31 C
Budapest
Wednesday, August 14, 2024

Foto Mozaik 88., 2005. augusztus

Kivonat az újság tartalmából

Pályázatok

Események naptára

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Kiállítás

Fotótárlat


Idesereglik, ami tovatűnt; Necc; Őesti Ákos: Szenvedélyem, Kuba


Wagner István: Akt-art tárlat a fővárosban

Őszi vidéki premierje óta (Duna Múzeum, szeptember 3.-október 3.) járja az országot-világot a XIV. Esztergomi Fotográfiai Biennálé Kecskeméttől Győrig, Itáliától Bulgáriáig. Most épp Szófiából érkezett a magyar fővárosba a vándortárlat, ahol július 7. és augusztus 21. között időzik a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában, de a határokon túl eljut Esztergom testvérvárosaiba is. Az anyag mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt reprezentatív: a hatvanhat kortárs hazai alkotó mintegy háromszáz fotója betölti valamennyi földszinti és emeleti terem falait.

Digitális világ


D. Tóth Ottó: A rendszerváltás örömei

A digitális technika rohamos fejlődésével, az egyre jobb minőségű gépek egyre megfizethetőbb áron való megjelenésével lassan a legkonzervatívabb felhasználók is fontolóra veszik a digitális technikára való áttérést.

Pi Tóth István: Adobe Photoshop CS2 / Harc a tónusokért: a HDR funkció

A hagyományos és a digitális fényképészek két tábora közötti vita még nem ért véget. Az egyik legfőbb indok a digitális fényképezőgépek ellen az, hogy nem tudják azt a kontrasztkülönbséget nyújtani, amit a filmes gépek. Sajnos a többségében 8 bites, ritkábban 16 bites fényképezőgépek nem elégségesek ahhoz, hogy olyan képeket örökítsünk meg velük, amelyeken nagyon sötét és nagyon világos alakzatok is vannak, mint amilyenek a napsütötte tengerpart, a téli táj vagy a szűk sikátorok stb. Sok esetben még a film sem tud megbirkózni a nagy kontrasztkülönbséggel. Ilyenkor vagy a világos részeket választjuk, és a sötét terület egybefüggő fekete folt lesz, vagy a sötét területek lesznek élvezhetőek, de elveszítjük a világos elemeket.

Fotótechnika


Útravaló

A nyár nem pusztán a külföldi utak, de a fényképezés szezonja is. A jó idő sokakat csábít, és legyen szó egy kerti partiról vagy egy távoli országban eltöltött hétről, a fényképezőgép napsütésben legtöbbször előkerül. Azonban épp a napsütés az, ami magában rejti a szép képek elkészültének nehézségeit, gondoljunk csak a hőségre és az erős kontrasztokra.


Kovács Zsolt: Háziállatok az objektív előtt / Kutya, macska, egyebek

Előző lapszámainkban már foglalkoztunk az állatkerti, akváriumi, illetve terráriumi állatok, valamint a díszmadarak és kisemlősök fotózásával. Kimaradt a kutyák, macskák és egyéb háziállatok fotózása. Nézzük, ők hogyan kaphatók lencsevégre!

Fotós szemmel / Szellem


Izápi Laura: Dobozba zárt világ

Napjainkban, mikor újabb és újabb gépcsodáikkal gyártók tucatjai halmozzák el a fotográfia iránt érdeklődőket, talán még sosem volt aktuálisabb visszatérni az alapokhoz. A jó képet ugyanis nem is a CCD, de még csak nem is a képszerkesztő szoftver, hanem az ember maga alkotja. Fényt rögzítő eszköz gyanánt pedig egyetlen pizzásdoboz is eszköz lehet. Reméljük, az alábbi cikk sokak számára jelent majd fogódzót. A következőkben a lyukkamera kialakításáról és használatáról olvashatnak. Szerzőnk a Foto Mozaik által korábban meghirdetett Tehetséges fiatalok című pályázat egyik nyertese.


Barta Zsolt Péter: A digitális fotónyomatok és a művésznyomatok

A digitális fényképezés az utóbbi néhány évben hihetetlen gyorsasággal terjedt el mind a hétköznapi felhasználók körében, mind pedig a professzionális “szakmában”. A fizikai-kémiai alapú hagyományos fotózást legkorábban a gyorsaságot és mobilitást igénylő fotóriporterek váltották föl a digitális képkészítésre.


Szarka Klára: Fejezetek a fotótechnika történetéből / A nedves üregek uralma

Jelképesnek is tekinthetjük azt a tényt, hogy 1851-ben, Daguerre halálának évében kezdte diadalútját az a fotográfiai eljárás, amelyik nagy lépést jelentett a fényképezés későbbi és máig tartó technikai egységesítése felé. A nedves-kollódiumos eljárást túlzás volna standard módszernek nevezni, hiszen még mindig nagyon sok múlott a felhasználó egyéni tudásán és képességein, mindenesetre az első évtizedek technológiai sokféleségét hamarosan felváltotta a kollódium szinte tökéletes egyeduralma.

Fotófelszerelés


Teszt / Konica Minolta Dynax 7 Digital

Minolta rendszertulajdonosként nagy várakozással vettem kézbe a Konica Minolta új D-SLR fényképezőgépét, amelyet hosszú fejlesztési periódus után dobott piacra az újító termékeiről híres cég.

Újdonság


Epson AcuLaser CX11NF, CX11N

Konica Minolta Dimage A200, A2, A1, Z3 firmware


Zuiko Digital ED 8 mm 1:3,5


Olympus C-315ZOOM


HP Photosmart M517


HP PSC 1410


HP Photosmart R817 és R818


Három új Panasonic SD kártya


Contex HAWK-EYE Mx 36


Pentax hármasikrek


Samsung Digimax A50, A55W, A502


Samsung Pro815

Mozaik


Sztár-fotó / Beszélgetés Ráday Mihállyal

Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnökének munkája szorosan összefonódik a fotózással. A Kossuth-díjas művészettörténész, operatőr, rendező, szerkesztő-műsorvezető nevéhez számos elismerésre méltó művészi tevékenység fűződik, és már kora gyermekkorában elkötelezte magát a szép képek készítése mellett.


Szarka Klára: Képrejtvény / “Hú, de szép ez az ország!” / H. Szabó Sándor: Aratás Fejér megyében

Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal H. Szabó Sándor egyik légi fotójának titkát firtattuk.


Molnár Miklós: Úti kalandok, avagy fotózás öt kontinensen / Vészhelyzetben

Amikor először jártam New Yorkban, még semmi tapasztalatom nem volt bizonyos körzetek közbiztonságának hiányáról, tekintve, hogy abban az időben idehaza békésen járhattam-kelhettem még az éjszakai utcán is. De tudjuk, ma már itthon sem fenékig tejföl a közállapot.

Fenyvesi Edit: Fotográfiai képzések XIII. / Digitális és nagyformátumú fotósuli

Rendhagyó, és a fotózás rejtelmeibe alaposan belemélyülő témaköröket egyaránt érint a Török György fotográfus által vezetett digitális és nagyformátumú filmes fotósuli Újpesten, amely két éve segít belemerülni a fotózás titkaiba. Az elméleti és gyakorlati oktatás filozófiája egyaránt a magas fokú szakmai hozzáértésre, a legjobbnak ítélt tanítási módszerekre és technikai eszközökre helyezi a hangsúlyt.

Fotoelmélet


Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / A képkomponálás gyakorlata

De jó is volna feltalálni azt a “patent” módszert, amely minden fotót automatikusan jól komponált képpé tenne! Ez az álom részben megvalósulóban van, különösen a digitális technika fejlődésével. A felvételi technika tökéletesedése, a számítógépek módosító szoftverjeinek mind bővebb kínálata el is hiteti az átlag fotográfussal, hogy fejlett (és drága) eszközeivel – saját igényeinek és nívójának megfelelően – szinte maguktól készülnek el a jobbnál jobb képek.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,500RajongókTetszik
197KövetőKövetés
798FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles