28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2010. június 7.

Kiállítások, események, meghívók
A BMK-Reflex Fotóklubban 2010. június 9-kén 18 órai kezdettel Eisenmann József aranydiplomás fotóművész, az Óbudai Fotóklub vezetője vetített képes előadást tart saját felvételeiből. Cím: Budapesti Művelődési Központ XI. Etele út 55.II.em. 202. terem. Vendégeket szívesen látunk.
*
A székesfehérvári Kirakat Galériában megnyílt a legújabb kiállítás, ahol júniusban megtekinthetők Kun Attila E-MAFOSZ, Kozma Rebeka, Rideg Ferenc E-MAFOSZ, Varga Csaba, Hermán Fanni, Garainé Mariann, Dr. Perényi István E-MAFOSZ/g, Táczy Zoltán, Déber Gábor, Posfai Attila ES-MAFOSZ, Nervetti Károly E-MAFOSZ/g, Nervettiné Fekete Lídia E-MAFOSZ/g, Marton Ágota, Dénes János és Szabó Márta alkotásai.
*
Végh Károly Norvégia egy magyar szemével című fotókiállítása megtekinthető Budapesten, a Zászló Múzeumban (VIII. ker., József krt. 68. a Nap utca sarkán), 2010. augusztus 20-ig.
*
Czire Alpár Csenddé fajuló kiáltás című fotókiállítása Kolozsváron, a Gy. Szabó Béla Galériában tekinthető meg (Kolozsvár, Fő tér 23.) 2010. június 4-30. között. .
*

Körmenden,a Szent Iván-éji rendezvénysorozatban 2010.06.19-én 17 órakor – a múzeumok éjszakáján – nyílik a FOTÓBOLONDOK című fotókiállítás, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum Kastély Kápolnájában. A tárlat megtekinthető 2010.08.08-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.
*

Dobai Tivadar E-MAFOSZ/s (Rákosmenti Fotóklub) Színek és formák nappali fényben című fotókiállítását 2010. június 15-én 18 órakor Révay Erzsébet fényképész szakoktató nyitja meg Budapesten, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban (XVII. ker., Pesti út 113.). A tárlat június 30-ig tekinthető meg.
*

Mekli Zoltán (Győri Fotóklub Egyesület) kiállítása 2010. június 14-én 18 órakor nyílik a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban (Árpád u. 44.). A tárlat június 18-ig látogatható.
*
Az első veszprémi fotós viadalról itt olvasható beszámoló:
http://www.vehir.hu/kiallitas/2010-06-05/amator_fotosok_profi_viadala.html
*
A Pannon Kapu Kulturális Egyesület szeretettel meghívja Önt és kedves családját Szentgotthárdon a Színház aulájában, 2010. június 7-én 17 órakor nyíló Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor fotóművészek “Előttem az utódom” című közös kiállítására. A kiállítást megnyitja: Fekete Tamás, a Szentgotthárdi Fotóklub vezetője A kiállítás megtekinthető: június 25-ig 9-12 és 13-17 óra között. Cím: 9970 Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 5.
*
Fenyvesi Anna Biciklik, napfény, Hawaii! című fotókiállítása 2010. július 2-án 18 órakor nyílik Budapesten, az Ibis Hotelben (XIII. ker., Dózsa György út és Váci út sarok). Az alkotót Nagy Sugár köszönti. A tárlat július 29-ig tart nyitva.
*

Steppán Szabolcs (Veszprém) honlapja:
*

Papi Lajos ( Kossuth Fotóklub , Kisújszállás) Mozaikok című fotókiállítását Kolozsi Sándor ES-FIAP (Jászkun Fotóklub) nyitja meg 2010. június 24-én 17 órakor Karcagon, a Déryné Művelődési Központban.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes István EFIAP/b (Mosonmagyaróvár), a Bulgáriában, Szófiában megrendezett Photovacation 2010 nemzetközi fotóversenyen hat fotója kerül kiállításra, melyből „Az én majmommal” című fotója FIAP Honourable Mention -ban részesült. A Belgiumban megrendezett Golden Spurs 2010 nemzetközi pályázaton, öt képe kerül kiállításra, melyből a „Favágók otthona” című képe, Best of the Show címet kapta és
PSA Gold Medal -ban részesült.
*

Papp Elek AFIAP (Ceglédi Fotóklub) a PSA‘s TOPS IN PHOTOGRAPHY meghívásos kiállításán szerepelt és ezért „PSA Tops Slide Exhibitor 2010“ szalagot kapott. Ausztriában a 19. Trierenberg Super Circuit-n 16 elfogadása volt. Ieperben, Belgiumban a Golden Spurs 2010-n 2 képét fogadtsa el a zsűri.
*

Mészáros Csabának (BMK-Reflex Fotóklub, Budapest) a 7th Annual Smithsonian fotópályázaton a “Nature” kategóriában “Editor’s pick”, a “People” kategóriában pedig kategória nyertes lett egy-egy felvétele.
*
*

Rómer Flóris nyomában a Bakonyban – 4. Pápateszéri Természetfotó Tábor – 2010. augusztus 1-7.
Egy tudós bencés szerzetes, akinek a magyar tudomány sokat köszönhet, 1859 őszén nyakába vette az úti tarisznyáját és elindult a Bakony rengetegébe, hogy mint írja: „Midőn a mult évi szünnapok alatt tett utazásom tanulmányai eredményének, közzétételére magamat elhatároztam, sem alaposságot fitogtató szőrszálhasogatókra, sem elkényeztetett – egyedül regényekben gyönyörködő – közönségre nem számítottam. A honismertetés ezen,
eddig járatlan, terén kalauz nélkül indulva, magamnak mintegy utat törve, szerzett tapasztalatimmal másokat
hasznosan mulatni, és mulatva tanítni volt főcélom.” A tudós bencés szerzetes, Rómer Flóris 1859 augusztusában járta végig a Bakonyt és készítette el első tudományos leírását: A Bakony, Természetrajzi és régészeti vázlatok címmel. A könyv nyomtatásban 1860-ban jelent meg. Ennek 2010-ban lesz 150 éve.
A nagy tudós tiszteletére a 2010. évi tábor programja: Rómer Flóris nyomában a Bakonyban.
A tábornak helyet adó ökológiai oktatóközpont a Közép-dunántúli Régió (Veszprém megye), valamint a Nyugat-
dunántúli Régió, (Győr-Moson-Sopron megye) határán, a Bakony és a Kisalföld találkozási pontján fekszik. Pápateszér község még a Kisalföld, a hozzá külterületként kapcsolódó Farkashegy már a Bakonyalja tájegységhez tartozik. A 24 fő elszállásolására, a közösségi programok és az oktató tevékenység ellátására alkalmas épület egy közel két hektáros területen, erdő mellett fekszik, a telek határán ered a tíz pápateszéri ér egyike. A Fenyőfői Ősfenyves 2-4 kilométerre, a bakonyszentlászlói egykori bauxitbánya 6-8 kilométerre van. Az egykor volt 25 pápateszéri vízimalom közül több a Reflex-ház közelében található. A táborba elsősorban olyanokat várunk, akik már rendelkeznek alapvető számítógépes és valamilyen szintű fényképezőgép használati ismeretekkel, de a napjainkban mindenkit elöntő képáradatban nincs meghatározó élőképzettségük a vizuális kultúra területén a „jó” kép kiválasztására. Ennek a képességnek a fejlesztése, az eszközhasználat tudatos szintre emelése, hogy tudja, a fényképezőgép mely funkciói milyen célt szolgálnak. Megtanítani a résztvevőket a tudatos képkészítés alapjaira: „ A kép először a fejben szülessen meg és csak utána nyomjuk meg az exponáló gombot.” Felhívni figyelmüket, megismertetni a részvevőket a természetfényképezés írott és íratlan szabályaival és egy „természetvédő”, környezettudatos, a világ dolgaira odafigyelő fotográfus képével. Szerezzenek készséget és képességet a fotográfia alapjainak használatában, ha elmennek kirándulni, tudják mit és hogyan érdemes lefényképezni, ha szükséges, akkor tudjanak jó minőségű képi dokumentációt készíteni. Legyenek ismereteik a képek utólagos kiválasztásának és bemutatásának fő szabályairól. A tábor elsősorban 13-23 év közötti fiatalokat vár, de az életkortól való eltérés nem kizáró ok. A saját fényképezőgép azonban követelmény, legyen az akár a legegyszerűbb eszköz is.
Tábor szakmai vezetője: Szabó Béla fotográfus www.belafoto.hu
Részvételi díj: 22.000 forint. A részvételi díj összegéből 10.000 forint előleget legkésőbb június 30-ig kell befizetni a Reflex Környezetvédő Egyesülettől igényelhető sárga csekken, vagy átutalni a Reflex Környezetvédő Egyesület 11737007-20720786 számú számlájára. A fennmaradó 10 000 forintot a táborba érkezés napján, a helyszínen számla ellenében készpénzben kell befizetni. A részvételi díjból a REFLEX és a Győri Fotóklub
tagjai (illetve a tagok gyermekei) 10 százalékos kedvezményt kapnak.

Jelentkezés és bővebb információ: Nagy Péter programvezető, REFLEX Környezetvédő Egyesület
9024 Győr, Bartók Béla utca 7. mobil: 30/28-99-940, telefon. 96/329-792, fax: 96/524-500
e-mail:reflexgy@c3.hu, www.reflex.gyor.hu
*
*

Üssed-üssed vasacskám fotópályázat
A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a VII. Tűzzel-vassal Fesztiválhoz kapcsolódóan, annak méltó megörökítése végett idén is fotópályázatot hirdet „ Üssed-üssed vasacskámcímmel.
Pályázni a fesztiválon 2010-ben készült képekkel lehet. A pályázatra bárki nevezhet.
Benyújtható képek száma: max. 10 db. A képek mérete: A hosszabbik oldal min. 2000 pixel kell legyen.
Digitális fényképeket várunk, a képek elektronikus formában CD-n a Művészetek Házában
(8000 Szfvár, III. Béla király tér 1.) Komendó Gabinál, vagy postán a 8000 Szfvár, Oskola u. 8. címre (Fehérvári Kézművesek Egyesülete) adhatók be. A beadott CD-ket a kiállítás megnyitóján visszaadjuk, ha a pályázó igényli.
Nevezési díj: nincs.
Díjazás:
I. 1 db. míves bicska a Révész Késes Műhelytől
II. minőségi konyhai késkészlet Nagy Zoltán késes mestertől
III. reggeliző késkészlet Misányi László késes mestertől
Zsűri tagok: Szabó Márta , a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja, Szabó László a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének alelnöke, Pongrácz Zoltán, a ……………….
A beküldött képeket: a fesztivál honlapján megjelentetjük; az ősz folyamán a Kézművesek Házában és a jövő évi Tűzzel-vassal Fesztiválon az egyesület kiállítást készít a díjazottakból + a válogatásból. A képek nyomtatását (nagyítását) az egyesület állja.
A beküldött fényképeket az egyesület a fesztivál bemutatásához, propagálásához, saját tevékenységének bemutatásához, honlapján, vagy esetlegesen megjelenő kiadványában is korlátozás nélkül felhasználhatja.
Beadási határidő: 2010. július 30.
Eredményhirdetés: A fesztivál honlapján: www.tuzzelvassal.hu
A kiállítás ideje, helye.: Kézművesek Háza, Rác u. 27. 2010. szeptember 21. du. 18 óra.
A nyertesek díjait a kiállítás megnyitóján adjuk át.
További információk: Fehérvári Kézművesek Egyesülete, 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 8.
www.fehervarikezmuvesek.hu , kezmuvesek@gmail.com

“A hetedik te magad légy”
Hetedik alkalommal rendezi meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Tűzzel-vassal Fesztivált, mely az ország kés, bicska, tőrkészítő mestereinek egyedülálló bemutatkozása a rokon szakmák -kovács,
fegyverműves- képviseletével, idén új helyszínen: az egyesület frissen átadott alkotóháza környezetében, a székesfehérvári Skanzenben. Bár a rendezvény törzsközönségét a férfiak adják, a szebbik nem évről évre szembetűnőbben képviseli magát. Nem véletlen, hiszen mégis csak ők a legnagyobb “késfelhasználók”.
Sok család a fesztivál programjaira érkezik, melyek egytől egyig a témához illenek:
Késpenge nyelezésének munkafolyamata elejétől a végéig;
Színielőadások: Tömörkény – Bicskavásárlás;
Mátyás király és a huszár;
Vasnyújtó verseny mestereknek és érdeklődőknek;
Lovagi torna
Japán kard magyar kovácsa: Kovács András lélegzetelállító bemutatója
Lópatkolás
Mire való az a kis görbe penge a juhászbicskán? – birkakörmölés
Gyermekjátszók néptánc kicsiknek és nagyoknak
Apáról-fiúra: filmvetítés Tóth Árpád késes mesterről
És végül: néhány emlékező, kedvcsináló fénykép az elmúlt évek rendezvényeiről:
http://picasaweb.google.hu/pongraczz/TuzzelvassalFesztival?authkey=Gv1sRgCN78p4yB75S_uAE#
*
*

II. NEMZETKÖZI FOTÓPÁLYÁZAT – Kiskunfélegyháza 2010
A pályázat célja: a fotográfia népszerűsítése a Magyar Fotográfia Napja időpontjában.
A beküldött fotókkal szemben támasztott követelmények:
A pályázaton bárki részt vehet. A beküldendő képek témája kötetlen. Egy pályázó maximum 5 db fekete-fehér vagy színes fotót küldhet be 1 példányos nevezési lappal .
A nevezési lap letölthető: www.felegyhazi-muveszek.hu
A pályázaton 5 évnél nem régebbi, olyan papírképek nevezhetők, melyeknek hosszabbik oldala minimum 30 cm . A fotókat 30 x 40 cm (A/3) méretű hordozón kérjük benyújtani.
A képek hátuljára ragasztott etiketten fel kell tüntetni a pályázó nevét, címét és a kép címét. A sorozat nem számít egy képnek, tehát a pályázónként maximálisan beküldhető képek száma így sem haladhatja meg az 5 db-ot. A sorozatot a zsűri megbonthatja, amennyiben a szerző ez ellen írásban nem tiltakozik.
A képeket postai visszaküldésre alkalmas csomagolásban kérjük elküldeni. A szállítás során keletkezett sérülésekért felelősséget nem vállalunk.
Amennyiben a szerző alkotásai nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, nem kerülnek zsűrizésre.

Nevezési díj:1000 Ft vagy 5 Euro, melyet az alábbi számlaszámra kérünk átutalni: 11600006-000 000 00-26258928Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek KHE. Az átutalás közlemény rovatában kérjük feltüntetni: „Nemzetközi fotópályázat Kiskunfélegyháza 2010” . A banki igazolás, illetve a befizetést igazoló csekkszelvény másolatát kérjük a pályázati csomagban mellékelni.

Beérkezési határidő:2010. július 15.

Beküldési cím:Kiskun Múzeum 6100 Kiskunfélegyháza, Dr. Holló Lajos út 9.

Díjazás:első három helyezett alkotás + legjobb 22. év alatti pályázó különdíjban részesül.

Kiállítás megnyitó és díjátadó:2010. augusztus 28.

A pályázati kiírással kapcsolatos információk:
• Kiss Czakó Imre – kissczakoimre@gmail.com +3670/541-0049
• Albert Béla – albert.fotofani@gmail.com +3630/996-5874
• www.felegyhazi-muveszek.hu
*
*

KALAZNÓI LÁTOGATÁS címmel
nyílt fotópályázatot hirdet a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.
Kalaznó, Tolna megye mértani középpontja – vagy ahhoz közel fekvő település – a Donát-patak völgyében. Mesebeli táj, amelyet erdők és dombok határolnak. Csalogató és marasztaló hangulatát mindenki felfedezheti, aki lekanyarodik Hőgyész határában a 65-ös műútról. A zsákfaluba vezető, összehajló fák alatt kanyargó, három kilométeres út gyalog, kerékpárral, autóval egyaránt varázslatos. A kétszáz lelkes faluban vendégszerető, szorgalmas népek laknak, akiket az utóbbi egy-két évben az átlagosnál többen látogattak meg fényképezőgéppel. Így reménykedhetünk abban, hogy a Kalaznón, vagy közvetlen környezetében készült fotókat elküldik alkotóik erre a pályázatra. 2010. augusztus 20-án a faluba látogatnak az onnan elszármazottak Sokan lesznek! Őket szeretnénk meglepni egy szép kiállítással és reményeink szerint egy fotóalbummal, amely szüleik, nagyszüleik falujáról, annak mai életéről szól. Pályázati felhívásunk azokhoz szól tehát, akik ott élnek, vagy jártak már Kalaznón az utóbbi öt évben, netán most tervezik felkeresni, hogy megismerjék, s közben magukba szívják a festői völgy üde levegőjét, megőrizzék csodálatos látványát. Még nem késő felkészülni a pályázatra!
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége arra kéri az alkotókat, hogy a pályázat címet értelmezzék sokoldalúan. Alkotásaik mutassák be a falu épített örökségét, az ott élők hétköznapjait és ünnepeit, napi munkáját, életkörülményeiket, a természeti örökséget, a környező tájakat, a hely minden vonzerejét. Kutassák fel a még fellelhető hagyományokat, mutassák be a képeken milyenek látták Kalaznót látogatásuk során. A kiállítást 2010. augusztus 20-án nyitjuk meg és ezt követően egy évig térítésmentesen kölcsönözzük a közművelődési és kiállítási intézmények részére. A fotópályázaton részt vehet bárki, életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Egy szerző maximum 10 digitális felvételt küldhet be JPG formátumban. A fotók hosszabbik oldala 2000 pixel legyen (A4-es nagyításokat fogunk csináltatni a zsűri által elfogadott állományokról). Minden felvétel file-neve a pályázó CsaládneveKeresztneve egybeírva, majd a kép rövid (egy-két szavas) címe. A Családnév elé ne írjanak sorszámot, mert akkor nem tudjuk átírás nélkül abc-be állítani a listát. A pályaműveket e-mailben lehet beküldeni a fotoselet2@gmail.com címre. Egy küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 15 Mb. Ha szükséges, akkor a képek több levél mellékleteként küldendők.
A nevezési lap kitöltése kötelező! Kitöltés után csatolható vagy bemásolható az emailbe.
Díjazás: a zsűri javaslata alapján öt pályázó oklevelet és egy-egy 4000 Ft értékű, fotóművészeti albumot kap ajándékba. Beküldési cím, ha valaki CD-n küldi a pályázati anyagot: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Nevezési lap igényelhető: gyoril@mmikl.hu címről, de letölthető a www.mafosz.hu weboldalról is, a fotópályázatok menüpontból.
Tájékozódni lehet még: www.kalaznoert.egalnet.hu és a www.kalazno.atw.hu weboldalakon.
Pályázati naptár:

Beérkezési határidő CD-n és E-mailben egyaránt: 2010. július 15.
Zsűrizés: 2010. július 25-ig; Értesítés az eredményről: augusztus 1-ig
Az első kiállítás tervezett ideje: 2010. augusztus 20.
****************

Fotósélet – 2010. június 7.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles