28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2009. április 27.

Önkéntes segítőt keresünk Vizuális Konferencia fotózására
Az MMIKL konferenciát szervez a Mezőgazdasági Múzeumban május 8-án 10-17-ig, egy képzőművészeti kiállítás megnyitóval egybekötve. Konferencia és rendezvény fotózásban jártas önkéntest keresünk, aki megörökítené az egész napos eseményt. A digitális képeket dokumentációs célra és weblapra szánja az MMIKL. Jelentkezni lehet: gyoril@mmikl.hu címen.
*
*

Fekete-fehér analóg technika magas szinten a zóna rendszer segítségével.
Hogyan használható Ansel Adams módszere 2009-ben, a napjainkban forgalomban lévő filmekkel és hívókkal? Rejthet-e valami többletet az analóg technika? Ha van valami kérdése az analóg technikáról, de soha nem merte megkérdezni, avagy mennyire sötét egy sötétkamra. Előadás sorozat felvétel és labortechnikáról a Reflex Fotóklubban, szerdánként 18.00-tól. A két elméleti előadást több gyakorlati követi, igény szerint, kis csoportokban. Az elméleti oktatáson a részvétel díjmentes. Minden f-f fanatikust és nem annyira fanatikust szeretettel várunk! Az első előadás időpontja: 2009 május 6.
Helyszín: Reflex Fotóklub, Budapesti Művelődési Központ (BMK) XI. Etele út 55. II em. 202 terem.
Előadó: Heidrich Nándor. Jelentkezés: Kührner László klubvezetőnél 06/30-245-4195
*
*

Jegyzőkönyv a XXVI. MAFOSZ Szalon zsűrizéséről
Készült: 2009. április 26-án, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus székházában (Budapest, I. ker., Corvin tér 8.)
A zsűri tagjai:
Dóri Éva képzőművészeti szakreferens (Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus)
Spáda Anikó fotográfus (Kanada)
Markovics Ferenc fotóművész (Magyar Fotóművészek Szövetsége)
Müller Ferenc fotóművész (Magyar Fotóművészek Szövetsége)
Győri Lajos elnök (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége)
A zsűri megállapította, hogy a XXVI. MAFOSZ Szalonra 64 tagszervezet 1099 alkotást nyújtott be 603 szerzőtől.
A szakértői bizottság tagjai anonim szavazással 0-tól 5 pontig értékelték a bemutatott alkotásokat, a képcímek ismeretében. Az összesített pontszámok alapján – a kiállító terem nagyságát és a rendelkezésre álló képkereteket is figyelembe véve – javaslatukra a 15 és az e feletti pontszámot elért művek jutottak be a XXVI. MAFOSZ Szalon anyagába. A kiállítandó műveket a melléklet tartalmazza, amelyben szerepel az összes zsűri elé került mű szerzője, a kép címe és a zsűri által adott pontszám is. Megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon
Díjazás:
A díjakat a legmagasabb pontszámot elért alkotóközösségek és egyéni alkotók kapták. Így alakult ki a következő eredmény:
Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének vándorserlege, plakettje és az Oktatási és Kulturális Minisztérium díja:

Óbudai Fotóklub
Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének plakettje, az összesített pontversenyben második és harmadik helyen álló alkotócsoportnak

II. Dabasi Fotóklub Egyesület

III. Ágens Fényfestő Egylet (Budapest)
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus díja a beküldött kollekciók összesített pontszáma alapján (a legmagasabb pontszámot elért alkotóközösségnek, függetlenül a kiállított művek számától és azok pontszámától)

Óbudai Fotóklub
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének díja a legeredményesebb
határon túli magyar alkotó részére

Balási Csaba EFIAP (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Csíkszereda): Dűnék c. alkotásáért
Kovács Pál E-MAFOSZ/s (HEMO Fotóklub, Veszprém) által felajánlott serleg, a legeredményesebb ifjúsági alkotócsoport részére:

Szemere Fotókör (Miskolc)
Bonyhád Város Önkormányzatának díja a legeredményesebb egyéni pályázónak:

Mészáros Csaba (BMK-Reflex fotóklub, Budapest)
Az alkotócsoportok tagjai közül a legmagasabb pontszámot kapott alkotók közül egyéni díjazásban részesült még:

Huisz István (Óbudai Fotóklub, Budapest)

Sallai László (Ceglédi Fotóklub)

Péli László (Dabasi Fotóklub Egyesület)
Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány különdíja az ifjúsági alkotócsoportok legeredményesebb alkotójának:

Sipos Katalin (Szemere Fotókör)
Az eredeti jegyzőkönyv a MAFOSZ irattárában található.
A teljes lista beküldőkről, kiállítókról, klubokról megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon
*
*

Kiállítások, meghívók, események

AMFO 2009 – amatőr fényképészek versenye és kiállítása a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében. A kiállítás 2009. május 11-ig tekinthető meg. A díjazott alkotók: Zuzana Tóthová – Toboréte, Ondrejíčka Judit – Pozsonyeperjes, Janka Kristína Svetlovská – Dunaszerdahely, Kálmán H. Silvia – Vásárút, Kálmán Roland – Vásárút, Ivančík Peter – Dunaszerdahely.
*
A Miskolci Fotóklub Egyesület 2009. májusi programjai: május 5. PS alapok, RAW és első lépések. Előadó: Kiss Tanne István; május 19. Vendégünk Kerekes István (Guru), kazincbarcikai fotóművész.
*
A Budaörsi Fotóműhely régi weblapja megszűnt, az új pedig megnyílt: www.bfmh.multiply.com
*
Azok a ’60-as, ’70-es évek címmel, Almási László fotóriporter retrospektív kiállítása április 23-tól május 18-ig látható a Barabás-villában (Bp., XII. Városmajor u. 44.). Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9 – 18 óra között, szombaton 10 – 14 óra között.
*
A XV. AKTFOTÓ pályázatra a képek beérkezési határideje2009. április 30. A fotókiállítás anyagát másodbemutatókra díjmentesen kölcsönözi előzetes egyeztetés után a Szentesi Fotókör.
*
Balassagyarmaton a Balassi Bálint Gimnáziumban (Deák Ferenc u. 17.) április 24-től a tanév végéig lehet megtekintetni a diákok fotóiból válogatott “Tavaszi tárlatot”. Ez az iskolagaléria harmadik fotós kiállítása ebben a tanévben.
*

Abonyi Maya és Bock Pál Négyszemközt Párizzsal és Velencével című kiállítása a Kossuth Klubban (Bp., VIII. ker., Múzeum u. 7.) 2009. május 2-án 17 órakor nyílik. A kiállítást megnyitja Baán Katalin a MAFOSZ alelnöke.Látogatható egy hónapig.
*
DUFLEX FÉNYKÉPTÁR No. 36. Petőfi Sándor Művelődési Központ KHT.(Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit KFT.) 2100 GÖDÖLLŐ,SZABADSÁG ÚT 6.Tel:28/514130, Tisztelettel meghívja Önt és családját,2009.április 26-án vasárnap 18-órára. AZ APS-STÚDIÓ kiállításának megnyitójára
Köszöntőt mond: Samuné Tusor Mária, a Duflex elnökhelyettese, megnyitja:Fabó László Történelem kutató
Közreműködik:Varju Adrienn (ének). A kiállítás megtekinthető: 2009. május31-ig. Alkotók: Abonyi Maya, dr. Áment Erzsébet, Baán Katalin, Barna Karolin E-MAFOSZ, Bartók Gyöngyvér E-MAFOSZ, Bock Pál, Fabó Katalin E-MAFOSZ, Garamszegi Krisztina, Jó Ilona, Katona Katalin, Király Erika, László Anna, dr. Mann Judit, Sebestyén László, Szabó Ferenc, Szamosvári József, Szita László E-MAFOSZ.
*
A Deák Diák Galériában (Deák Diák Ált. Iskola, VIII. Köztársaság tér 4.) a Szivárvány Fotóklub rendezésében 05. 04-től 05. 29-ig Király Erika Szépség ” c. fotókiállítása látható hétköznapokon 14.00 és 18.00 között. A kiállítás megnyitója 05. 04-én lesz,kivételesen 17.30-kor. Megnyitja Fabó Katalin E-MAFOSZ, közreműködik a Budapesti Énekes Iskola Nagyműhelye.
*
Az Aba -Novák Kulturális Központ (Szolnok, Hild tér.1) I. emeleti fotógalériájában 2009. május 8-án 17 órakor nyílik Bottyán Katalin képzőművész fotó-grafikai kiállítása. Köszöntőt mond Barta Ilona művészettörténet tanár, grafikus. A kiállítást rendezte: a Jászkun Fotóklub. Megtekinthető: 2009. május 28-ig az Intézmény nyitvatartási idejében
*
2009. május 8-án 17.30-kor, nyílik az első önálló fotókiállítása Hatvani Ágnesnek Ceglédbercelen a Művelődési Házban, ” A tavasz pillanatai ” címmel. A kiállítást Baán Katalin, a MAFOSZ alelnöke nyitja meg.
*
A XVII. Szentgyörgy Napok programjaként mutatták be a Bakony Fotóklub Szőlő és bor című kiállítását. A Veszprém megye történelmi borvidékein készített fotókat Tapolcán, a Tamási Áron Városi Művelődési Házban tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat három hétig látogatható.
*
A Nagyatádi Művelődési Központ és a Győri Fotóklub Egyesület tisztelettel meghívja Önt, barátait, ismerőseit Bágyi Ferenc – Franz Bagyi (Németország) az 50 éves Győri Fotóklub tiszteletbeli tagja, természetfotós és Matyikó Tibor (Szentdomonkos) természetfestő A természet ecsettel és kamerával c. kiállítására. A tárlatot megnyitja Tamás János Kaszó Erdőgazdasági Zrt. vezérigazgatója 2009. május 14-én csütörtökön 18 órakor. Megtekinthető május28-ig hétfőtől péntekig 10-18 óra között.
*

Meghívó Lutring Lános, MZSF, komáromi fotográfus kiállítására
A komáromi Helios Fotóklub, Nyitrai Kerületi Önkormányzat és a Duna Menti Múzeum, Komárom tisztelettel meghívják Önt Lutring János, MZSF, komáromi fotográfus kiállítás megnyitójára 2009. április 28-án kedden 17 órakor a múzeum Zichy-palotabeli Fotógalériájába, Klapka György tér 9., Komárom.
A kiállítást megnyitják: Ladislav Eliáš AZSF, MZSF, a DMS Helios Fotóklub elnöke és Szabó László AFIAP, E-MAFOSZ, a Helios Fotóklub PT elnöke.
A kiállítás a komáromi fotóklub megalapításának 50. évfordulója alkalmából jött létre.
A kiállítás 2009. május 21-ig tekinthető meg.

Lutring János MZSF, a Helios Fotóklub Komárno tagja 1967-től, a Szlovák Fotográfusok Szövetségének tagja A Tatabányához közeli Bánhidában 1937-ben született, azonban a sors Komáromba vezényelte. Mielőtt 1967-ben belépett a komáromi fotóklubba, sok éves tapasztalata volt már a fényképezés terén. Első alkotásain a természet szépségeit örökítette meg, majd a riportfotózás kötötte le érdeklődését, de önmagát igazán a portrék készítésében találta meg. Az emberismeret számára a legfontosabbnak bizonyult. Mielőtt arcképet alkotott volna embertársairól, igyekezett ezek lelkivilágába férkőzni. Így lehetősége nyílott az emberi arcokat fényképezőgépével megörökíteni olyan közelségből, hogy ezek a valóságot, a természetes emberi sorsokat tükrözik. Alkotásai közül ismertek az idős, munkával és az élettel megtört emberek portréi. Fényképei tiszták, nem experimentál, nem avatkozik be a negatív és pozitív folyamatokba. Önálló kiállításai: 1980- Ifjúságfalva, 1983-Komárom, 1987-Komárom, 1988-Perbete, 1997-Komárom, 1998-Tatabánya.
A kiállítás a komáromi Helios Fotóklub 50. évfordulójának alkalmából jött létre.
*
*

Magyar sikerek külföldön
Az Internatonal Color Awards (http://www.thecolorawards.com) által rendezett 3rd Photography Master Cup -on Ambrits Tamás (Soproni Fotóművészeti Kör) egy-egy alkotása bekerült az amatőr szekcióban a díjazottra jelöltek közé, “Fine Art” és “Portrait” kategóriában.
*
Ukrajnában, Lvov-ban az ” 1st International Photo Salon of Fine Art Photography “Light and Shadow” 2009″ pályázaton Balási Csaba EFIAP/b 2 felvételét fogadták el kiállításra.
*

Bese Zoltán (Dabasi Fotóklub Egyesület) a Hon Kong-i 12th International Salon of Photography 2009-en 3 képpel szerepel.
*
*

A Győri Fotóklub Egyesület hírei és programja
Április 22-május 17 Pillák István kiállítása, Mosonmagyaróvár, Fehér Ló Közösségi ház
27 Bognár Róbert: Bemutatkozás c. előadása
Május 4 Tátra, Magyar György digitális vetítése
11 Kihelyezett klubnap a Marcal Étterembe, Győri Tükör c. kiállítás
18 Keretezés, Révkomáromi kiállításra képanyag
22-június 22 Dr. Alexay Zoltán kiállítása a VOKE Vasutas Műv. Házban
25-június 20 Osbáth Emil Rendhagyó kiállítás, Pillanatképek 1953-tól napjainkig c kiállítása Petőfi Sándor Műv. Ház. Megnyitja Szabó Béla
26-szept. 10 Győri Fotóklub kiállítása Révkomárom, Múzeum, Megnyitja: Dr. Ottófi Rudolf
Győr alpolgármestere, 17 óra.
Június 8 Nyári programok megbeszélése.
15 Kompozíció, Szabó Béla előadása
19 Helios Fotóklub (Révkomárom) 50 éves kiállítása 17 óra Múzeum
20 Révkomárom „A Duna mely összeköt” Fotóskonferencia és Fotópiknik, Múzeum
22 Márkus László 70 éves ünnepi kiállítása, Petőfi Műv. Ház, Megnyitja Szabó Béla
29. II. negyedévi képbírálat.
Július 19 8. Győri Fotópiknik a Radó-szigeten 9-16 óra.
Az összejöveteleket a Petőfi Sándor Művelődési Házban (Győr, Árpád u 44), a Duna-teremben, 18 órakor tartjuk. Minden érdeklődőt szívesen látunk.
Ausztriában néhány lelkes irodalomár 1983-ban megalakította az Europa Literatur Kreis-t (Európai Irodalmi Kör) és adja ki Reibeisen néven irodalmi folyóiratukat. Az idei 26. számban egy magyarországi fotóművészt, az Öttevényen élő Szabó Bélát mutatták be a Művészportrék rovatukban. Köszönhetően Helmut Magritsch fotóművésznek, aki felhívta az alkotóra a szerkesztők, Helmut Türk és Josef Grassmugg figyelmét. Mindketten tagjai European Photogroup of Art and Performance-nak, az Európai Művész és Kiállító Fotográfusok Társaságának. A folyóirat ünnepélyes bemutatójára, amely a kapfenbergi színházban került sorra, megtelt a nézőtér. Ezen alkalomból jelen volt az alkotó is és egy kiállítással mutatkozott be Stájerország harmadik legnépesebb városában, amely jelentős ipari központ is.
Megjelent Szabó Béla 11. könyve. Hetényi János és Kiss Tamás szövegével készült alkotás, Szomorúak vigasztalója, a Győri Könnyező Szűzanya-az Ír Madonna négy országban(Magyarország, Írország, Németország és USA) követi nyomon a Győri Könnyező Szűzanya kegykép történetét.
Az angol nyelvű kiadás bemutatója Dublinban és Galwayban volt a közelmúltban az ott megrendezett magyar fesztivál keretében. Itt került bemutatásra Szabó Béla a kegykép történetét feldolgozó fotókiállítása is.
*
*

Megalakult a magyarországi Canon Pro Club
Budapesten alakult meg a magyarországi Canon Pro Club. A cél: közösséget biztosítani mind a professzionális Canon DSLR fényképezőgépet és HD videó eszközöket használó, a fotózást és/vagy videózást hivatásszerűen űző fotósoknak, mind az amatőröknek, akik hazai és nemzetközi pályázatokon képeikkel öregbítik a márkanevet. Alapító tagok: Berta László,(naturArt), Berzsenyi István, Imre Tamás elnök (Vadvilág Természetfotósok Egyesülete), Imre Tamásné Anikó, (Vadvilág Természetfotósok Egyesülete), Matei Miklós, Papp Elek,(Ceglédi Fotóklub) Perényi János (Nimród Fotóklub), Szabó Béla alelnök (Győri Fotóklub Egyesület), Szabó Miklós, Vanicsek Péter
*
*

SZIPÁL MÁRTON: „Arcok, testek, Hollywood”
A Pécsi Művészetek Házában 2009. április 30-tól mintegy másfél hónapon át tekinthető meg a nemzetközileg ismert magyar fotográfus, Szipál Márton életmű-kiállítása Arcok, testek, Hollywood címmel. Az időzítés különlegessége, hogy Szipál Márton a kiállítás idején, májusban ünnepli majd 85. születésnapját.
A munkássága legjelentősebb részét Hollywoodban megalkotó mester különleges szépségű, klasszikus technikával készült és mégis egyedi látásmódot tükröző képei, elsősorban portrék, aktok és divatfotók (köztük számos híres filmcsillag egyedülállóan ritka felvétele) kerülnek majd a pécsi közönség elé.
*
*

Hirdetés
Eladó 10 db 200-as 2009. 06. lejáratú és 4 db 200-as 2009. 04-es lejáratú Kodacolor kisfilm. Érdeklődni lehet: kataipati@freemail.hu
*
*

Tchibo fotópályázat eredménye
A zsűri tagjai:

Pammer Stella újságíró, a pályázat szervezője

Varga Noémi Tchibo senior brand menedzser

Győri Lajos a MAFOSZ elnöke
Díjazás:
1-3. helyezett: Vincze Alina: Fekete Afrikából; Tischler Zoltán: Outside; Tamás András: Pihenő c. képe.
A kiállításra bejutott további képek file nevei:
BodnárRenáta Kávé kicsit másképp
ElekAnett kaveszedestol a vegtermekig
GálBettina Everytime Everywhere1
galefraim after coffee feeling1
JeneiFerenc Múltunk öröksége
JereZsoltakavemisztikuma4
KonczDezso_Zöld csésze 2
KovácsAttila_Elfelejtett
KutasDiána Amőba
KutasDiána Inverz
LigetiAndrea csakénésakávém4
NádaiGábor A_legtöbb_mi_adható
NagyBalázs reggelinyújtózás
RácsZsófia 01
RácsZsófia 05
RapcsakJudit.97
SadeckyKati TCHIBOBárholBármikor8
SzakácsNóra Egy csésze Tchibo
Szijjarto Jeno_Mindíg van rá idő!
TamásAndrás_piheno
Tischler Zoltan meglepően élénkít
Tischler_Zoltan_outside
VinczeAlina Fekete, Afrikából
VinczeAlina Kávé zenéje
VrabeczJános03,A kávécserje
A közönség szavazáson ötven fotó vesz részt április 27. és május 5. között. A legtöbb szavazatot kapott felvétel szintén bekerül a kiállítás anyagába és elnyeri a közönség díjat is.
*
*

Országos Miniatűr Fotópályázat
A V.O.K.E. Vörösmarty Mihály Művelődési Ház, és a MÁV Fotókör pályázatot hirdet amatőr, és hivatásos fotósok részére Országos Miniatűr Fotópályázat címmel.
Nevezni két kategóriában lehet: A kategória: Vasúti témakör; B kategória: Szabadon választott.
Mindkét kategóriában 3 kép küldhető be, amely lehet fekete-fehér, vagy színes. A képek mérete 7×10 cm lehet fekvő, vagy álló képkivágásban. Valamennyi képet paszpartuban kell elhelyezni melynek mérete 20×20 cm lehet. A paszpartu vastagsága nem lehet 1 mm-nél vékonyabb.
Képsorozat a pályázatra nem küldhető! A képek hátoldalán fel kell tüntetni a két példányban beküldött nevezési lappal megegyezően a kategóriák megjelölését, a kép sorszámát, a szerző olvasható nevét, és lakcímét. A nevezési lapon kérjük feltüntetni az elérhetőséget (telefonszám, e-mail cím) valamint aláírásukat, mellyel a pályázat feltételeit elfogadják. A nevezési lap sokszorosítható, a Műv. Háztól igényelhető. A képeken szereplő személyek személyiségi jogaiért a szerző a felelős! A beérkezett képeket szakavatott zsűri bírálja el, melynek döntése ellen fellebbezni nem lehet! A zsűri mindkét kategóriában I., II., és III. díjat, valamint a MAFOSZ által felajánlott különdíjakat ítéli oda. A zsűri dönthet valamely díj visszatartásáról is! Az eredményeket elektronikus formában, vagy levél útján közöljük a pályázókkal. A képeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban levélként kérjük eljuttatni a Műv. Ház címére: VOKE Művelődési Ház 8000 Székesfehérvár, Kaszap I. u. 6.
Csomagküldemények átvételére nincs lehetőségünk! A pályázat képanyagát a legnagyobb gondossággal kezeljük, de a szállítás során keletkezett sérülésekért, és a jogellenes eltulajdonításból származó károkért felelősséget nem vállalunk, és kártérítést nem fizetünk! A szerzők alkotásaik beküldésével hozzájárulnak, hogy a kiállítás népszerűsítése érdekében a fotók – szerzői jogdíj fizetése nélkül – megjelenjenek mind a nyomtatott, és mind az elektronikus sajtóban, a szerző nevének feltüntetésével. A kiállítás katalógusát valamennyi pályázó megkapja! A pályázat résztvevőitől 500,- Ft nevezési díjat kérünk szerzőnként, melyet a következő számlaszámra kell befizetni „Szerző neve, nevezési díj” (pl.: Kiss Melitta, nevezési díj) megjelöléssel. Bankszámlaszám: 11736116-20008062
Pályázati naptár: A képek:
beküldése: 2009. szeptember 30-ig.
zsűrizése: 2009. október 10-én.
értesítése: 2009. október 31-től.
kiállítása: 2009. december 12-én.
visszaküldése: 2010. november 30-ától. (Az esetleges másodbemutatók miatt)
nevezési lap a www.mafosz.hu weblapon
*
*

HEVES VÁROS EGY NAPJA 2009 május.16.
Ezúton szeretnénk tájékoztatni a fotózás iránt elkötelezetteket a DigiNatura Heves Megyei Természetfotósok Egyesülete megalakulásáról. Az Egyesület főképp a hevesi térség aktívan működő (természet) fotósait fogja össze, rendezvényeivel, programjaival részt kíván venni a természeti értékek bemutatásában, a tehetséggondozásban, kulturális értékek közvetítésében, segítséget kíván nyújtani azoknak, akik szeretnének a fotográfia világában elmélyülni, tapasztalatokat szerezni. Egyesületünk az előző évek hagyományaihoz híven idén is meghirdeti „Heves város egy napja” rapid fotópályázatát. Célunk a korábbi évekhez híven feleleveníteni az analóg (filmes, diás) fotózás hangulatát, elmélyíteni, tudatosabbá tenni a digitális géppel történő képalkotást. Dokumentálni, bemutatni mások számára egy kisváros mindennapján keresztül Magyarország jelenét, értékeit.
A pályázat 2009. május 16-17. között kerül megrendezésre. A szakmai zsűri által kiválogatott, díjazott alkotásokból kiállítást szervezünk. A kiállítás megnyitója 2009. május 17-án, 19:00 órakor a hevesi központi parkban kerül megrendezésre, amelyre mindenkit szeretettel várunk. Az előző két év kiállított képanyagáról és az ez évi, 2009-es pályázatról a következő weblapon kaphatnak további információkat: http://www.freeweb.hu/diginatura/galeria/
Jakab Tibor EMAFOSZ/B fotóművész
Tiszavölgyi Zsolt Egyesületi titkár
A DigiNatura Heves Megyei Természetfotósok Egyesülete harmadik alkalommal hirdeti meg a „ Heves város egy napja!” rapid fotópályázatát. Célunk a korábbi évekhez híven feleleveníteni az analóg (filmes, diás) fotózás hangulatát, elmélyíteni, tudatosabbá tenni a digitális géppel történő képalkotást. Dokumentálni, bemutatni mások számára egy kisváros mindennapján keresztül Magyarország jelenét, értékeit. (Az előző két év kiállított képanyaga:
A fotók elkészítésénél minden fotótechnikai szempontot figyelembe kell venni, mivel utólagos javítás, vágás stb. nem megengedett. A cél a fényképezőgép technikai adottságainak maximális kihasználása. A memória kártyáról kiválasztott alkotás „nyersen” kerül a szakmai zsűri elé elbírálásra.
A fotópályázatra kettő technikai kategóriában lehet nevezni:
– digitális tükörreflexes (DSLR)
– kompakt digitális, bridge digitális fényképezőgépek
Mindkét kategóriában választható témák:
Természet (Minden, mi a természetben megtalálható, növények, rovarok, állatok is stb. Lásd: FIAP 2001/341. számú bejegyzése)
„Street” fotózás. (A téma ezúttal az utca. Sarki kövekről, gyalogosokról, szemeteskukákról, fényekről, fákról és füvekről egyaránt jöhetnek a fotók, illetve bármiről, ami az utcát juttatja eszünkbe.)
Aranykor: Idős ember (-ek) portré.
Témakörönként maximum 5 kép adható le JPG formátumban. Egy pályázó maximum 15 képet adhat le.
A fotópályázaton való részvétel szabályai és a pályázat lebonyolítása:
Korhatár, nevezési díj nincs. Nevezés: egyénileg, az üres memóriakártya bemutatásával
a fotópályázat napján 2009. május 16. (szombat) 04:00 órától 18:00 óráig
a Fotó Maxima üzletben Hevesen, Szerelem Alfréd út 4. szám alatt
A fotók leadási határideje: 2009. május 16. 21:00óra a nevezés helyszínén.
A szerző által kiválasztott képeket a memória kártyáról a szervezők töltik le a központi számítógépére. A memóriakártya leadásának feltétel egy, a pályázatba beadandó képfájlok neveit tartalmazó lista.
A képek készítésének helye: Heves város és közigazgatási határa.
A szerző a fotóetikai szabályokat betartja, ilyen téren a szervezőket és kiállítókat semmilyen felelősség nem terheli. A leadott fotókat a szervezők a szerzők nevének feltüntetésével a fotópályázat további propagálására felhasználhatják.
Zsűrizés: 2009. május 17. (vasárnap) 09.00 órától a Fotó Maxima üzletben.
A leadott képek zsűrizése nyílt, mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A fotók díjazása technikai kategóriánként szétválasztva történik. Témánként az első három helyezett emléklapot kap. A díjazott képeken felül a legjobb 40 alkotás kiállításra kerül.
Eredményhirdetés és a díjátadó, valamint a fotók kiállítása:
2009. május 17-án, 19:00 órakor a hevesi központi parkban kerül megrendezésre.
Mindenkit szeretettel várunk!
A DigiNatura Heves Megyei Természetfotósok Egyesülete
****************

Fotósélet – 2009. április 27.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles