33.3 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Fotósélet – 2009. február 9.

Fotóárverésre készülnek
Az Ágens Fotóművészeti Galéria a 2. Online Fotóárverésére készül. Az árverés anyagába keresnek és átvesznek fotóritkaságokat, régi- és kortárs fotóművészeti alkotásokat. A felvétel vége: 2009. február 19.
Ágens Reklám és Kereskedelmi Kft., 1027 Budapest, Fö u. 73.
Tel./Fax: 355-0364, agens@externet.hu, www.agens90.com
*
*

Kiállítások, meghívók, események
Steppán Szabolcs Emberek, helyzetek, képek című fotókiállítása a veszprémi Városháza aulájában (Óváros tér 9.) február 10-én kedden 16 órakor nyílik. Látogatható február 27-ig.
*
A szabadkai Pannónia Fotóklub nagysikerű, bemutatkozó kiállítást rendezett Salgótarjánban. A képek különleges technikával készültek, jórészt 50×70 cm-es méretben. A mintegy 40 képből álló tárlatot hamarosan Dunapatajon mutatják be. A megnyitó február 14.-én 17 órakor veszi kezdetét. Ha volna további érdeklődés más városokban is a fotók bemutatására, akkor forduljanak Bojniczky Györgyhöz emailben: georgfot@tippnet.rs
*
Tatabányán, a Magyary Zoltán Művelődési Központban mutatják be a Tatabányai Fotóművészeti Műhely tagjainak Kép-Szín-Tér című kiállítását. Megnyitja Dallos István 2009. február 9-én 17 órakor. A tárlat megtekinthető március 8-ig.
*
Az Országos Horvát Önkormányzat meghívja Önt 2009. február 14-én, szombaton 10 órakor tartandó fotókiállítás megnyitójára. Helye az Országos Horvát Önkormányzat Székhelye, Budapest, VIII. ker., Bíró Lajos u. 24. Szökőcs Béla Busójárási pillanatok című fotóiról és a mohácsi busójárásról Ferkov Jakab a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója mond bevezetőt.
*

Kuchta Nándor fotókiállítása február 14-én 11 órakor nyílik az Ágens Fotógalériában (Bp., I. ker., Fő u. 73.). A tárlat február 25-ig tart nyitva.
*
A Szivárvány Fotóklub rendezésében, Bartók Andrásné E-MAFOSZ természetfotóiból nyílik kiállítás 2009. 02. 16-án 17 órakor, a Deák Diák Általános Iskola Koncerttermében. A kiállítás megtekinthető 02. 10-től 02. 26-ig munkanapokon délután 14 és 19 óra között.
*
A Művészet Világa című fotókiállítás 2009.02.14-én szombaton 15.00-kor nyílik Győrben, a Petőfi Sándor Művelődési Házban ( Árpád u 44.). Nyitvatartási idő: Hétköznap 8.00-20.00-ig
*

DÉL-ALFÖLDI FOTÓSOK kiállítása Szegeden
Az Interneten 2005-ben szerveződött fotózást szerető, és művelő baráti társág fotókiállítása nyílik Szegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban, 2009 február 13.-án 17 órakor. A kiállítást Dusha Béla fotóművész nyitja meg, közreműködik Szaniszló János zongorán. A kiállító fotósok mind a dél-alföldön élnek, vannak köztük kezdő fiatalok és idősebbek egyaránt. A tárlaton 24 fotós munkája látható. A kiállítás 2009 február 13. és március 7. között tekinthető meg, vasárnap és hétfő kivételével 10 és 18 óra között, szombaton 10 és 14 óra között.
*

Tilinger Sándor dombóvári fotós, a Tolnai Népújság munkatársa évtizedek óta lesi és fényképezi a Horvay János szobrászművész (1874 – 1944) által készített, legendás Kossuth-szoborcsoport sajátos utóéletét. Mint ismeretes, a 135 évvel ezelőtt született pécsi művész az emblematikus ceglédi Kossuth-szobor után a Monarchia számos pontjáról kapott felkérést a történelmi alak megformálására. Pályájának egyik meghatározó szakasza volt a csaknem két évtizeden át készült Kossuth-szoborcsoport, amely 1927 és 1951 között a budapesti Országház előtti téren állott. A későbbi befogadó tolnai kisváros, Dombóvár civil és társadalmi erői folyamatosan védik és ápolják az egyedi emlékművet. Az ezt, valamint a 135 évvel ezelőtt született művész pályájának fontos állomásait dokumentáló neves fotográfus válogatott képei február 7-től láthatók Balatonszabadi részét képező Siómaros Kossuth Művelődési Kör Egyesületének székházában. “A szabadság útja – Dombóvár üzenete” című kiállítást a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület által működtetett Helytörténeti Múzeum ezzel indítja országos körútra. dr. Kriston Vízi József
*

KÉPCSERE KERETEK NÉLKÜL
– ez a munkacíme annak a vendég kiállításnak, amely Dombóvári Gábor, a nyíregyházi Mustárház vezetőjének és Kriston Vízi József, Dombóváron élő múzeumi kultúraközvetítőnek agyából pattant ki még az elmúlt év végén. Tervük szerint 2009. február 16-án, hétfőn délután 4 órakor a Dombóvári Művelődési Ház Kht-ban nyílik Boros György nyíregyházi fotográfus kiállítása. Ezt február 18-án, szerdán délután 16 órakor a “szőke város” igen kedvelt ifjúsági gyülekezőhelyén, az úgynevezett Mustárházban Tilinger Sándor dombóvári fotós, a Tolnai Népújság munkatársa képeinek megnyitója követi. Az észak-alföldi régió megyeszékhelyén és a Dél-Dunántúl szívében, három megye határán lévő kisváros kulturális és civil kapcsolataira épülő rendhagyó akciót a két település polgármesterei, Csabai Lászlóné és Szabó Loránd elsőként vették pártfogásukba.
*
*

Tanfolyam
Az Óbudai Fotóklub fotótanfolyamot indít A FOTÓZÁS ALAPJAITÓL A DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZÉS

TECHNIKÁJÁIG címmel. A tanfolyam 10 előadásból és 3 fotósétából áll.
Előadások: 2008. február 25-től, szerdánként 17 órától. A tanfolyam díja: 12000.- Ft. Részletes
felvilágosítás és előzetes bejelentkezés 06-1-2500288 telefonon vagy a helyszínen ( III.
Kiskorona u. 7). Kellő számú jelentkező esetén beiratkozás február 25-én 10 órától a helyszínen
*
*

Fényképész- fotókereskedő tanulót gyakorlati képzőhelyet keres
L. Mariann 18 éves, most fog érettségizni. 2009. szeptemberétől szeretne Kecskeméten fényképész- és fotótermék kereskedő szakmát tanulni. Hajdúnánáson lakik és valahol a környéken – 100 km-es körzeten belül – keres gyakorlati képzőhelyet műteremben, üzletben vagy laborban. Aki tanulót kíván szerződtetni ajánlatát küldje el az érdeklődő diáklány email címére: maryenn15@citromail.hu.
*
*

Külföldi magyar sikerek

Papp Eleknek AFIAP Ausztráliában a 52nd Maitland International Salon of Photography-n 4 elfogadása volt;
Pessac-ban, Franciaországban a 7e Salon International d’Art Photogr. de Pessac-n 4 képét fogadta el a zsűri.
Szerbiában a Zajecar 2008-n 3 képe került falra.
*

Kerekes Istvántól EFIAP (Mosonmagyaróvár) a 41st Howrah Colour Salon 2009 című pályázaton Indiában, 5 fotót fogadtak el.
*
*
Jász-Nagykun-Szolnok megyei pályázati felhívás a KREATÍV FOLKDANCENET program keretében

ÉLŐ HAGYOMÁNYOK – SZÜLETŐ HAGYOMÁNYOK
Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata nemzetközi pályázatot hirdet Jász-Nagykun-Szolnok megyében és a testvérmegyékben. A pályázat célja: bemutatni a témához kapcsolódó, Jász-Nagykun-Szolnok megyei követésre méltó példákat („jó gyakorlatokat”) a pályázó szülőhelyéről vagy annak környékéről.
A bemutatott követésre méltó példák kapcsolódhatnak pl. a következő területekhez:
1. helyi rendezvények, események, pl. falu-vagy városnapok, fesztiválok, egyéb hagyományos rendezvények
2. hagyományőrző, vagy a hagyományokat a maguk módján megújító együttesek, baráti társaságok, személyek, intézmények tevékenységei
3. hagyományos kézműves/népművészeti tárgyakat, vagy azokat a napjaink igényeihez igazított formában előállító személyek munkái, tárgyai
A pályázat feltételei
A pályázaton korhatár nélkül részt vehet minden egyéni érdeklődő. Feltétel, hogy a pályamű témája Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez, ill. annak bármely településéhez, kistérségéhez kötődjön.
A pályázat meghirdetése: 2009. január 31.
Beküldési határidő: 2009. április 30.
Az eredményhirdetés határideje: 2009. május 31.
A pályázó a pályázat benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a pályaművet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat bemutathassa rendezvényein, valamint felhasználhassa elektronikus és nyomtatott formában.
Kategóriák:
1. Elektronikus prezentáció (képek+zene) vagy film, (min. 5 – max. 10 perc); a dokumentált eseményről rövid leírás (maximum 1 oldal).
PowerPoint vagy bármilyen slideshow esetén kérjük, hogy a képeket optimalizálják 72 dpi-re; ha tartalmaz zenét is a bemutató, akkor azt lehetőleg mp3-ba tömörítsék. Ha filmet küldenek, azt lehetőleg wmv formátumban kérjük. A dokumentumokat pdf formátumban kérjük.

2. Fotósorozat vagy képsorozat, ill. egyéb alkotás (zene, irodalmi mű stb.) elektronikus formátumban, (min. 5 – max. 10 db); a dokumentált eseményről rövid leírás (maximum 1 oldal).
Zene esetén mp3 formátumot kérünk (max. 192 kbps). Kérjük, hogy a fotókat optimalizálják kivetítésre (72dpi). A dokumentumokat pdf formátumban kérjük.
A pályázati anyagot és a pályázó elérhetőségét (név, postacím, e-mail) az interoff@jnszm.hu címre kérjük elküldeni.
Díjazás: Fődíj: kategóriánként egy-egy db két éjszakás belföldi félpanziós hétvége két főre.
A további helyezettek értékes tárgyjutalomban részesülnek mindkét kategóriában.
A pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal Térségfejlesztési és Külügyi Irodáján: (56) 505-252 e-mail: interoff@jnszm.hu; postacím: 5000Szolnok, Kossuth u. 2.
*
*

Mint a mesében… Fotópályázat Benedek Elek emlékére
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus nyílt fotópályázatot hirdet Benedek Elek születésének közelgő 150. évfordulója alkalmából. A pályázatra beérkező művekből fotókiállítást rendezünk Budapesten és a Nagy Mesemondó szülőfalujában.
Az MMIKL arra kéri az alkotókat, hogy a fotópályázat címét értelmezzék sokoldalúan, szabadon és kreatívan. Minden olyan alkotásnak örülnek a rendezők, amely a fotóművészet kifejezőeszközeivel mesél az álmainkról, a vágyainkról, a vizuális fantáziánkról, a játékos emberről, a játék öröméről, a varázslatos és meseszerű látványokról.
A fotópályázaton bárki részt vehet, életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Egy szerző maximum 10 db egyedi papírképet küldhet be. Aki sorozattal pályázik, a nevezési lap minden sorába a sorozat egy felvételének címét írhatja be, de így elfogadja azt is, hogy a zsűri az egyes képeket bírálja el és szabadon választ azok közül. A papírképek mérete 21×30 cm (+- öt milliméter megengedett eltéréssel). Elkészítésük technikája és technológiája nincs korlátozva, mint ahogyan az alkotói szabadság sem. A fotók hátoldalán – a nevezési lappal egyezőn – szerepeljen a szerző neve, a kép sorszáma és a kép címe.
A kiállítás rendezője gondosan bánik a beérkező pályaművekkel, de a szállítás közben keletkező károkért nem tud felelősséget vállalni. Mivel a képekből rendezett kiállítások őrzése, felügyelete szinte sehol sem biztosított, ezért az onnan jogtalanul eltulajdonított képekért sem tudunk anyagi kártérítést fizetni, de a megismételt nagyítás költségét méltányosságból fedezzük.
Díjazás: a zsűri javaslata alapján öt pályázó oklevelet és egy-egy 4000 Ft értékű, fotóművészeti albumot kap ajándékba.
Beküldési, beadási cím: MMIKL, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Nevezési lap igényelhető: gyoril@mmi.hu
Pályázati naptár

Beérkezési határidő: 2009. május 1.
Zsűrizés: 2009. május 15-ig;
Értesítés az eredményről kizárólag e-mailben, a Fotósélet hírlevélben és a www.mmi.hu weblapon: 2009. május 25-ig. Az első kiállítás tervezett ideje: 2009. július
A ki nem állított képek a zsűrizés után – előzetes időpont egyeztetéssel bármikor elvihetők
A kiállításon szereplő képek visszaadásának várható ideje: 2010. július 30-ig.
***************

Fotósélet – 2009. február 9.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles