetik ki. A tavalyi Sony World Photography Awardsra 195 országból összesen 327 ezer nevezés érkezett.

 

Négy új kezdeményezés a 2020-as versenyen

A 13. alkalommal megrendezett Sony World Photograph Awards folyamatosan fejlődik és kapcsol össze fotós közösségeket világszerte, valamint további lehetőségeket teremt a fotózás területén dolgozóknak, különös tekintettel a feltörekvő piacokra.

Ebből kifolyólag a 2020-as versenyen négy új kezdeményezés lép életbe. A latin-amerikai művészek munkáit a Latin-Amerikai Professzionális Díjjal ismerik el. A versenyre minden latin-amerikai fotós nevezhet, aki részt vesz a 2020-as professzionális versenyen. A latin-amerikai professzionális díj nyertese és kiválasztott döntőseinek jutalma a Sony legújabb képalkotó eszközcsomagja, valamint munkáik kiállításra kerülnek 2020-ban, Mexikóban.

Az új Díj kapcsán egy speciális kiállítás lesz megtekinthető október 3-tól 31-ig Mexikóvárosban a Foto Museo Cuatro Caminosban, ahol a 2019-es Sony World Photography Awards nevezett munkái mellett latin-amerikai művészek sosem látott fotóit is kiállítják. További információkért kérjük, látogasson el a www.worldphoto.org/latin-america-professional-award weboldalra.

A Sony China és a World Photography Awards együttműködésének eredményeként létrejött a Kínai Nemzeti Ifjúsági Díj, melyben a Kína területén található, fotós szakképzést kínáló kínai egyetemek hallgatói vehetnek részt. Az új Díj célja a következő fotós generáció tehetségeinek felismerése és munkáinak bemutatása. Tíz feltörekvő kínai tanuló alkotása shortlistre kerül, a kategória győztese pedig Londonba repülhet, hogy az Év Diák Fotósa díjért versenyezzen a világ más fiatal fotósaival. További részletekért kérjük, látogasson el a www.worldphoto.org/china-national-student-photography-award weboldalra.

A 12 és 19 év közötti fiatal fotósoknak most még több lehetőség áll rendelkezésre, hogy megmutassák tehetségüket. A fotósoknak havonta (maximum) három képet kell készíteniük különböző témákban. Júniustól decemberig minden hónapban egy győztest hirdetnek, aki tovább versenyezhet az Év Fiatal Fotósa díjért.

 

A 2019 verseny kiállításának turnéja

A 2019-es verseny győztes és shortlistes művészei – beleértve Federico Borellát, a 2019-es Év Fotósa díj győztesét – világszerte inspirálják a nemzetközi közönséget.

A kortárs fotósok munkásságába egyedi betekintést engedő 2019-es kiállítás Londonban nyílt meg, ahol 25 ezren tekintették meg, ezt követően Spanyolországban és Dél-Koreában volt látható. A kiállítás tovább költözik, először Japánban, majd Franciaországban, Olaszországban és Németországban lesz megtekinthető. A kiállítás turnéjának teljes menetrendét a www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/travelling-exhibition weboldalon találhatják.

 

A  2019 Sony World Photography Awards Exhibition turnéjának teljes menetrendjét a https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/travelling-exhibition weboldalon olvashatják.

 

A 2020-as verseny fontos időpontjai

  • Ifjúsági verseny: minden hónap utolsó napja 2019 júniusától decemberig
  • Diák verseny: 2019. november 29.
  • Nyílt verseny / Nemzeti Díj: 2020. január 7.
  • Professzionális verseny: 2020. január 14.
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles