28.5 C
Budapest
Thursday, August 15, 2024

Foto Mozaik 145., 2010. május

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Krivánszky Árpád: A nedves rétek világa
A május – és részben a június – a természet fortissimója: minden hajt, növekszik, virágzik. A nedves rétek ebben az időszakban táj-, növény- és állatfotózást kedvelőknek egyaránt kiváló fotótémákat kínálnak. A tájfényképezéshez szükségünk van legalább közepesen kontrasztos fényre, virágot fotózni, makrózni viszont kiválóan alkalmas a borult idő is.

Török György: Industrial photography / A reklám egy különleges területe
Az ipari fotográfiát így hívják a nemzetközi szakzsargonban. Hazánkban kevésbé beszédesen műszaki fotózásnak nevezik. Az angolszász elnevezés jobb, mert inkább belegondolja a high-end fotózás kategóriáját nem ismerő kívülálló vagy éppen amatőr fotós a fotódokumentációt és a mérőképeket, vagyis a fotogrammetriát.

Steiner Gábor: Fotó szabályok nélkül / Amit nem szabad, mégis jó lehet tőle a kép
A mezei fotósnak, aki ismertségre vágyik, a kiállítások és pályázatok jelentik e legkézenfekvőbb bemutatkozási lehetőséget, ám a kezdőknek hamar kedvét szegi, hogy a zsűri rendre nem választja ki fotójukat. Bár általában nem érkezik visszajelzés, valószínűsíthető, ha magyarázatot kérne, a bírálók sokszor hivatkoznának a kompozíciós szabályok betartásának hiányára. Pedig a legnagyobbak rendre áthágják ezeket…

Pályázatok

Események naptára

Digitális világ

Zsila Sándor: Mielőtt megnyílik a kiállításunk 3. / Kasírozzunk, keretezzünk!
Jelen írásomban az elkészült és – tételezzük fel – kiváló minőségű nagyítás további sorsáról esik szó. Ha csak egy képről lenne szó a nappali falára, akkor az nem jelentene jelentős terhet, de egy kiállítás képeinek előkészítése már komoly fejfájást okozhat.

Takács Szabolcs: Képkorrekció / Cél a jobb kép
Alapvetőn – véleményem szerint – kétfajta fotós létezik: a dokumentarista és a művészi. Az elsőnek a valóság és annak megörökítése, visszaadása a célja, míg a másik a fényképet mint műalkotást szeretné viszontlátni, és alkotói munkájának korlátait – ha egyáltalán léteznek – saját maga állítja fel. Éles határt, persze, nem lehet húzni a két csoport között. A különbség abban jelentkezik, hogy a dokumentarista fotós nem változtatja meg a fényképezőgép által rögzített képet, míg a művészi fotós mindent elkövet annak érdekében, hogy elképzelése szerint jelenjen meg a fénykép. Ez utóbbi alkotói műveletben nagy segítség lehet a számítógép és a képszerkesztő programok alapos ismerete.

Galéria

Baki Péter: Milyen egy első önálló kiállítás 55 évesen?
Lévai Jenő első önálló kiállítását rendezte ebben az évben. Ez egyben figyelemfelkeltő, másrészt – ismerve komoly munkásságát – furcsa is. Miért rendezi meg valaki az első önálló kiállítását 55 évesen? Most állt volna össze egy kiállítási anyag életművéből? Lévai Jenő munkásságát ismerve, aligha. Most érezte úgy, hogy mondanivalóját meg is akarja osztani másokkal? Közelebb járunk az igazsághoz. Eddig félve közelített a kiállításrendezéshez, mert indokolatlanul alábecsülte magát kortársaival szemben? Már nagyon közel járunk.

Technika

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Sikerek a lágyítás területén
Egyértelmű tény, hogy a legtöbb sikeres és mind a mai napig alkalmazott, a gyakorlatban is bevált, működőképes magyar szabadalom a fényképészet műfajában a lágyítás területén született. Ezt az állításomat megpróbálom adatokkal is alátámasztani.

Divat és funkció / Kata DT-213

Akcióban hasznos / Kata PR-440

Török György: A spotméter használata
Elfogadott tény, hogy a legpontosabb mérési adatokat szolgáltatja a fotós számára. A mai műszerek már vakufényt is mérnek, sőt: a folyamatos fény arányát is kijelzik a vakufény mennyisége mellett. Ansel Adams zónarendszere is ilyen műszert tekint kiindulópontnak. Az egyes témarészletek kimérése ugyanis az árnyalatátvitel megtervezhetőségét adja a fotográfus kezébe. A digitális technika korában sem csökkent a spotméter szerepe. Inkább felértékelődött.

Mire elég 39 ezer forint? / Dörr Danubia 8/500
Gondolom, sokaknak önmagában elegendő lenne leírnom azt a tényt, hogy a letesztelt objektívet a teszt végén nem voltam hajlandó visszaadni, inkább kifizettem a vételárát. Persze, a fotósok másik fele – a kételkedőbb típus – ilyenkor elmosolyodik, és sokat sejtető hangon azt mondja: „Na persze, ez is egy reklámfogás.” Hogy mennyire nem az, álljanak itt bizonyítékul a tesztképek, melyek eredeti Nikon RAW formátumban a honlapunkról (www.fotomozaik.hu) is letölthetők.

Könnyű és használható / Manfrotto 7302YB

Sikertermékek, újdonságok a PMA-n
A fotós világ második legnagyobb rendezvényeként tartják számon az évente megrendezésre kerülő PMA (Photo Marketing Association) kiállítást, amelyet idén február 20-23. között rendeztek a Disneyland melletti Anaheimben. Magyarországi érdeklődők már csak a földrajzi távolság miatt is elenyészően kevesen voltak a rendezvényen. A Pálvölgyi Digital ügyvezetője, Pálvölgyi Zoltán számolt be nekünk a Photokina utáni legjelentősebb szakmai seregszemléről.

Mozaik

Wagner István: A Dorotheum fényképaukciója magyarokkal
Az osztrák árverési firma bécsi palotájában a menetrendszerű fotólicitálást március 30-án tartották közel 300 tétellel, az eljárás kezdeteitől úgyszólván napjainkig.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,500RajongókTetszik
197KövetőKövetés
798FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles