28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

FotóMozaik 82. 2005. február

Pályázatok

Események naptára

Kiállításról kiállításra

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Kiállítás

Csodálatos Tajvan – Fotókiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban

Fotótárlat

Gerber Pál: Jóidő – piskóta; A “fényes” és “sötét” József Attila; Városképek a Néprajzi Múzeumban; Polonyi András Dávid: Ember és architektúra

Azok a 60-as, 80-as évek…

A Magyar Fotóművészek Szövetségének Senior Alkotócsoportja Fotográfiák a 60-as, 80-as évekből című fotókiállítását rendezi meg a Béke Galériában.

A felejtés ellen

Gink Károly kiállítása és könyvbemutatója a Mai Manó Házban.

Digitális világ

Digitális képfeldolgozás / Játék a színekkel
Mint azt előző számunkban már láthattuk, a sötét és világos felvételeket, részleteket bizonyos határok között könnyedén módosíthatjuk. De mi történik, ha a színek összhangjával nem vagyunk elégedettek? Túl sok a zöld, nagyon fakó a piros, vagy lila színűek a kontúrok. A digitális képfeldolgozás – korlátozottan ugyan, de – erre is kínál megoldást. A színek pontos beállítása azonban már komolyabb felkészültséget igényel. Nézzük az alapfogásokat.

Fototechnika

Nemcsak kezdőknek / A fényképezés színtani alapjai
A világ, amelyben élünk színes. Valójában azonban a színekről a múltba mélyen visszanyúló és még ma is kiterjedten folyó kutatások ellenére sem tudunk eleget. A színek fogalma sajnos csak közvetve, bonyolultan fogalmazható meg. Pl.: “anyagi jelenségeknek a különböző hullámhosszú fénysugarak visszaverésén alapuló, látással érzékelhető tulajdonsága” (Magyar értelmező kéziszótár, 1975).

Fotós szemmel / Munkaebéd

A vakuzás technikája (1.)

A legtöbb családi album emlékképeit szemlélve egy-egy sorozaton belül gyakorlatilag az összes fotótechnikai hiba fellelhető. Levágott fejek, oda nem illő tárgyak, ferde horizont, bemozdulásos életlenség, üvegfelületek zavaró csillogása, vakuval túlexponált, hófehér arcok, vörös szemek, rosszul megvilágított, sötét hátterek. Utóbbi hibáknál maradva: a legtöbb vakus felvétel nem úgy sikerül, ahogy azt szerették volna. De vajon miért? Alábbi cikkünkben ennek járunk utána.

Jobb lett így?

Virtuális fotóillúziók / Beszélgetés Tasnádi Lászlóval

Tasnádi László több mint harminc éve dolgozik alkalmazott fotográfusként. A képzettsége szerint nyomdász, grafikus és tervezőtipográfus művész munkaeszköze – a fényképezőgép mellett – évek óta a számítógép. A DTP szakemberek és animátorok által régóta ismert tervezőprogramok azonban nemcsak a képek feldolgozását teszik lehetővé, hanem egy elképzelt háromdimenziós tér megalkotását is.

Szarka Klára: Fejezetek a fotótechnika történetéből / A világ mint látványosság

Nehéz megmondani, mikor is kezdődött a kép diadalútja az európai kultúrában. Talán már a XIV. században, amikor a viszonylag olcsó papír megjelenésének köszönhetően a metszet, a sokszorosítható rajz megkezdte hódítását. Attól fogva a vallási és politikai propaganda eszközeként, a tudományt és oktatást szolgáló könyvillusztrációként, sőt, a nagyon is privát szórakozást szolgáló, zsebekbe rejtett erotikus rajzok formájában is terjedtek a metszetek…

Molnár Miklós: Volt egyszer egy RM-eljárás (4.)

Az RM-diamontázst húsz évvel ezelőtt dolgoztam ki azzal a céllal, hogy két diakocka egybefogva (szendvicsdiaként) valóságosnak ható, egyetlen felvétel hatását keltse. Az eljárással az előtérszemély mögé tetszőleges háttér trükközhető. A kedves olvasó ezúttal a cikksorozat befejező részét tanulmányozhatja.

Fotofelszerelés

Teszt / Sony DSC-W1
A digitális fényképezőgépek offenzívája a 2005-ös évben is folytatódik. Bár a trendek változnak, egyvalami örökül maradt, mégpedig a korábbi fejlesztések átvételének, újracsomagolásának szándéka. Hasonló a helyzet az általam kipróbált Sony DSC-W1 géppel is, amely számos korábbi márkatársával mutat rokonságot.

Teszt / Olympus C-70 Zoom

A C-70 Zoom az Olympus új tervezési irányvonalát mutatja. Ha a modellsorban mindenképpen elődöt kell keresnünk, kizárólag a C-60 Zoomot említhetjük. Igaz, tesztmodellünk nem pusztán felbontásában, de optikájának átfogásában is felülmúlja azt. Az új gép 7,1 millió pixeles felbontásához ötszörös optikai és hatszoros digitális zoom társul.

Újdonság

Forgalomba helyezve a Nikon újdonságai: D2x – AF-S VR 300 mm – Capture 4.2

Nikon D70 firmware update B1.03

A Nikon letöltőközpontjában január közepétől elérhető a D70 fényképezőgép legújabb firmware frissítése.

Déli-sarki energia

Az Energizer még 1963-ban fejlesztette ki a lítiumelem technológiáját, amellyel óriási előrelépést tett az energiatárolásban. Azonban az igazi áttörés akkor következett be, amikor a ’90-es évek végére a cég a lítiumenergiát a legáltalánosabb méretben, ceruzaelemként (AA) hasznosította.

Archiválás felsőfokon

A világ legmegbízhatóbb CD-R lemeze és hordozható Burnaway CD-író, kártyaolvasó és DVD-lejátszó egy eszközben – a Delkintől.

Sony 4 GB Memory Stick Pro

SanDisk SD + USB

Homogén fény – Sigma EM-140 DG és a Hensel körvakuja

A többfunkciós Olympus Picture Express

Az Olympus Picture Express instant nyomtatóállomás csúcsminőségű fotónyomatok gyors és közvetlen sokszorosítását teszi lehetővé. A csúcskategóriás szolgáltatás tökéletes üzleti ajánlat a fotókereskedők számára: nemcsak a gyakoribb látogatásokat serkenti, de a vásárlói elégedettséget is fokozza.

Három új Sigma optika

APO Macro 150 mm F2,8 EX DG HSM – 24-70 mm F2,8 EX DG Macro – 28-70 mm F2,8 EX DG

Hat Samsung modell

Elsőként itt az elforgatható monitorral rendelkező, videofelvételek rögzítésére is képes hét megapixeles Digimax V70. Őt követi egy négy megapixeles, éppúgy videózásra alkalmas kompakt, a Digimax A400. A Digimax A5 és A6 felbontásáról önmagában árulkodik a két terméknév. A terméksor utolsó kettőse pedig az öt-öt megapixeles, egyaránt beépített objektívvel dolgozó U-CA 501 és U-CA 505.

Olympus C-55

CanoScan 4200F

A Canon a közelmúltban kezdte el forgalmazni az olcsó, nagy teljesítményű, 3200×6400 dpi-s CanoScan 4200F-et.

Mozaik

Szarka Klára: Képrejtvény / Vesztes fogadó a lovin (részlet Dezső Tamás fotóesszéjéből)
Induló sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia. Sőt, hogyan születik meg az ötlet maga. Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót. Faggatjuk a fotográfust és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Dezső Tamás szabadúszó fotográfus egyik fotóesszéjének titkát firtattuk.

Fenyvesi Edit: Fotográfiai képzések XI. / Fotografus.hu

Viszonylag új színfolt a fotósképzés palettáján a Fotografus.hu Alapítványi Fotósiskola (Bp. V., Akadémia u. 1. Tel.: 30/392-9901). A 2003-ban létrehozott suli már bizonyított. A további tervekről, illetve, hogy milyen szempontok, elvek szerint működik az iskola, Gulyás Miklós fotográfust, a szervezet egyik létrehozóját kérdeztük.

Bere Mario: Fotóügynökök kíméljenek! – avagy egy fotóügynökség hétköznapjai

Az írott sajtó vérkeringésében a szív szerepét töltik be a fotóügynökségek. Percről percre friss vért, éltető képanyagot pumpálnak a szerkesztőségekbe. Szerepük a reklámszakmában is kulcsfontosságú, hiszen a mozgalmas, színes kiadványok és katalógusok legfőbb alkotóelemei a profi illusztrációk. A képek nemzetközi mozgásáról és egy ügynökség napi munkájáról Koncz Gabival beszélgettem.

Fotoelmélet

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Auftakt és hangvétel
… Vajon a nem időben kibontakozó műfajok esetében (építészet, szobrászat, festészet, grafika, fotó) van-e ilyen jellegű felismerés, a mű egészének hirtelen átélése, alaphangjának, azaz hangvételének megragadása? (Ezt ugyan nem nevezhetjük auftaktnak, de megkíséreljük ezt a fogalmat kiterjeszteni s használni.)

Beszámoló

Otthon a Természetben
Az Otthon a Természetben CD-ROM kettős feladatra vállalkozik. Célja egyrészt bemutatni az – elsősorban hazai – természet végtelen szépségét, s ugyanakkor alkalmat próbál nyújtani azoknak, akik ökológiai tudásukat vagy fajismeretüket szeretnék fejleszteni. Egyforma “haszonnal” nézegethetik azok is, akik egyszerűen csak gyönyörködni akarnak Zsila Sándor szebbnél szebb természetfotóiban, s azok is, akik a szó legszorosabb értelmében véve növény- vagy állattant akarnak tanulni.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles