33.3 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Fotósélet – 2008. június 9.

A Sárospatakon rendezendő Fotóművészeti Nyári Egyetem programja (a program egyes elemei még változhatnak!)

Időpontja: 2008. június 28-tól július 5-ig

Szálláshely: Comenius Kollégium, Sárospatak, Eötvös u. 7. (Tel.: (47) 513-000)

Utazás: egyénileg Sárospatakra és vissza.

Térkép: letölthető a www.sarospatak.hu -ról

Étkezési időpontok (általában): reggeli 7.00-8.30-ig; vacsora 18.00-19.30-ig (az ebédlő kb. 80 fő egyidejű étkeztetését teszi lehetővé)
Június 28. 12 óráig Megérkezés, regisztráció, szobák átvétele
13.30 A XXV. MAFOSZ Szalon és a Fotóművészeti Nyári Egyetem
megnyitója a Művelődés Házában (díjak, diplomák átadása)
16.00 Reneszánsz lakodalom a sárospataki várban
19.30 Vacsora a kollégiumban
Június 29. 10.00 CSOPORTKÉP a Művelődés Háza előtt
10.15-13.00 Fedezzük fel Sárospatakot – városfényképezés,
fotóséta idegenvezetővel (indulás a Művelődés Házától)
13.00-14.00 Ebéd szünet
14.00-16.00 A városfényképező fotóséta folytatása a kollégiumtól.
10.15-16.00 Természetfotósoknak javasolt helyszín: a Bodrogzug (szakmai
vezetés nélkül, fakultatív program lehetőség)
16.30 Reneszánsz életérzés a kortárs magyar fotóművészetben című
kiállítás megnyitása és könyvbemutató a Művelődés Házában. A kiállításon szereplő alkotók egy-egy tiszteletpéldányt vehetnek át a megnyitón.
20.00 Vetített képek pályázata – otthonról hozott diapozitív képek és
digitalizált fotók versenye (az ebédlőben)
Június 30. 9.00-18.00 Fotótúra Kassára (városfényképezés idegenvezetővel)
19.30 Otthonról hozott fényképek bemutatója, fotóbörze a szálláshelyen
Július 1-4-ig: Nemzetközi bábfesztivál a Művelődés Házában
Fakultatív fotózási lehetőség a próbákon, a délutáni esti előadásokon.

Július 1. 9.00-17.00 Fotótúra a Bodrogközben
20.00 Fotóklubok, alkotóközösségek bemutatója CD-ről (az ebédlőben)
Július 2. 9.00-17.00 Előadásnap a moziteremben (Művelődés Háza)
9.30-10.30 Albert Kriegler alelnök előadása az Osztrák Fotóamatőr Szövetség
programjáról, működéséről. A MAFOSZ és a VÖAV együttműködési
megállapodásának aláírása.
10.45-11.30 A jövő műtárgya a fotó – Előadó: dr. Patrus Sándor az Ágens Galéria tulajdonosa és vezetője
11.45-12.45 Ambrus Péter előadása a Makrofényképezés műhelytitkairól
13.00-14.00 ebédszünet
14.00-10.00 Dr. Mann Judit előadása a szerzői jog és a személyiségi jog
alkalmazásáról a fotográfiában
15.15-16.30 Markovics Ferenc fotóművész előadása a Fotográfus alkotói
szabadsága címmel

21.00 Diaporáma bemutató a városi moziban – ingyenes vetítés a
lakosságnak (szívesen fogadunk ajánlásokat a műsor összeállításához)
Július 3. 9.00-17.00 Hegyközi fotótúra autóbusszal
20.00 Közös ügyeink – a MAFOSZ szervezeti életével, programjaival
összefüggő témák nyilvános fóruma, szakmai beszélgetés (az ebédlőben)
Július 4. 9.00-17.00 Tokaj – Tokaj-hegyalja – fotótúra autóbusszal
20.0 Búcsúest (az ebédlőben)
Július 5. 10.00 A Fotóművészeti Nyári Egyetem munkájának értékelése;
Javaslatok a 2009-es helyszínre és programra.
12.00-től elutazás

Utómunkálatok:
Július 30-ig folyamatosan: a Fotóművészeti Nyári Egyetem hallgatóiról készült werkfotók feltöltése a www.mafosz.hu társasági élet fotóalbumába. Beküldhetők gyoril@mmi.hu címre (egy küldemény maximális terjedelme 3MB)
Október 15-ig: a hallgatók meghívásos fotópályázatával kapcsolatos tennivalók (képek érkeztetése adminisztrációja, zsűrizése, eredmény hirdetés, kiállítás előkészítés, kiadvány szerkesztés).
Október 20-ig: a MAFOSZ elnökségi ülésén a Fotóművészeti Nyári Egyetem értékelése, a tapasztalatok összegzése, a tanulságok hasznosítása 2009-ben.
November 1-30. A FNYE követő kiállításának megrendezése Sárospatakon, majd Budapesten.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
Az Ágens Fényfestő Egylet tagjainak – Bóka Attila, Kenyeres Csilla, Kömöz Gergely, Kurkó Csaba, Németh László, Patrus Sándor, Szabó László, Vass László és Velican-Patrus Dóra – kiállítása nyílik 2008. júniusában Marosvásárhelyen a Bernady Házban. A kiállítás megnyitásának időpontja 2008. június 19. 18.00 óra. A kiállítást megnyitja: Nagy Miklós Kund kuratóriumi alelnök a Népújság főszerkesztője, Bálint Zsigmond AFIAP fotóművész és Patrus Sándor az Ágens Fényfestő Egylet vezetője. A kiállítás 2008. július 14-ig tart nyitva.
*
Madácsi Zoltán Emberek, lovak, tájak című fotókiállítása a Komáromi Kisgalériában tekinthető meg június 6-tól 29-ig (Komárom, Kelemen L. u. 7.). Az alkotó weblapja: www.madacsizoltan.hu
*

Szathmáry-Király Ádám EFIAP fotóművész kiállítása a Gömöri Művelődési Központ Galériájában 2008. június 6-tól 30-ig tekinthető meg (Rozsnyó, Betléri u. 8.).
*
Kirchné Máté Réka Erdély arcai című fotókiállítása június 9-én 18 órakor nyílik Dombóváron, a Művelődési Házban. A fotók június 25-ig tekinthetők meg.
*
A csíkdánfalvi sikeres tábor után 2008. június 6-án kezdődött a XV. Nemzetközi Fotótábor a Hargita Megyei Kulturális Központ és az András Alapítvány közös szervezésében, amelynek ezúttal Csíklázárfalva ad otthont. A fotósok főhadiszállása az András Alapítvány birtokán, a Tókerti Tánctanodában, Patakfőn lesz.
Július 11-én, szerdán, 11 órától a szervezők a sajtó képviselőit várják a Lázárfalvi Csűrbe, ahol a táborral kapcsolatos információkkal szolgálnak. A tábor résztvevői hazai és magyarországi fotóművészek lesznek, akik a HMKK-táborok alapemberei: a tábor művészeti vezetője, Ádám Gyula (Csíkszereda), Veres Nándor (Csíkszereda), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Balázs Ödön, Molnár Attila (Tekerőpatak), Danis János (Gödöllő), Szentes Zágon (Kolozsvár) és Gyergyószentmiklósról, az első meghívásra, Mincsor Szabolcs.
*
A Zalaegerszegi Fotóklub tagjainak Őrségi képek címmel fotókiállítása nyílik 2008. június 12.-én 17:30 órakor az Örségi Nemzeti Park Harmatfű Természetvédelmi Oktató központjában. Cím : Őriszentpéter Siskaszer 26/A.
A kiállító alkotók : Hír Mihály, Czeglédi Péter, Dr. Schlemmer Tamás, Dr Simán László, Dr Literáti Nagy Ferenc, Ekler László, Fekete Tamás, Németh Ferenc, Szabó Antal, Szabó Imre, Zsirai Károly.
A kiállítás megtekinthető 2008. június 30-ig naponta 9 – 17 óra között.
*
A közelmúltban nyílt meg Nagyváradon, a Foto Art Galériában Tóth Stefan AFIAP fotóművész, BIHARI MAGYAR NÉPHAGYOMÁNYOK című gyűjteményes kiállítása, mely június 26-ig tekintető meg. A kiállítás anyaga három nyelvű albumban is megjelent.
*
*

Magyar sikerek külföldön
Az Ágens Fényfestő Egylet két tagjának, Velican-Patrus Dórának és Kömöz Gergelynek a 17. Trierenberg Super Circuit körversenyen 4-4 képét fogadták el.
*

Papp Eleknek (Ceglédi Fotókör) az Egyesült Államokban a 76th Annual Minneapolis-St. Paul International Exhibition of Photography-n 5 képét fogadta el a zsűri és az egyik képe a szalon Medálját kapta. A 62nd Bristol International Salon of Photography-n 4 képét fogadták el. Törökországban az 5. Adana International Exhibition tárlaton 2 képe került falra. Ausztriában a 17. Trierenberg Super Circuit-on 22 elfogadása volt. Sri Lankán a 52nd International Exhibition of Photography-n 4 képét fogadta el a zsűri.
*
*
Jászkun Fotóklub (S z o l n o k ) programja
Foglalkozásainkat csütörtökönként 17 órától tartjuk az ANKK Kodály termében., amire minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Június 5 /csütörtök/ 17 órától KIHELYEZETT FOGLALKOZÁS a Galéria Fotóban /Baross u. 26/ Köszöntjük G a v a l d i k Zoltán klubtársunkat születésnapja S e b ő k Tünde klubtársunkat névnapja alkalmából.

Június 12-én /csütörtök/ 17 órától Bede Barbara és Kandi Péter új klubtagok képeinek bemutatása. A többi fotós képeit is várjuk.
A fotóklub II. féléves programjának és pénzügyi helyzetének megbeszélése.

Június 19-én /csütörtök/ 17 órától

Június 26-án /csütörtök/ l7 óra KIHELYEZETT FOGLALKOZÁS. A Megyei Könyvtár Művészeti galériáján Csidér Bálint klubtársunk „Pixelgráfia” című fotókiállítása. Megnyitja: Dr. Horváth László megyei múzeumigazgató. /Meghívó készül/

Július 10 /csütörtök/ l6 órától KIHELYEZETT FOGLALKOZÁS évadzárás, névnap. Helyszín Hídvégi Péter Szolnok, Mirtusz út 2. nyaralója

E g y e b e k:

Június 24.-én /kedden/ 17 órakor nyílik a BESENYSZÖGI Művelődési központban Nagy László klubtársunk szervezésében Marton Ferenc építész„BURMA” /Myamar!/ című fotókiállítása. Megnyitja Balogh Zoltán Besenyszög polgármestere. A fotók a helyszínen megvásárolhatók. A bevétel jótékony célra kerül felhasználásra. /Meghívó készül/

Június 28-án / szombaton/ kezdődik Sárospatakon a Fotóművészeti Nyári Egyetem, melynek keretében nyílik meg a MAFOSZ Szalon, és más fotókiállítások.
A nyár folyamán az ANKK nem zár be, így csütörtökönként a szokott helyen találkozhatunk.
Augusztusban előkészítjük Tabák Lajos emlékkiállítását, és más kiállításokat a Város Napjához és a Fotográfia Napjához kapcsolódóan.
*
*

Fotópályázati felhívás
A Csűrszínház Egyesület, a nyárádremetei önkormányzattal, a Maros Megyei Tanáccsal, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával és a Népújsággal közösen Mikháza reneszánsza címmel fotópályázatot hírdet.
A pályázatra beküldendő felvételeket kizárólag 2008 június 27 és 29 között Mikházán, a hatodik alkalommal megrendezett Csűrszínházi Napokon kell elkészíteni. A fényképeknek tükrözniük kell a fesztivál hangulatát. Felvételek készíthetőek az előadásokról, a kulisszák mögötti munkáról, az előadások előkészületeiről, a nézőkről, a színházi fesztivált kiegészítő eseményekről, valamint Mikházáról úgy, ahogy megújul, újjászületik a Csűrszínházi Napok idején.
A fotókat a 2009-ben megszervezendő hetedik Csűrszínházi Napok alkalmával állítják ki a rendezők. A pályázati munkákat szakmai szűri bírálja el, a legjobban sikerült fotókat díjazzák.
Pályázati feltételek
1. A pályázaton amatőr és hivatásos fotósok is részt vehetnek, életkortól, lakóhelytől és foglalkozástól függetlenül, olyan fotókkal, amelyek kizárólag 2008 június 27 és 29 között, a hatodik Csűrszínházi Napokon készültek.
2. A pályázatra egy alkotó legtöbb 10 fekete-fehér vagy színes fotót küldhet be 30 x 45 cm-es (kiállító) méretben.
3. A fotósorozat egy témában háromtól – öt fényképig terjedő ciklusból állhat. Egy szerző legtöbb két fotósorozatot küldhet be. Egyedi képekkel ez esetben már nem pályázhat. Egy 5 fotóból álló sorozat esetén még 5 különálló fényképet mellékelhet a szerző. A felvételek beneveztetésekor kérjük jelöljék meg a fotósorozatra szánt képeket. A sorozatban szereplő képeknek külön-külön címet is adhatnak a szerzők.
4. A zsűri belátása szerint a sorozatot megbonthatja, átcsoportosíthatja és külön is díjazhatja a beküldött fotókat.
5. A döntésről e-mailen értesítjük az alkotókat. A fotókat nem küldjük és nem szolgáltatjuk vissza, a képek a pályáztató tulajdonában maradnak.
6. A benevezéssel a fotósok elfogadják az előbbi feltételeket.
7. A beküldött fotók hátára kérjük írják rá a következő adatokat:
A szerző teljes, olvasható neve, a kép címe és a szerző elérhetősége (telefonszám, e-mail cím, teljes lakcím).
8. A fotók beküldési határideje: 2009 május 30-a.
9. A borítékot a következő címre kell postázni:
Redacţia ziarului Népújság, str. Dózsa György (Gheorghe Doja) nr. 9. , 540015 Târgu – Mureş, Marosvásárhely
Judeţul Mureş, Románia
A borítékra kérjük írják rá: Csűrszínházi fotópályázat.
Bővebb felvilágosítás a 0744-604244-es telefonszámon (Vajda György) vagy e-mailen: gyvajda@yahoo.com.
**********************

Fotósélet – 2008. június 9.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles