33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Zsila Sándor: Természetfotózás eszközei 2., Az állványfejek

Az új sorozatban a természetfotózáshoz szükséges eszközök csoportjait és azok jellemzőit vesszük sorra. Ez nem kis feladat, mert a műfajban dolgozó kollégákban igen magas szintű a kreativitás minden téren, így az eszközök felkutatásában, átalakításában és használatában is.

Az előző számot úgy fejeztük be, hogy a “könnyű” állvány miatt felszabadult erőt, más eszközök cipelésére kell fordítani. Az igazság az, hogy számtalan ilyen van, és a gyalogosan elszállítható teher nagysága miatt mindet nem is lehet elvinni.
De van néhány, ami nélkül nem lehet elindulni, és ez az állványfej. Feladata alapvetően az állvány és a fényképezőgép, illetve az objektív közötti stabil kapcsolat. Bizonyára ismerik a gyenge láncszem fogalmát. Ez esetben fel kell hívnom a figyelmet az állványfejre, mert a stabil állvány és kiváló minőségű fényképezőgép közé semmiképpen sem passzol egy gyenge állványfej.
Milyen legyen tehát a jó állványfej?
Könnyű, alacsonyépítésű, könnyen kezelhető és szikla szilárd. Ilyen sajnos nincs! De vannak olyan fejek, melyek egy-egy tulajdonságot kitűnően képviselnek. A felhasználó előtt a kérdés, hogy hol talál kompromisszumot.

Mik a leglényegesebb tulajdonságok egy természetfotós számára? Elsősorban a szilárdság, és feltételezhető, hogy minél magasabb építésű a szerkezet, annál kevésbé szilárd is. Tehát a szilárd fej viszonylag alacsony is. Ez jól hangzik, mert minél kisebb, nyilván annál könnyebb is, gondolhatnánk, de nem egészen így van. Ugyanis széltében lehet terebélyes és ez már kevésbé szimpatikus. A tömzsi fejek elérhetik akár az 1 kg-ot is.
Hagy könnyítsem meg a választást: tegyünk fel egy kérdést! Mit akarunk rátenni, illetve milyen súlyú és hosszúságú optikákat kell stabilan megtartani? Egyértelmű, hogy a nagy gyújtótávolságú objektívek könnyen berezdülnek, függetlenül a súlyuktól. Tehát a könnyebb, de hosszabb telék alá is igen stabil fej szükséges. A közel felvételek készítésekor sem mondhatunk le a nagy stabilitásról, mert ezek épp úgy berezdülnek, mint a nagytelék.

A közepes súlyú és közepes gyújtótávolságú objektívekhez lehet egyszerűbb fejeket alkalmazni, különösen igaz ez a nagy látószögű felvételekhez főleg, ha az expozíció nem túl hosszú. Beszúrok ide egy gondolatot: azok a gépek melyekben felcsapható tükör van bizonyos helyzetekben kevésbé érzékenyek a fej hiányosságaira, mert a tükör felcsapásakor keletkező rezgést az állványnak kellene ellensúlyoznia.
Akinek ilyen gépe van talán könnyebben választhat a könnyebb fejek közül. Mivel lehetetlen lenne minden fejet felsorolni és összehasonlítani, ezért kiemelnénk néhányat az általánosan elterjedtek közül és egy egyedi darabról is szó lesz. A sokféle megoldásból két alaptípus terjedt el leginkább. A gömbfejek és a három karral rögzíthető állványfejek. A természetfotósok között a legelterjedtebbek a gömbfejek. A változatos felépítésű szerkezetek stabilitása is változatos.

Az általam ismert fejek közül a legjobbnak a ArcaSwiss fejeket tartom, de nem kevésbé marad el mögötte a Linhof sem, de ez utóbbi egy kicsit nehezebb és magasabb vetélytársánál. A napokban találkoztam egy barátságos formájú fejjel a Foba cég közepes méretű gömbfejével, ami kézben tartva jónak látszott, bár nem mondható olcsónak. Sajnos ez a többi használható fejre is igaz. A barátaim körében is népszerű Manfrottó fejek közül mutatnék be néhányat. A képem látható 3 karos fej jó stabilitással rendelkezik, de nehézkes a használata. Közepes telékhez és makróhoz megfelelő. Kapható egészem olcsó és egyszerű szerkezet, ami szintén 3 karos, de ezt csak kényszerhelyzetben javaslom. A gömbfejek között is van egyszerűbb, és ennek megfelelően kevésbé stabil, mint a ProBall 308RC.

Kicsit stabilabb, de nehezebben kezelhető ez a két karos rögzítés technikájú gömbfej. És a már említett Linhof gömfej, ami legnagyobb a családjában, ez valóban kiváló darab. De számomra a legjobb gömbfej a Gitzó állványom nyakában van, ami csupán 3 cm magas, mert a gömb nagyobb része a az eredeti rögzítési pont alatt van. Ilyen alacsony építésű állvány nem sok van, viszont csak kis szögben dönthető. Ez az esetek nagy részében bőven elegendő, de néhány kiegészítővel áthidalható ez a hátrány, amit természetesen cipelni kell!

Zsila Sándor
Zsila Sándorhttp://www.zsila.hu
Ma már a természetben eltöltött idő ünnep számomra, egy pontosan meghatározható érzés. Ilyenkor felveszem a legszebb “foltos” ruhámat és úgy készülök, mintha templomba mennék. Úgy gondolom, ott is vagyok, amint olyan helyen járok, ahol ember által készített műtárgyak már alig akadnak. Mindegy, hogy csikorgó hideg vagy tikkasztó hőség van és húzza a vállam a 30 kg-nyi felszerelés. Itt elmúlik minden bánatom, lelassul az idő, a könnyű levegő szabadon tódul tüdőmbe és szárnyára kap az alkotókedv. Ez egy csodálatos érzés, a szabadság és egészség megfoghatatlan varázsa. Belső késztetésre ezt próbálom visszaadni fényképeimen. Szeretem a természetet, és úgy érzem, benne otthon vagyok.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles