30.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Fotósélet – 2010. március 22.

Előzetes az Utazás a világ körül, 2010 – Ausztrália és Új-Zéland című fotópályázat eredményéről és kiállításról
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Utazás a világ körül, 2010 – Ausztrália és Új-Zéland című digitális fotópályázatára száz pályázótól 958 fotó érkezett. A beküldött képeket öt fős szakértői bizottság értékelte. A zsűri tagjai nem találkoztak egymással, nem tudták, hogy kik a társaik, a képeket Salgótarjánban, Marosvásárhelyen, Sajógalgócon, Székesfehérváron és Egerben értékelték természetesen képernyőn, ugyanabból a digitális fotóalbumból megtekintve a pályaműveket. Minden zsűritag 1-10 pont között értékelhette a fotókat figyelembe véve a tartalmi, formai és technikai értékeket. Az értékelés végeredménye a www.mafosz.hu honlapon tekinthető meg, a szerzők névsorában. A fotókiállításra a legalább 32 pontot elért művek jutottak be, azaz összesen 80 fotó, 36 szerzőtől.
A szakértői bizottság tagjai:
Szabó Márta, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tagja (Székesfehérvár);
Bálint Zsigmond AFIAP, E-MAFOSZ/g fotóművész (Marosvásárhelyi Fotóklub);
Homoga József AFIAP, E-MAFOSZ/g fotóművész (Nógrád Megyei Fotóklub);
Molnár István Géza E-MAFOSZ/g fotóművész (Horváth Zsigmond Lajos Fotókör, Eger);
Szathmáry-Király Ádám EFIAP, E-MAFOSZ/g (Kamera Fotókör, Sajógalgóc).
Hat azonos értékű díjat adott ki a zsűri a legmagasabb pontszámot elért fotókért:

Kovács József: Örökkévalóság (45 pont);

Kovács József: Reggeli árnyak (42 pont);

Balogh Klára: Shadow (41 pont);

Börzsey Bálint: St. Clair (41 pont);

Gál Mihály: Palackozott szépség (39 pont);

Simon Gábor: Ausztrália, Perth – Kings Park (39 pont) című alkotásáért kapott díjat.
A kiállítást először Ausztráliában és Új-Zélandon mutatják be. Az időpontokat és a helyszíneket később közöljük. Budapesten, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus fotógalériájában július végén várható az első bemutató. A pontos időpont szintén olvasható lesz a Fotósélet hírlevélben.
A kiállításon szereplő alkotók listája megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon március 23-tól.
Most még nem ígérhetjük hogy sikerül egy fotóalbumban is kiadni a kiállítás képanyagát, mert egyelőre nem találtuk meg ennek pénzügyi fedezetét. Ha mégis sikerül, akkor erről a szerzők időben kapnak tájékoztatást. Köszönjük minden pályázónak a beküldött képeket. Azokat a felvételeket, amelyek nem jutottak be a tárlatra töröljük a rendszerünkből.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
A Bakony Fotóklub Galériájában a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban Békefi Antal , Láng Tibor E-MAFOSZ/g és Noll Béla a Bakony Fotóklub tagjainak Reneszánsz töredékek című kollekciója kapott helyet április hó végéig.
*

Győri Vilmos aranydiplomás fotóművész (Barcs) Dráva, Murától a Rinyáig” című fotókiállítása – a Víz Világnapja alkalmával rendezett ünnepség keretén belül – , 2010 március 22-én ” nyílik a barcsi Dráva Völgye Középiskolában.
*
A Miskolci Fotóklub Egyesület kiállítása 2010. március 17-től április 30-ig tekinthető meg Rozsnyón, a Bányászati Múzeum Galériájában (Bányászok tere 25.). Kiállítók: Csépányi-Fürjes László, Fekete Júlia, Fekete Zoltán, Kiss Tanne István, Kolozsvári Anna Krisztina, Kolozsvári Dezső, Kováts Tibor, Kucsma Gábor, Mitterpach Ildikó, dr. Némethné Durkó Annamária, Olajos Gábor Papp István, dr. Sidló Gábor, Sidló Gyula, Sidló Mariann, Szarka János, Szekrényi Gergely, Tasnádi Tamás, dr. Tóth Katalin, Vladár József.
*
Novák József A navajo indiánok földjén című fotókiállítása 2010. március 29-én (hétfőn), 18 órakor nyílik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában (Budapest, VIII. Reviczky u. 1.). A tárlatot megnyitja: Eisenmann József E-MAFOSZ/g fotóművész. A kiállítás megtekinthető 2010. április 19-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.
*
A csíkszeredai F’10 fotóklub és a szeptemberi Fotósulisok Alkotócsoportja közös kiállításának megnyitója a Barót-i Művelődési Ház Kistermében március 21-én volt. Kiállítók: Balási Csaba E.FIAP/s, Borbáth Áron, Farmos Rudolf, Czikó Éva-Emese, Fülöp Szilárd, Incze Domokos AFIAP, Incze László , Kelemen Csaba András, Lőrincz Lehel, Márton Ildikó, Sütő Gábor, Teutsch Alpár AAFR, Vitos Hajnal . Megnyitotta Cseke Gábor közíró.
*
Újbuda Tavasznyitó napján, a Szent Gellért Senior apartman házban egy napos kiállításon mutatkozott be a 60+ Fotókör 2010. március 20-án.
*

Murvai György AFIAP Csíksomlyó a zarándokhely című fotókiállítása Március 25.-én 16 óra 30-kor nyílik a Mezőkövesdi Matyó Múzeumban. Megnyitót mond Dr. Mohay Tamás néprajzkutató. A kiállítás május 31.-ig tart nyitva.
*
Müller György A nagy természet kis csodái című fotókiállítása 2010. március 27-én 17 órakor nyílik az ócsai Madárvártában. Köszöntőt mond Csörgő Tibor. A tárlat május közepéig látogatható.
*
Monostorapáti Művelődési Ház és Könyvtárban Börzsöny László, a Bakony Fotóklub tagjának Afrikai mozaikok című fotókiállítása március 22-től április végéig látogatható.
*
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet folyosógalériájában Mátyus Károly E-MAFOSZ, a Bakony Fotóklub vezetőjének Emberközelben című fotókiállítását március 24-től április végéig láthatják a könyvtár látogatók.
*
A VOKE Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai u. 5., a vasútállomással szemben) tekinthető meg a Sínek világa- sínek szerelmesei c. fotókiállítás 2010. március 19-től. A fotókat a MABÉOSz vasútmotívum gyűjtő Fotó-Videó Szakkör tagjai készítették.
A kiállítás megtekinthető: 2010. április 13-ig, naponta 10-17 óráig. Információ: 96/312-446, www.vasutasmuvhazgyor.hu
*
2010. március. 17-től tekinthető meg dr. Nerhaft Antalné és Fábián András –a 2009 évi Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat oklevéllel jutalmazott alkotóinak – jutalom kiállítása a Budapesti Művelődési Központban (BMK), a XI. Etele út 55-ben. A kiállítást megnyitja: Zsitva Tibor. A kiállítás megtekinthető március 30-ig hétköznap 8.00-20.00 óra között, ill. a ház nyitvatartási idejében.
*
Feszület címmel nyílik fotókiállítás 2010. március 24-én, szerdán 18 órától a Marosi Egyházmegye Református Esperesi Hivatalának tanácstermében (Marosvásárhely, Bernády tér 3.). Vajda György, a Népújság munkatársának 64 feszületről – különböző helyszínen és kontextusban – készített felvételét láthatják a tárlaton. A zsoltáridézeteket Baricz Lajos plébános válogatta, aki a tárlatmegnyitón a húsvéti ünnepkör vallási és világi összefonódásáról, Barabás László néprajzkutató pedig a húsvéti népszokásokról és a feszület szimbólumáról beszél. A fényképeket méltatja és a szerzővel Bölöni Domokos beszélget. Házigazda: Ötvös József református vártemplomi lelkész, esperes. Fellép: Simon Csongor (hegedű), Dávid Tamás (hegedű) és Vakaria Timea (zongora) a művészeti líceum zene szakos diákjai. Támogatók: Orbán Levente, Balog József és Ilyés-Tóth Sándor megyei tanácsosok, valamint az Pro Foto Center. A kiállítás április 25-ig látogatható.
*

Garadosi panoráma
Kiállítás a HMKK csíkszentdomokosi fotótáborának anyagából
A Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány közös szervezésében kiállítás nyílik a HMKK csíkszentdomokosi fotótáborának anyagából, 2010. március 24-én 17.00órától.Helyszín: dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány székhelye, Horea utca 6. szám, Marosvásárhely. A kiállítást megnyitja Nagy Miklós Kund. Kiállítók: Ádám Gyula, Balázs Attila, Bálint Zsigmond, Csíki Csaba, Erdély B. Előd, Fekete Zsolt, Găină Dorel, Haris László, Molnár Attila , Szentes Zágon , Urbán Ádám, Veres Nándor. A rendezvény társszervezői:Csíkszentdomokos Helyi Tanácsa és a Csíkszentdomokosi Múzeum Egyesület
*
*

JEGYZŐKÖNYV A „Nemzetiségeink múltja és jelene” című fotópályázat zsűrizéséről
Készült: 2010. március 1-én Budapesten, az MMIKL-ben (I. ker., Corvin tér 8.).
A zsűri tagjai: Győri Lajos a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke, Lukács Mária osztályvezető, Halász Katalin nemzetiségi referens.
A pályázatra beérkezett 62 szerző 728 alkotása.
A zsűri kiállításra javasolta 51 szerző 153 alkotását.

Díjazott alkotások, sorrendiség nélkül :
Békefi Antal : Szentpéterfai tánc (horvát); Csizmadia és Polányi passió (német) című képeiért
Benke Ferenc: Citerások (cigány)
Csintalan András: Gregorz-ian zene (lengyel)
Pătcas, Rita: Az összes gyulai román iskolás 2009-ben (román)
Zelman Ferenc: „Így arattunk” című sorozata (szlovák)
A kiállításra elfogadott alkotások képjegyzéke a www.mafosz.hu weblapon tekinthető meg.
A fotókiállítás időpontja és helyszíne változik, amelyről a Fotósélet hírlevélből értesülhetnek majd az alkotók.
*
*

A Budafoki Fotóklub április havi programja
Április 2-23-ig ” Fényszemközt” Kovács Géza és Hell Ferenc közös kiállítása a Klauzál Gábor Művelődési Központban (Bp. XXII. ker., Nagytétényi u 31-33.). Megnyitó április 2-án 18-kor. A kiállítást megnyitja:Borsos Mihály.
Április 12 klubnap: Meghívott vendég: Borsos Mihály fotóművész
Április 17 Fotónap: Tervezett program: Virágkiállítás
Április 19 klubnap: MAFOSZ szalonra képválogatás
Április 24 Műtermi fotózás: Játék a fénnyel.
Április 26 klubnap:Műtermi képek válogatása, MAFOSZ szalonra felkészülés
Honlapunk:
*
*

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület 2010. II. negyedévi programja
A programok csütörtökönként 17.30-tól kezdődnek a JAMKK-ban.
Ápr. 1. Negyedéves FOTÓPÁLYÁZAT zsűrizése! Digitális fotópályázat! Beadható képek szá-ma összesen 20 db. ff. és színes megkötés nincs! Pontszerző versenybe beszámít!
Ápr. 8. Dr. KOSMÁLY GÁBOR fotóművész, a Lévai Fotóklub vezetőjének kiállítás megnyitója és előadása. (403)
Ápr. 15. MAFOSZ Szalon fotópályázatra 4-5 db. pontosan 30×40-es, vagy ilyen méretre paszpartuzott fotó leadása, a pályázat összeállítása!
Ápr. 22. FILIUS BALÁZS klubtagunk vetítése, valamint képbírálat.
Ápr. 29. GERGELY ISTVÁN és GERGELYNÉ PETEH PIROSKA: „Az egzotikus Vietnám.
3 rész. Hanoi, a főváros” Videofilm.
Máj. 6. BOTTYÁN KATALIN pásztói klubtagunk kiállítása és digiráma vetítése (404)
Máj. 13. FOTOSHOP tanfolyam: képek módosítása, adjusztálása. Előadó: GECSE LÁSZLÓNÉ.
Máj. 15. szombat: Fotótúra Ecseg környékére. Túravezető és szervező: STADLER ÁRPÁD.

Máj. 20. GERGELY ISTVÁN és GERGELYNÉ PETEH PIROSKA: „Az egzotikus Vietnám. 4. rész. A Halong-öböl” Videofilm. „FÉRFINAP” a Nőnap mintájára.
Máj. 27. „Erdélyben jártunk 2004-ben.” HOMOGA JÓZSEF videofilmje. Jelentkezés az erdélyi fotótúrára előleggel (a későbbi részletes program szerint).
Jún. 3. CSIDÉR BÁLINT szolnoki fotóművész kiállítása és előadása a RAW fájl-ra való fényképezésről, valamint annak számítógépes feldolgozásáról (405)
Jún. 5. szombat: Fotótúra a salgói bányatóhoz és a Petőfi sétányon Somoskőre. Túravezető: Dr. NYIRI LÁSZLÓ
Jún. 10. Képbírálat tagjaink és érdeklődők részére. Képeket cd-n (maximum 20 db.) lehet leadni.
Jún. 17. “Érdekességek a Tiszaháton” Dr. NYIRI LÁSZLÓ vetítettképes előadása.
Jún. 24-25-26-27-28. Fotókirándulás és klubkiállítás megnyitó Csíkszeredán. (Részletek később!!!)
Júl. 1. BODROGI LÁSZLÓNÉ és BODROGI LÁSZLÓ salgótarjáni klubtagjaink kiállításának megnyitója (406). A Magyar Fotográfia Napja kiállítás sorozat megbeszélése.
Július 2-től augusztus 26-ig nyári szünet!
Egyebek: A Fotóklub Egyesület weblapja a www.fotoklub-nograd.hu elérhető. Kérlek benneteket, az ismerőseitek körében propagáljátok. Aki még nem töltötte fel saját anyagával, vegyen annyi fáradtságot és félórányi időt a rendezésre.
A www.mafosz.hu honlapon sok információhoz lehet hozzájutni, kérlek benneteket, gyakran nézegessétek. Külön felhívom a figyelmet a link gyűjteményre.
2010. évre szóló pontszerző verseny klubtagjainknak és pártoló tagjainknak. (Kiírás a 2009-es szerint!)
Fotópályázatokról, aktuális hírekről a weblap aktuális oldalán vannak információk.
XXVI. MAFOSZ. Szalon. Leadási határidő: április 16.
A XL. Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemlét ebben az évben kérésükre Borsod megye rendezi. Kérlek benneteket, folyamatosan készüljetek rá.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Tarcsa Balázsnak (Kőbányai Pataky Fotóklub) Az “Interimage 2010″ FIAP 2010/018” (Belgium) pályázaton 1; 97th. Southampton International Exhibition 2010 FIAP 2010/002 (Nagy-Británnia) 1; a 4 April – International Exhibition of art photographs – Miniature FIAP 2010/012 (Szerbia) pályázaton 1; valamint a 3rd International Photography Exhibition – “Bor 2010” FIAP 2010/042 (Szerbia) 8 elfogadása volt melyből az egyik képe az experimentális kategóriában ISF Praises -ben részesült.
*

Kanovits Gábor (Magyar Fotóművészek Világszövetsége) Franciaországban, a 10ieme SALON INTERNATIONAL PHOTOGRAPIQUE DE WERVICQ-SUD pályázaton 3 elfogadása volt.
*

Papp Eleknek, AFIAP a Minneapolis- St. Paul Print Circuit-n az Egyesült Államokban 25 elfogadása volt és 1 Medalt és 4 Honourable Mention-t kapott. A Tropical Image 2010-n Boynton Beach-n (USA) 3 képét fogadták el és 2 Honourable Mention-t kapott. Szerbiában a „Bor 2010“-n 6 elfogadása volt és az egyik Honourable Mention-t kapott. A Coachella Valley Desert Camera Club (USA) kiállításán 3 képpel szerepelt.
Ausztráliában a 53rd Maitland International Salon of Photography-n 4 képpel szerepelt és 1 FIAP Honourable Mention-t kapott. Kanadában a 116th Toronto International Salon of Photography-n 2 képpel szerepelt.
A 3rd Luxembourg International Digaital Contest 2010-n 2 képét fogadták el. Az Egyesült Államokban a 34th Greater Lynn International Color Exhibition-n 1 képpel szerepelt. A belgiumi Edegemben az Interimage 2010-n 3 képét fogadta el a zsűri. Az Egyesült Királyságban a 97th Southampton International Exhibition of Photography-n 1 képpel szerepelt. Belgrádban a XV International Salon of Art Photographic – Miniature -n 2 képét fogadták el. Ruzomberokban a Strom 2010-n 1 képét állították ki.
*
*

Hogy a Nagy Nap még emlékezetesebb legyen!
www.eskuvo.sk – „esküvő határok nélkül” – ÚJ esküvői portál, ahol a felhasználók ingyenesen hozhatnak létre esküvőjükről, az esküvői készülődésről, a nászútjukról fotóalbumokat, a bazárban eladhatnak, vásárolhatnak, fórumozhatnak és az állandóan frissülő „tippek” rovatban esküvői ötleteket, cikkeket olvashatnak. A „cégkatalógusban” minden kedves esküvői szolgáltató (fotó, videó, meghívó,…) szintén ingyenesen hirdetheti vállalkozását. Célközösségünk egyelőre főként a szlovák-magyar határ két oldala Pozsonytól Kassáig, Soprontól Miskolcig (természetesen Budapestet is beleértve). Kálmán H. Szilvia , portal-manager
*
*
A Vasúttörténeti Alapítvány meghirdeti gróf Széchenyi István, a „Legnagyobb magyar” halálának 150. évfordulója tiszteletére a VIII. ORSZÁGOS VASUTAS FOTÓPÁLYÁZATOT
A pályázat és fotókiállítás célja az előző hét országos vasutas fotópályázatunk hagyományait követve széles körben bemutatkozási lehetőséget adni mindazoknak, akik a fotózással igényesebben örökítik meg a vasutat – példát mutatva, hogy minél többen fényképezzék le a vasúton szerzett élményeiket, benyomásaikat;átfogó, reprezentatív képet adni vasutunkról a szakmai és kívülálló közönség számára.
Pályázati feltételek: A beküldhető képek témája a magyar vasút legyen: vasutunk és vasutasaink élete, munkája, riportképek; szakági területek és technikák; gépek világa;táj és az ember kapcsolata a vasúttal, utazási élmények, múltbeli, dokumentatív értékű érdekességek a vasútról; archív anyagok.

Kategóriák: vasút és a táj – vasút és az ember – vasutasok – a vasút múltja – a vasút formavilága.
A képek kivitele: fekete-fehér és színes papírképek, mennyisége: kötetlen számú egyes képek és sorozatok, mérete: 18×24 és 30×40 cm között bármilyen variációban. A képeket elsősorban hagyományos, analóg eljárással kell készíteni. A digitális fotópályázatokra újabban külön pályázatokat írtak ki.
A beküldendő képeket lehetőleg a szerzők saját maguk kasíroztassák, illetve paszpartuzzák igényeik szerint max. 50×70 cm méretre – többszöri kiállításra alkalmas kivitelre – vagy elfogadják a rendezők ez irányú munkáját.
A pályázaton részt vehet minden civil és vasutas, amatőr és hivatásos fotós, aki a feltételeket elfogadja és teljesíti. Nem lehet viszont olyan képekkel pályázni, melyek már korábbi fotókiállításokon sikerrel szerepeltek.
A pályázatra beküldött képeket a rendező szerv által felkért zsűri bírálja és döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. A pályázatra érkezett képeket a legnagyobb gondossággal kezeljük, de az esetleges postai rongálódásért felelősséget nem vállalunk. A pályázati anyagok hátoldalán és a kísérőjegyzéken fel kell tüntetni: a kép címét, a szerző nevét és lakáscímét, Email címét, vasúti szolgálati helyét és telefonszámát.

Beküldési határidő: 2010. május 22.
Cím: Vasúttörténeti Alapítvány, 6701Szeged, Tisza L. krt. 28-30.
Vasúti vonalpostán: MÁV ZRt. Területi Képviselet, Szeged
A VIII. Országos Vasutas Fotókiállítás megnyitója várhatóan júliusban, a 60. Vasutasnapon lesz Szegeden. A helyszínről, illetve az elért eredményről értesítést küldünk.
Díjazás: a kategóriák első három helyezettje pénzjutalomban, a kiemelkedő alkotások pedig tárgyjutalomban részesülnek. Minden elfogadott mű szerzője emléklapot és katalógust kap.
A kiállításra elfogadott képek a Vasúttörténeti Alapítvány tulajdonát képezik és azokat korlátlanul felhasználhatja további kiállításokon. A zsűri által el nem fogadott képeket a szerzők külön kívánságára visszaküldjük. Amennyiben a beküldő erről nem rendelkezik, úgy képeiket az Alapítvány tulajdonaként másodlagos kiállításokon bemutathatja.
A szerzők nevét a katalógusokon, kiállításokon és a sajtóban közzé tesszük. Az alkotók műveik beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezők képeiket a kiállítással kapcsolatban publikálhassák.
A kiállítás vándoroltatása, további bemutatása igényelhető, de a koordinálás jogát fenntartjuk.

Információ: NAGY JÓZSEF Tel. 06/18-84, ill. 62/540-708 és 30/4412-652
*
*

A FISAIC (Vasutasok Intellektuális és Kulturális Nemzetközi Szövetsége) Magyar Szövetségének Fotópályázati felhívása
A zsűri a beérkezett pályáművekből válogatva képeket nevez be a nemzetközi FISAIC fotófesztiválra.
A 33. FISAIC Fotófesztivál szeptember 23-26 között kerül megrendezésre Lengyelországban Szczecinben.
A pályázatok beérkezési határideje: 2010. április 20.
Cím: VOKE Arany János Művelődési Ház.
9002 Győr Pf.: 153.
Információ a 06 96 312-446, illetve a 02 62-66-on kérhető.
A pályázók köre: aktív vasutasok.
A versenyre engedett fotográfiák
Valamennyi kép részvétele engedélyezett, amely még FISAIC- fotóversenyen nem lett kitüntetve, vagy a FISAIC kiállításon ill. a prezentáción „elfogadott” minősítést nem kapott.
Témák
A – a mi vasútjaink és a mi vasutasaink
B – szabadon választott téma
Kategóriák:
I = fekete-fehér fotók, mint papírkópia,
II = színes fotók, mint papírkópia.
egyszínű felvételek fekete-fehér fotónak számítanak, többszínű, vagy színesek színes fotóknak.
III= vetített képek (diapozitívek és digitális képek).
Minden résztvevő maximum négy képet adhat be témánként és kategóriánként.
Pl: AI= vasutak és vasutasok fekete-fehér papírkópiaként. Továbbá: AII, AIII, BI, BII, BIII.
Formátum
Fekete-fehér és színes fotók, mint papírkópiák.
A versenydarabok formátumának 30 x 40 cm-nek kell lennie. Ezen méretek között a képi ábrázolás és a keret szabadon választható. A fotókat olyan kiadásban kell elkészíteni, hogy két milliméter vastagságot ne lépjenek túl (fotomontázs és passe-partout-t beleértve).
Diapozitívek
A diapozitíveket mindkét oldalon üvegezett 5 x 5 cm diakeretekkel kell ellátni, ami maximum 3 mm vastag. A diákat eredetiben zsűrizik és a bemutatóra digitalizálják.
A következő adatokat egy alkoholos, nem letörölhető filctollal, nyomtatott betűvel a felső kereten, vagy a a nagyformátumú diáknál (vetítésre kész diák, abban a pozícióban, amelyben a vetítő nézőpontjából a vetítőgépbe helyezik) meg kell adni:
– a nemzeti szövetség rövidítését, amelyhez a szerző tartozik (pl.Magyarország-H),
– a témát (A vagy B), pl. B
– a sorszámot a nevezési lapon, pl. 39.
– a felső kereten (nagy formátumnál jobbra), alkoholos filctollal a kép címét, pl. „Világítótorony”.
– minden diát a jobb felső sarokban – a vetítő irányából – abban a helyzetben, amelybe a vetítőgépben be van rakva (ld. a mintát), egy jól látható vörös ponttal kell ellátni, alkoholos filctollal.
Digitális képek
A digitális képeknek 2048 Pixelt kell a hosszú képoldalon elérniük JPEG-formátumban (legmagasabb képminőség), CD-R/W-n, vagy DVD-R/RW-n archiválva.
Fotók (feketefehér, vagy színes)
A pályázati képek hátoldalán a következő adatokat kell feltüntetni: a téma (A vagy B); kategória, (I, II vagy III); a beküldő családi és vezetékneve; a kép címe.
Kérjük egy nevezési lap készítését, az alábbi nyomtatvány felhasználásával! (szíveskedjenek nyomtatva, illetve digitális képek esetén Word formátumban a cd-n elhelyezni). A minta letölthető a .www.mafosz.hu -ról a fotópályázatok menüpontból.
*
*

EYE OF NATURE Természet és Travel fotópályázata!
A pályázat feltételei: A pályázat nyilvános, minden olyan hivatásos és amatőr fotós részére, aki a világ bármely részéről az Eye of Nature oldalon regisztrációval rendelkezik, és képeket tölt fel. A 18 különböző kategória egyszerre versenyzik a „Hónap képe” és az „Év képe” díjakért. Az eredményeket az Eye of Nature oldalon elért pontszámok határozzák meg és nem a kategória különlegessége. Az elődöntőbe (4 db hónap képei) fényképekből a zsűri választja ki a legjobbat, ami jogosulttá válik a döntőbe jutásra, majd versenyzik az „Év képe” fődíjért. A verseny 2010. március 09 – 2011. február 28-ig tart. A pályázat ingyenes. Minden regisztrált felhasználó kap 5 MB ingyenes tárhelyet, a további képek feltöltésének módját az Eye of Nature szabályzata tartalmazza. További információk: www.eyeofnature.hu.
*
*

Fotópályázat 2010 – Ami a hírekből kimaradt
A Hír TV és a Magyar Nemzet fotópályázatot hirdet egyedi fotó és fotósorozat kategóriákban. Készítse el hírértékű fotóját vagy fotósorozatát szabadon választott témában, amelyről eddig nem beszéltünk vagy nem kapott kellő nyilvánosságot! A zsűri kategóriánként egy első, egy második és egy harmadik helyezettet díjaz egy-egy értékes Panasonic fényképezőgéppel. A beküldött 100 legjobb fényképet a Hír TV és a Magyar Nemzet közös fotókiállításán is bemutatjuk. Jelentkezési határidő 2010. május 31. Díjátadás 2010. augusztus 28-án, a Családi napon. A pályázat célja, hogy a résztvevők híreket, hírértékű eseményeket örökítsenek meg a fotográfia eszközeivel, melyek a nagyközönség számára is érdekesek lehetnek, de eddig nem – vagy nem megfelelő mértékben – kaptak publicitást. Olyan pályázatokat várunk, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, és nem magánjellegűek, tehát nem csak a pályázó szűk környezete által értelmezhetők. A fotók szólhatnak a közéletről, a sportról, a kultúráról, a környezetvédelemről, a pályázó által kitalált témákról vagy lehetnek társadalomábrázolások. Mindenki csak a saját maga által készített fotóval vagy fotósorozattal pályázhat. Egy pályázó csak egy kategóriában nevezhet. Egyedi fotó kategóriában legfeljebb három kép küldhető el, míg a fotósorozat kategóriában beadott sorozatok maximum 10 képből állhatnak. A pályázattal kapcsolatos további információkat megtekinthetik a internetes oldalon.
**************

Fotósélet – 2010. március 22.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával
*

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles