28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Az Év Természetfotósa 2007 díjátadás és kiállítás megnyitó

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott 2007. október 30-án a Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2007 fotópályázat díjkiosztó ünnepsége a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol ugyanekkor nyílt meg a legjobb pályaművekből rendezett fotókiállítás.

Magyarország – és egyben a régió – legrangosabb természetfotós seregszemléjének eredményhirdetésén a fő támogatók képviseletében többek között megjelent dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kothay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára és Hopka Imre, a Dunapack Zrt. marketing igazgatója. Az eseményt – Radisics Milán, a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke bevezetőjét követően – dr. Béres József nyitotta meg. A névadó szponzor elmondta: "Rendkívül örömteljes számomra, hogy a Béres Csepp és a tokaji bor mellett még egy hungarikum építésében részt vehetünk. Mert a magyar természetfotósok tiszteletet parancsoló nemzetközi sikerei és ez a pályázat, illetve kiállítás is bizonyítja, hogy a természetfotózás mára nemcsak művészetté, hanem valódi hungarikummá is vált." Ezt követően a pályázat résztvevői 12 kategóriában vehették át az első, második és harmadik díjakat – valamint az ezekkel együttjáró tárgynyereményeket és tiszteletdíjakat -, illetve a támogatók által felajánlott különdíjakat.
Az eseménynek különleges hangulatot adott, hogy a kiállítás falára, illetve az ezzel egyidőben – az Alexandra Könyvkiadó gondozásában – megjelent fotóalbumba bekerült legjobbnak ítélt 109 fotográfia készítői csak az eredmények ismertetésekor tudták meg, hogy melyikük nyert díjat. Az est fénypontjaként megnevezték Az Év Természetfotósát és az Év Természetfotója készítőjét.

 

Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2007

 

Az idén tizenötödik alkalommal rendezte meg Az Év Természetfotósa pályázatot a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége. A mára a legrangosabb magyarországi természetfotó-pályázattá fejlődött megmérettetés első szárnycsapásait a Dunapack, az akkor 100 éves Magyar Madártani Intézet, majd a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium segítsége mellett tette meg, ám az azóta eltelt évek alatt a pályázat támogatóinak köre folyamatosan bővült. Ezzel párhuzamosan az idehaza és külföldön is elismert szakmai seregszemle minősége évről évre javult. Olyannyira, hogy ma már nem telik el év, hogy a magyar természetfotósok – és közöttük is elsősorban a naturArt tagjai -, ne lennének ott a világ legfontosabb természetfotós pályázatain, amelyek kiállítási képei közül immár átlagosan minden tizediket magyar szerző jegyzi, a természetfotósainkat pedig egyre-másra hívják meg a nagy nemzetközi szakmai fesztiválokra.

Az Év Természetfotósa pályázat – és nem utolsó sorban a rendező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége -, meghatározó szerepet játszott abban, hogy a magyar természetfotózás az utóbbi másfél évtizedben hihetetlenül gyors fejlődésen ment keresztül. Az Év Természetfotósa – mint magas szintű, mértékadó művészi mérce és a hazai megmérettetés fóruma – az elmúlt tizenöt évben Magyarország egyik legjelentősebb fotópályázatává, és a legrangosabb természetfotós pályázatává vált. Tizennégy éves története során összesen 1647 pályázó 35 580 pályaművet küldött be, amelyek közül – a vándorkiállításokkal együtt – 88 tárlaton 1811 képet mutattak be a nagyközönségnek. Tizennégy év alatt összesen 1 195 000 látogató tekintette meg a kiállításokat.

A naturArt Az Év Természetfotósa pályázat életében az idén minden eddiginél nagyobb fordulat következett be, amikor a Béres Csepp névadó szponzorként sorakozott fel a legszebb hungarikum, a természeti értékeink megismertetésének és megóvásának ügye mellé.

Az idei anyag is bizonyítja, hogy a fejlődés nem állt meg. A Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2007 pályázatra 121 pályázó összesen 2915 pályaművet küldött be. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a 109 fotográfiát, amit a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezett kiállításon is láthat a természetszerető nagyközönség.

 

Fő támogatóink:

 

Béres Csepp – Béres Gyógyszergyár Zrt.

A Béres Csepp megalkotója, idősebb dr. Béres József célja az volt, hogy az immunrendszer támogatása révén segítsen helyreállítani az emberi szervezet természetes egyensúlyát. Ez a harmónia azonban elképzelhetetlen anélkül, hogy mi magunk is gondoskodjunk a bennünket körülvevő természetről. Ennek legelső lépése pedig a megismerés: tudnunk kell, mi az, amit meg akarunk óvni, és tennünk kell azért, hogy ezt a felelősséget mások is magukénak érezzék. A Béres Csepp ezért állt a naturArt Az Év Természetfotósa pályázat mellé névadó támogatóként, hiszen hazánk élővilága, természeti szépségei éppúgy hungarikumok, mint a Béres Csepp, a legmagasabb színvonalú, művészi igényű ábrázolása révén pedig még azok felelősségérzete is felkelthető, akik a hétköznapokon közömbösek a természet iránt. A Béres Csepp az immunrendszer, és egyben természeti értékeink kiemelt támogatója.

 

Dunapack Zrt.

A Dunapack Papír- és Csomagolóanyag Zrt. tizenöt esztendővel ezelőtt segített életre hívni Az Év Természetfotósa pályázatot. A cég kiemelt felelősséggel viszonyul a természeti környezethez, fenntartható fejlődése kulcsát a környezettel való harmóniában látják. Kötelezőnek érzik a cég környezetvédelmi tevékenységének folyamatos javítását, és kitüntetett figyelmet szentelnek annak, hogy az elsődleges természeti erőforrásokkal takarékosan bánjanak, termékeik fejlesztésekor fő szempont a teljes újrahasznosíthatóság. Munkájuk során tehát központi szerepet játszik a környezet megóvása, ám emellett azt is fontosnak tartják, hogy ezt a felelősséget másokban is ébren tartsák. Ezért érezték fontosnak a naturArt Az Év Természetfotósa pályázat útnak indítását, és ezért támogatják immár másfél évtized óta ezt a nemes szakmai megmérettetést.

 

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

A környezetvédelmi tárca fő törekvése, hogy a környezetvédelem iránt fogékonyak társadalmi bázisa kiszélesedjen. A hétköznapi embereket környezettudatosabbá téve rá kell venni, hogy tegyenek lépéseket a felnövekvő generációk érdekében. E téren hatalmas szerepük van azoknak is, akik a jövő nemzedékekben el tudják ültetni a természeti környezetünk iránti felelősségtudat magvát. Erre pedig a pedagógustársadalmon túl azoknak is lehetőségük van, akik hivatásuk gyakorlása közben vagy szenvedélyből, a szabadidejüket feláldozva azon fáradoznak, hogy másoknak is megmutassák a természet szépségeit. Ezt a tiszteletre méltó feladatot vállalták, vállalják magukra azok természetfotósok, akik évről évre részt vesznek ezen a pályázaton. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a támogatásával mond köszönetet ezért az áldozatos, szép munkáért.

 

Média főtámogatók:Fotoklikk.hu – fotográfiai archívum, képtár és közösségi portál, National Geographic Magyarország, ZOOM Magazin

 

Támogatók, különdíj felajánlók:Artwork Photo Kft., Bertaudio, Canon Hungária Kft., Foto Mozaik, Jetwing Travel Utazási Iroda, Leitz Hungária Kft., Magyar Fotográfiai Múzeum, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Mekkora Print Kft., Nimród Vadászújság, Nimród Magyar Természetfotós Társaság, Radex Communications Kft., SUBMARINE Búvármagazin, Szerdahelyi Vadászbolt, TermészetBÚVÁR Magazin, Természet Világa Tudományos Ismeretterjesztő Lap, Zsila Sándor Online Fotósuli, Vadon Magazin, Winterfair Kft.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles