30.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Fotósélet – 2008. március 21.

Olvasóinknak KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET kívánunk!
*
*

Fotóművészeti Nyári Egyetem
A Sárospatakon rendezendő Fotóművészeti Nyári Egyetem előzetes programja megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon és ugyaninnen a jelentkezési lap is letölthető. Az egyesületek postán is megkapják az erről szóló tájékoztatót.
*
*

Ország-kollekció a FIAP 29. Fekete-fehér Biennáléjára
A második fordulóra meghívott képek közül a 10 fotóból álló ország-kollekcióba végül bejutott alkotások: Erdélyi Gábor (Bakony Fotóklub, Veszprém): Találkozás; Gál András (Debreceni Új Fotóműhely, Debrecen): Erezet; Garainé Mariann (Székesfehérvári Fotóklub, Székesfehérvár): Nem vagyok itt; Király Erika (APS Stúdió, Bp.): Motor; Ligeti László (Baja): Landoló tengelic; Mándi Emese (Prizma Kör, Bp.): Modern Vitruvius; Mészáros Csaba (BMK-Reflex Fotóklub, Bp.): Pihenő toll; R’bert Bob (Prizma Kör, Bp.): Előtűnve; Szabó Márta (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár): Szőke szimmetria; Wágner Csapó József (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár): A klón. A kiállítást augusztus 24-én 11 órakor Pozsonyban nyitják meg (a kiállítóhely címe még nem ismert).
*
*

Végzett, vagy jelenlegi hallgatókat keresünk
Ki tudna tanácsot adni egy 10. osztályos középiskolás diáknak, hogyan készüljön fel az Iparművészeti Egyetem felvételijére, ha szeretne bejutni a fotószakra? Jelentkezni a gyoril@mmi.hu címen lehet.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
A Megyei Művelődési Központ (Barátság Háza), a Palocsa Egyesület (Alcsútdoboz) és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Az Alcsúti Arborétum természeti

és építészeti értékei című fotókiállítás megnyitójára, 2008. március 25-én 17 órára, a Megyei Művelődési Központ III. emeleti galériájába. (Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)
A kiállítást megnyitja: Halász Ferenc arborétumvezető
A kiállított fotók megtekinthetők 2008. április 19-ig munkanapokon az intézmény nyitva tartási ideje alatt.
A kiállítás anyaga válogatás a Palocsa Egyesület, a Palatinus Alapítvány, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által 2007. évben hirdetett nyílt fotópályázat képeiből.
*
A Bakony Fotóklub Varázslatos Somló című tematikus kiállítását március 25-től Somlószőlősön mutatják be a helyi Művelődési Házban. Szerzők: dr Abonyi János, Forintos Imre, Gazsi József, Gáncs Ágnes, Kántorné Horváth Éva mv., Kovács Pál, Láng György Géza mv., Láng Győző, Láng Tibor, László János, Nagy Timea és Szabó Miklós.(mv=mint vendég)
*
*

Kedves FIAP Barátok!
Háború és béke, betegség és (jó) egészség, kudarcok és siker, kétség(beesés)ek és remény, éhezés és bőség, katasztrófák és humanitárius küldetések, ezek voltak a most lezárult év ellenkező előjelű reális tényei.
A FIAP számára a sikerek túlszárnyalják a kudarcokat; a teljesítmények és tervek legyőzik a csalódásokat.
Két konkrét csalódás említésére szeretném korlátozni magamat az éppen befejeződött évvel kapcsolatban: egyik részről az UNESCO – val való viszonyunk rosszabbodása, másrészről a “Köztiszteleti gyűjtemény” projektjének elhagyása. Figyelembe véve a FIAP és 77 rendes tagjának a kulturális események és a művészi fényképezés elősegítésének tárgykörébe tartozó erőfeszítéseit, a UNESCO elhatározása több mint sajnálatos és érthetetlen. Ami a “Köztiszteleti gyűjteményt” illeti az Igazgatótanács túl jelentősnek ítéli meg a project pénzügyi kockázatait, legalábbis jelenleg.
A múlt év sikerei között csak a FIAP – Iroda olajozott működését említem a változatos kiállításaival, a Fotóklubok II. Világkupájának a többszörösen megerősített sikerével, és az Ifjúsági Biennáléval; Szerbiában; a “Phot’Art” folyóirattal való együttműködés megerősítésével, a FIAP kitüntetettjei sikeres szicíliai találkozójával és végül az utoljára elért sikerével, az MFIAP portfolióinak a laussanei l’Elysée Múzeumból a FIAP párizsi Székhelyére való áthelyezése támogatásával és megvalósításával.
Az új év közeledtével be kell ismernem, hogy erősen foglalkoztat néhány probléma; melyek felszínen tartása és minden szintű erőfeszítésekkel való összekapcsolása remélhetőleg előrelépést hozhat.
Ahogy bizonyos tények alakulni látszanak 2008-ra, remélem, hogy a FIAP pozitívan fog fejlődni; hogy a Biennálék normális ritmusa újraéled, a FIAP 29. Kongresszusa Szlovákiában üdvözlendő alkalom lesz az együttlétre, a FIAP által patronált szalonok naptári időrendje jó feltöltöttséggel jelenik meg, ezenkívül pedig két egyedülálló kiadvány érdemel különleges említést.
Az együttműködés a Rovinjban lévő BATANA Vizuális Művészeti Centrummal, lehetővé teszi egy MFIAP kiadvány megjelentetését néhány művel minden eredeti portfolióból 1980 óta, amely évben az első MFIAP kitűntetés átadásra került. Köszönjük az andorrai ANDBANK támogatását egy nagyformátumú naptár kiadására, amely tájképeket tartalmaz különböző országok fotográfusaitól 2009 -re. A két kiadványt nagyon szerény áron fogják kiadni és árusítani a 2008 -as Kongresszus idején.
Ha van egy szenvedélyes kívánságom, az látni a FIAP előre menetelét 2008-ban, és ami nagyon sokat jelent nekem, hogy elküldjem legjobb kívánságaimat, sikereket, beteljesülést, belső boldogságot és jó egészséget mindenkinek aki a FIAP nagy családjához tartozik.

Émile WANDERSCHEID
FIAP – elnok
(Dr. Gyarmathy László fordításában)
*
*
Gárdi Balázs: Pulitzer-emlékdíj 2008, a Földgömbben megjelent képriportokkal
A Joseph Pulitzer-emlékdíj 2008-as díjnyertese „Képi megjelenítés” kategóriában Gárdi Balázs, a Földgömbben megjelent „Arccal hátrafelé – Célkeresztben Afganisztán” (2007/2) és „Betondzsungel Békásmegyeren” (2007/4) című képriportjaival. Gárdi Balázs külföldi távolléte miatt Nagy Balázs, a Földgömb főszerkesztője vette át a Pulitzer-emlékdíjat.
Gárdi Balázs: „Nagy örömmel tölt el, hogy a Földgömb magazinban, Magyarországon példátlanul bátran és egyedülállóan úgy adnak teret a képeknek, hogy azok a megfelelő méretben, terjedelemben és környezetben, történeteket tudjanak elmesélni.”
Az idei esztendőben a fotóriporter két kategóriában is elnyerte a World Press Photo első díját. A Földgömb március végén megjelenő lapszámában Magyarországon elsőként közli Gárdi Balázs “Általános hírek” és “Általános hírek, képriport” kategóriákban díjnyertes felvételeit – teljes történetként.
A díjnyertes cikkek képanyagából ízelítőt található a www.afoldgomb.hu/hatter/pulitzer webcímen.
*
*
A Nógrád Megye Fotóklub Egyesület 2008. II. negyedévi programja
A programok csütörtökönként 17.30 órakor kezdődnek a József A. Művelődési és Konferencia Központban. Az ettől eltérőt külön jelöljük!
Ápr. 3. OLÁH ANTAL budapesti fotóművész kiállításának megnyitója (381)
Ápr.10. GERGELY ISTVÁN videofilmje: „Kína III. Sanghaj a jövő városa.”
Ápr.17. „Kirándulás hazai tájakon.” CZENTHE HUBA dia bemutatója.
MAFOSZ Szalon fotópályázatra 4-5 db. pontosan 30×40-es, vagy ilyen méretre paszpartuzott fotó leadása, a pályázat összeállítása!
Ápr.24. „Dianosztalgia I.” F.CSABA MÁRIA és Dr. FANCSIK JÁNOS műsora
Máj. 1. Ünnep miatt a foglalkozás szünetel!
Máj. 8. FOTOSHOP tanfolyam keretében képek módosítása, adjusztálása, paszpartuzása. Előadó: VÁRHEGYI LÁSZLÓ és BŐVÍZ SÁNDORNÉ.
Máj.15. KNOBLOCH LÁSZLÓ coburgi (Németország) fotóművész kiállításának megnyitója (382)
Máj.22. „Dianosztalgia II.” „Salzkammerguti tóvidék.” F.CSABA MÁRIA és Dr. FANCSIK JÁNOS műsora.
„FÉRFINAP” (máj.19) a Nőnap mintájára
Máj.29-30-31-júl.1-2. Fotókirándulás és klubkiállítás megnyitó az ausztriai St. Valentinbe.
Jún. 5. A Rimaszombati Fotóklub kiállításának megnyitója (383
Jún.12. A St.Valentini fotókirándulás értékelése, a Magyar Fotográfia Napja kiállítás sorozat megbeszélése, a „Portré és életkép”, valamint a „Tél után tavasz jő” fotópályázat leadásának határideje.
Jún. 19. A „Portré és életkép”, valamint a „Tél után tavasz jő” fotópályázat zsűrizése
Jún. 26. „Afrikai barangolások.” DANYI DIÁNA vetítettképes előadása.
Júl. 3. MÁTYUS KÁROLY veszprémi fotóművész kiállításának megnyitója (383)
Július 4-től augusztus 28-ig nyári szünet.
A Fotóklub Egyesület weblapja a www.nogradifotoklub.hu címen lesz elérhető napokon belül. Kérlek benneteket, az ismerőseitek körében propagáljátok. Aki még nem töltötte fel saját anyagával, igyekezzen, mert akinek május 20-ig ez nem történik meg, annak nevét kivesszük a lapról, s csak akkor kerül be oda, amennyiben a feltöltést kezdeményezi.
A www.mafosz.hu honlapon sok információhoz lehet hozzájutni, kérlek benneteket, gyakran nézegessétek. Külön felhívom a figyelmet a linkgyüjteményére, melyben a klubok és az egyéni web lapok találhatók.
A Heves Megyei Fotóklubbal közös kirándulásunk időpontja egyeztetés alatt, döntés után értesítést kap mindenki. (Homoga József egyesületi elnök)
*
*
FOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A marosvásárhelyi Örökmozgó Természetjáró Egyesület, a Népújság és az Aquaterv vállalat, a Maros Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség, a Maros Vízügyi Igazgatóság támogatásával meghirdeti VII. FOTÓ NATURA nemzetközi természetfotó- pályázatát. A kiállítás 2008. április 24. és május 10. között lesz a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Közművelődési Központ tetőtéri galériájában (Horea utca 6. szám).
A következő három témakörben lehet benevezni:

1. meteorológiai jelenségek (fő téma)

2. TÁJFOTÓK

3. NYÍLT KATEGÓRIA (növény-, állat-, makrófotók)
Pályázati feltételek:

1.A pályázaton részt vehet minden amatőr és hivatásos fotós, életkortól, lakóhelytől és foglalkozástól függetlenül, olyan fotókkal, amelyek a korábbi Fotó Natura kiállításainkon még nem szerepeltek.

2.A pályázatra szánt fekete-fehér és színes fotókat, CD-n vagy DVD-n kell beküldeni, vagy személyesen leadni, min. 2398 x 3567 mm méretben, 300dpi felbontásban. (A bejutott fotókat a szervezők utólag kinagyíttatják.)

3.Interneten vagy fotópapíron beküldött képeket nem fogadunk el!

4.Egy szerző legtöbb 8 képet küldhet be.

5.A fotósorozat egy témában maximum 3 fényképből állhat. Egy szerzőtől maximum két fotósorozatot fogadunk el. A sorozatot a zsűri tagjai megbonthatják.

6.A felvételek személyiségi jogokat nem sérthetnek.

7.A beküldött fotókat szakemberekből álló zsűri válogatja ki. A legjobb felvételeket díjazzuk. A zsűri különdíjakat is oszthat. A zsűri saját belátása szerint átcsoportosíthatja és külön díjazhatja a beküldött fotókat.

8.Csak e-mailen értesítjük a szerzőket a zsűri döntéséről.

9. Nevezési díj: 10 Euro/szerző (vagy lejben, a BCR Bank napi árfolyama szerinti összeg).
A befizetés vagy átutalás határideje: 2008. március 31.
Ellenkező esetben nem fogadjuk el a benevezést.
A benevezési díj átutalása esetén a következő adatokat kell megadni a bank számára:

a.) Lejben történő befizetés esetén : Banca Transilvania RO48 BTRL 0270 1205 1055 00XX

b.) Euróban történő átutalás esetén: Asociaţia Turistică Perpetuum Mobile
Cod IBAN: RO94 BTRL 0270 4205 1055 00XX Cod SWIFT BTRL ROXXX
Banca Transilvania, Târgu Mureş, B-dul 1 Decembrie 1918 Nr. 37

A befizetetést igazoló okírat másolatát a 004(0)-0265-266270 faxra kell átküldeni.

10. A jelentkezési lap csatolva, vagy igényelhető a gyvajda@yahoo.com, vagy agnesberekmeri@yahoo.com e-mail címek egyikén.

A fotók beküldési határideje: 2008. március 31.
A CD-re vagy DVD-re írt anyagot a következő címre kell eljuttatni:

Redactia ziarului Népújsá, Str. Dózsa György nr. 9., 540015 Târgu Mures, Jud. Mures, Romania
A borítékra kérjük, írják rá: Foto Natura pályázat. A CD-ket és DVD-ket nem küldjük vissza.

11.A szervezők a fotókat a kiállítás népszerűsítése érdekében térítésmentesen felhasználhatják, a szerző nevének feltüntetésével a sajtóban és a támogató cég reklámhordozóin publikálhatják. A szerző a fotók beküldésével elfogadja a pályázati feltételeket.
Bővebb felvilágosítás a 0744-604-244 (Vajda György); 0740-366-927 (Berekméri Ágnes) mobiltelefonszámokon, vagy a gyvajda@yahoo.com és az agnesberekmeri@yahoo.com e-mail címeken; vagy az Örökmozgó e-mail címén: permob1999@yahoo.com .
*
*
FOTÓPÁLYÁZAT 21 ÉVNÉL FIATALABBAK SZÁMÁRA

Ország-kollekció a FIAP 30. Nemzetközi Ifjúsági Fotóbiennáléjára, amelyet a FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) Szlovákiában rendezendő, 29. Kongresszusán mutatnak be
Minden ország nemzeti szövetsége 2×10 képből álló kollekcióval pályázhat. Ennek összeállítására a képviseletet ellátó nemzeti szövetség, azaz a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége előzetes, nyílt fotópályázatot hirdet az 1987. április 25. után született fiatalok számára.
Az ország-kollekció összeállítását megelőző, nemzeti fotópályázaton csak a Magyarországon élő, magyar állampolgárok vehetnek részt.
Az I. kategóriában azok pályázhatnak, akik 1992. április 25. után születtek.
A II. kategóriában az 1987. április 25. és 1992. április 24. között született alkotók fotóit értékelik.
A téma kötetlen.
A hazai előzsűrizésre szerzőnként beküldhető 5-5 db A4-es méretű (210×297 mm) nagyítás, vagy digitális nyomat. Ettől a mérettől oldalanként 5-5 mm eltérés engedélyezett. A fekete-fehér és színes képek aránya tetszőlegesen alakítható egy-egy kollekción belül.
A képeket semmilyen hordozó anyagra (paszpartura) nem kell felragasztani, mert azt egységesen készíttetjük el.
A papírképek hátoldalán kérjük feltüntetni:
A szerző nevét, postacímét, a kép címét magyarul és angolul, továbbá születési dátumát és az ennek megfelelően kiválasztott kategóriát. A fotók postai beérkezésének napja: 2008. április 7.
A fotók személyes beadásának határideje ugyancsak április 7.
Postacím, amely egyezik a személyes beadás címével is: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
A nevezési lap kitöltése kötelező! Letölthető: www.mafosz.hu címről, a fotópályázatok menüpontból
További információ kérhető: gyoril@mmi.hu címről, vagy telefonon Győri Lajostól: (1) 225-6033
A pályázatra beérkezett, de az ország-kollekcióban nem szereplő képek visszaküldési határideje: 2008. 6. 30.
Az ország-kollekcióba bekerült képek visszaküldésének határideje: 2009. február 28.
A zsűri döntését először a Fotósélet hírlevélben és a www.mafosz.hu weblapon hozzuk nyilvánosságra.
*
*

Fotópályázat aktív vasutasok részére
A FISAIC (Vasutasok Intellektuális és Kulturális Nemzetközi Szövetsége)
Magyar Szövetségének Fotópályázati felhívása!
Résztvevők köre: aktív vasutasok.
Témák: A: a mi vasútjaink és B: a mi vasutasaink szabadon választott téma
Kategóriák:
1-fekete-fehér fotók, mint papírkópia
2-színes fotók, mint papírkópia
3-vetített képek (diapozitívek és digitális képek)
A zsűri a beérkezett pályaművekből válogatva képeket nevez be a nemzetközi fotófesztiválra.
A 32. FISAIC Fotófesztivál szeptember 25-28 között kerül megrendezésre Győrött, ahová a nemzetközi szövetségeket, küldöttségeket, pályázókat is várjuk, s amelynek keretében a díjak is átadásra kerülnek.
Beérkezési határidő: 2008. április 30.
Cím: VOKE Arany János Művelődési Ház. 9002 Győr Pf.: 153.
Figyelem! A részletes pályázati kiírás megtalálható a www-mafosz.hu weboldalon, a fotópályázatok menüpontban. További információkat a postmaster@vasutasmh.t-online.hu címen kérhetnek az érdeklődők, vagy telefonon: a 06 96 312-446, illetve a 02 62-66 számon, Vágusz Ernától.
*
*

Kibővített elnökségi ülés jegyzőkönyve melynek

Időpontja:2008. március 08 – 09.

Helyszíne:Balatonalmádi, Martinovics u. 18. MMIKL Továbbképzőház.

Jelen van az elnökségből: Baán Katalin, Csidér Bálint, Fabó Katalin, Győri Lajos, Kührner László, Szabó László.

Igazoltan távol:Bálint Zsigmod, Bedő Kornél, Juhász Miklós, Nagy István, Prunner László.

A bizottságok részéről jelen:Szalánczy Béla, Oláh Antal, ’Sigmond Györgyné, Molnár István Géza, Foltz Tóbiás, Dolezsán Ágnes, Hídvégi Péter, Lőkös Zoltán, Mátyus Károly, Abonyi Maya, Réber Anikó.

Levezető elnök:Győri Lajos,

Jegyzőkönyv vezető:Fabó Katalin, jegyzőkönyv hitelesítők:Baán Katalin és Kührner László.
A napirendet megszavazta az Elnökség.

2008/2. sz. elnökségi határozat:Kührner László és az Elnök aktuális pénzügyi jelentését tudomásul vette az Elnökség.

2008/3. sz. elnökségi határozat:Az elnökség jóváhagyta, hogy a következő MAFOSZ plakettet Bizaglich Jenő elnök emlékére adja ki a szövetség..

2008/4. sz. elnökségi határozat:A XXV. Fotóművészeti Nyári Egyetemen az alkotócsoportok 5-10 perces bemutatkozó anyaggal vehetnek részt, amelyet CD-n hoznak magukkal.

2008/5. sz. elnökségi határozat:Új alkotócsoportok felvétele a szövetségbe:
Szekszárdi Fotóklub, Bojtár Tamás vezetésével
Csíkszeredai Prizma Fotóklub Szabó Attila vezetésével

2008/6. sz. elnökségi határozat:Az Elnökség döntött fotópályázatokhoz igényelt díjakról:
Országos Dia Pályázatra: 1 db plakett.
XXXVIII. Észak-Magyarországi Fotószemle 1 db plakett
Házunk – Hazánk Pályázat (Dabasi Fotóklub): 1 db különdíj
Kossuth szobrok Magyarországon és a nagyvilágban (Ceglédi Fotóklub): 1db oklevél

(Az aláírt, hitelesített jegyzőkönyv a szövetség irattárában található)

**********************************

Fotósélet – 2008. március 21.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles