31 C
Budapest
Wednesday, August 14, 2024

Eifert János: Repülés az élővilágban

A naturArt fotókiállítása a Magyar Természettudományi Múzeumban, Budapesten, 2004. szeptember 10. – november 8. között

Az önmagában is szenzációs hír, hogy a magyar állam milliárdokat áldoz saját múzeumai – jelen esetben a Magyar Természettudományi Múzeum – rekonstrukciójára, melynek során nemrég átadták a volt Ludovika Akadémia épületegyüttesében elkészült 17 méter mélységű, szintenként 4500 négyzetméter alapterületű térszint alatti részt, amely többek között egy csodálatos, 710 négyzetméteres kupolacsarnokot foglal magába.
Az is szenzációs hír lehet, hogy ebben a kupolacsarnokban – a zavarba ejtően gazdag program, számtalan tudományos és “képművészeti” meglepetés, mint például Frans Lanting, a National Geographic Magazin sztárfotósa Szemtől szemben című kiállítása, és a 124 millió éves, Kínából származó leleteket bemutató Tollas dinoszauruszok kiállítás mellett – a naturArt tematikus kiállítása fogadja a látogatók tízezreit. A fotókon életre kel minden, ami siklik, száll avagy a Repülés az élővilágban – a Magyar Természetfotósok Szövetsége tagjainak megfogalmazásában. Míg a kormány egymilliárd forintos állami kezességvállalással segítette a dinoszaurusz-kiállítás megvalósulását, addig a 103 képes repülés anyag színvonalának biztosítékát maguk a kiállítók – Baranyai Antal, Bodnár Mihály, Daróczi Csaba, Fodor Ferenc, Forrásy Csaba, Gilicze Bálint, Kalotás Zsolt, Kármán Balázs, Máté Bence, Molnár Gyula, Nagy Katalin, Nagy Csaba, Novák László, Papp Zoltán, Perlaky László, Posztós Csaba, Radisics Milán, Szabó László, Takács Gábor, Vizúr János, Zsila Sándor – adták különleges és tisztelni való tehetségükkel. Bármelyik szerzőt kiemelni azért is lehetetlenség, mert egy gondosan összehangolt – talán éppen Zsila Sándor által vezényelt – csapatmunkáról van szó, amelynek minden egyes résztvevője fölényes könnyedséggel zsonglőrködik a mesterség-művészet eszközeivel. De győződjenek meg erről Önök is, kérem, zarándokoljon el a Természettudományi Múzeum frissen felavatott új kiállítócsarnokába, ahol csodákat láthatnak majd. Rögtön a főbejáratnál a fogadótér kupolájában egy barázdás bálna felfüggesztett csontváza látható. A bálnát 1896-ban ejtették el az Atlanti-óceánon, a gigantikus csontváz súlya csaknem két tonna. Ugyancsak lenyűgöző a korallzátony terem, ahol az üvegpadló alatt 60 centiméter “mélységben” az indopacifikus régió part menti sekélyvizeinek élővilága – káprázatos színű korallok, halak, csigák, kagylók, tengeri sünök és tengeri csillagok – kelnek életre a kékes “víz alatti” fényben. A tizennégy gyönyörű kövület Vásárhelyi Tamás múzeumigazgató helyettes szerint “a megkövesedett maradványok, mintha fényképek lennének, azokban látszik a tollnak a lenyomata is”. Aztán Repülés az élővilágban, bejuthatnak a naturArt kiállítására is, amely a maga nemében szintén csoda: a hazai természetfotózás csodája.

Eifert János

Győr, 2004. szeptember 22.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,500RajongókTetszik
197KövetőKövetés
798FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles