33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

opaltípia

Pozitív eljárások (világosság által árnyék)

Névvariánsok:

Opaltípia; Opaltype, opal (ang.); Opal (ném.)

Használata:

Fénykorát az 1890-es években élte, kisiparosok elvétve még ma is készítenek ilyen képeket.

Anyaga:

Pigment átnyomás, vagy kollódiumklorid kép opálüvegen. Néha gyöngyház lapocskákkal fedett hátlappal készült. Ezek betakarhatják az egész képet, de ismerünk olyat is, amelyen csak a fehér csúcsfények alá ragasztottak kis gyöngyházlapokat.

Jellegzetességei:

A kollódiumklorid emulzión gyakran alakult ki sárga folt, nehéz volt a színezése is. Ha platin eljárással vagy platin színezéssel készült, felismerhetjük a tompa ezüstszürke tónusrendről. A gyöngyházzal bevont hátlapú képek minden mással összetéveszthetetlenek.

A készítés módja:

A platinotípiák népszerűsége idején lehetett kapni e célra platinával érzékenyített opálüvegeket. 1892 körül árusították a zselatinos emulzióval bevont opálüveget. Kollódiumos üvegdiáról leválasztott képet is át lehetett úsztatni az opálüvegre, hasonlóan a fotóporcelánhoz, de ez esetben sohasem égették ki a képet.

Méretei:

Leggyakoribb a levelezőlap és a kabinet méret, sokkal nagyobb opálképpel még nem találkoztam.

Magyarországi használata:

Elsősorban fürdőhelyi emlékképeket, szuvenírokat készítettek ezzel az eljárással, de előfordulnak portrék is, elsősorban női arcképek. Ezeket sokszor üveghasábra, más asztali dísztárgyra applikálták. Az 1890-es években volt gyakori.

Gyakorisága, értéke:

Európában sokan és sokfelé használták, ritkának nem mondható, de egy szép állapotban megmaradt példány minden gyűjtemény éke lehet.

Konzerválási feladatok:

Különösen érzékenyek a mechanikus sérülésekre, gyakori a tisztítási szándékkal tönkretett példány. A felragasztott gyöngyházlapocskák néha leválnak.

Irodalom:

Arthur T. Gill: Photographic processes, a glossary and a chart for recognition. Museums Association Information Sheet, 1978. No. 21.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles