33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Átadták a Magyar Sajtófotó pályázat díjait

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által kiírt verseny eredményét – amelyre 256 alkotó 5317 munkával nevezett – csütörtökön hirdették ki Budapesten.

Budapest, 2004. január 22. (MTI) – Benkő Sándor, a Vas Népe munkatársa “Utolsó nap a tűzősoron”, valamint a szabadúszó Magyar Ádám “Mindennapok egy bentlakásos fiúiskolában” című sorozata nyerte el a XXII. Magyar Sajtófotó pályázat nagydíját. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által kiírt verseny eredményét – amelyre 256 alkotó 5317 munkával nevezett – csütörtökön hirdették ki Budapesten.

A Kis-Kuntler Árpád vezette zsűri munkájában Beliczay László, Féner Tamás, Kemény Zoltán, Kincses Károly, Korniss Péter és T. Balogh László vett részt.

A hír-eseményfotó kategóriában Müller Judit (szabadúszó) képét ítélték a legjobbnak, a második helyet Túry Gergely (HVG), a harmadikat Kovács Tamás (MTI) szerezte meg.

A képriportok között a bírálóbizottság Gárdi Balázs (szabadúszó) munkáját ítélte a legkiemelkedőbbnek, mögötte Bruzák Noémi (MTI) és Végel Dániel (szabadúszó) végzett.

Az emberábrázolás-portré kategória egyedi művei közül az első két helyre Aknay Csaba (szabadúszó) egy-egy munkáját, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Szandelszky Béla (Associated Press) egy-egy munkáját tartották érdemesnek, a sorozatok készítői közül Dóka Béla, Hajdú András és Bege Nóra (mindannyian szabadúszók) nyert díjat.

A művészetet, a tudományt megjelenítő egyedi felvételek közül a legjobbnak Fejér Gábor (Népszabadság) munkáját ítélték, míg a második helyet Nagy Norbert (Elixír Magazin) a harmadikat Czimbal Gyula (MTI) szerezte meg; a sorozatok közül az első és a harmadik díjat is Gárdi Balázsnak, míg a másodikat a szintén szabadúszó Fazekas Istvánnak ítélte a zsűri.

A sport kategóriában az egyéni felvételek közül a két legjobbnak Földi Imre (MTI) egy-egy munkáját találták, a harmadik helyet Németh Péter (Nemzeti Sport) szerezte meg. A sorozatok közül első helyre Szalmás Péter (Népszava), a másodikra Szabó Miklós (Blikk), a harmadikra Gárdi Balázs anyagát rangsorolták.

A természet és környezet kategória egyedi alkotásai között Reviczky Zsolt (Színes Mai Lap) győzött, őt követi Teknős Miklós (Népszabadság) és Schmidt János (szabadúszó), míg a sorozatok közül Radisics Milán (szabadúszó) munkája váltotta ki a legnagyobb elismerést, a második Bánkuti András (HVG), a harmadik Gáti György (Gáti Fotó Fényiroda) lett.

A társadalomábrázoló dokumentarista egyedi alkotások sorában Túry Gergelyé lett az első és a harmadik díj, míg a második helyre Pintér Mártát (Best Magazin) rangsorolták. A sorozatok kategóriában Benkő Sándor nagydíjas sorozata nyert, megelőzve Fejér Gábor és Dezső Tamás (Magyar Hírlap) munkáit.

Humor kategóriában első díjat a zsűri nem adott ki, második Túry Gergely, a harmadik – megosztva – Schmidt János és Kovács Tamás lett.

A Népszabadság Rt. Escher Károly-különdíját a legjobb hírképért Túry Gergelynek, a legjobb kollekcióért – a Magyar Fotóriporterek Társasága által – odaítélt Munkácsi Márton-díjat Gárdi Balázsnak, a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját Vancsó Zoltánnak, az Axel Springer Magyarország Kft. – a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriportert megillető – díját Szabó Bélának (szabadúszó), a Magyar Néprajzi Múzeum különdíját Szandelszky Bélának ítélték oda.

Budapest Főváros Pro Kultúra Urbis Alapítványának – havi nettó 80 ezer forintos juttatással és munkái kötetben megjelentetésével is járó – fotográfiai ösztöndíját Dezső Tamás kapta.

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles