30.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Foto Mozaik 143., 2010. március

Megjelenik február 27-én.

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Krivánszky Árpád: Tavaszi virágzsongás
Virágok fényképezésére a legalkalmasabb évszak a tavasz. Márciusban még szegényes a fajtaválaszték, de olyan szépségek virítanak, mint a téltemető, a tarka sáfrány, a leánykökörcsin, a fekete kökörcsin és a tavaszi hérics. Később egyre nő mind a nyíló fajták, mind pedig a virágok tömege; április végére, májusra valóságos virágdömping várja a fotósokat.

Vajda János: Színes vagy fekete-fehér?
A színes film megjelenése óta dilemma a feltett kérdés azok között a fotósok között, akik nem kötelezik el magukat kizárólag csak az egyik kifejezésforma mellett. Az analóg időkben nem nagyon volt választás, mert vagy ilyen, vagy olyan film volt az egy géppel rendelkezőknek befűzve, vagy az ember több kamerával volt kénytelen felszerelkezni. A színes filmről – több-kevesebb sikerrel – lehetett fekete-fehér nagyítást kreálni, fordítva viszont az eljárás nem működött. A mai, digitális korszakban látszatra megoldódott az egy géppel így is, úgy is fotózás problémája, a kétféle ábrázolási mód azonban egy dologban azonos hozzáállást követel meg. Már a felvétel készítése előtt a témának megfelelő tudatos előkészülés szülhet csak eredményt.

Török György: Férfiportré – a reklámfotóban
Általában hölgyekkel találkozunk a reklámban: a szebbik nem mellett az erősebbik nem a másodhegedűs szerepét játssza. Olyannyira igaz ez, hogy ha férfi jelenik meg a fotón vagy reklámfilmen a nő mellett, akkor sincs rajta hangsúly.

Sulyok László: Városi tájképek
A városi élet tipikus jellemzője, hogy ha benne élünk, a természet nyugodtságára vágyunk, ám a túl nagy csendet sem sokáig viseljük el: egy idő után hiányozni kezd a nyüzsgés. A szürke házfalak, az emberáradat, a hol modern, hol pedig elhagyott utcarészletek pedig megannyi fotótémát rejtenek.

Események naptára

Pályázatok

Fejér Zoltán: Gondolatok a fotóműtárgyról
Néhány évtizede a múzeumok még bevehetetlen erődöknek tűntek; tágas termeikben állandó kiállításaik, időszaki tárlataik valódi idő- és értékállóságot sugalltak. A társadalmakban végbemenő változások és a technikai fejlődés ezen a területen is érzékelhető és látványos változásokat hozott. Nagyobb elismertséget vívtak ki maguknak a magángyűjtők, kollekcióik megjelentek a múzeumok kiállítótermeiben. Megszaporodtak a régiségkereskedések, magángalériák, és egyre többen és többféle dolgot kívánnak kereskedelmi forgalomba hozni, eladni.

Benkő Sándor: A fotográfia képalkotó elemei
A kreatív fotográfus a forma, a szín, a tónus és a fény – mint képalkotó elemek – izgalmas és tudatos használatával alkothat. Egyéni stílusban, formailag alátámasztva művészi mondandóját.

Digitális világ

Takács Szabolcs: A fotografálás alapjai / A fehéregyensúly
Kicsit kékesebb, kicsit sárgásabb, de miért? Miért lesz a felvételem egyszer tökéletes, máskor pedig eltolódott színvisszaadású, amikor ugyanazokat a beállításokat használom? A válasz egyszerű: mert ugyanazokat a beállításokat használja.

Zsila Sándor: Mielőtt megnyílik a kiállításunk
Nagyon összetett feladat egy kiállítás előkészítése, de akár csak egy kép létrehozása is, amit esztétikus formában, nézhető méretben szeretnénk ajándékba adni valakinek, talán éppen azzal a céllal, hogy a nappali falát díszítse.

Galéria

Kitekintő / Wagner István: List „metafizikus” fotói Bécsben
A Münchner Stadtmuseum, Sammlung Fotografie (vagyis a bajor főváros múzeumának fényképgyűjteménye) és a hamburgi Michael Scheler kölcsönzésének jóvoltából most látható először osztrák földön április 5-ig a bécsi Westlicht falai között a huszadik századi német és egyetemes fotóművészet egyik kiemelkedő alakjának eddigi legteljesebb retrospektív tárlata.

Technika

Elpusztíthatatlan Sony
A Sony nem bízza a véletlenre a dolgot. Megalkotta első vízálló, porálló, rázkódásálló, fagyálló kompakt modelljét, melynek vastagsága alig 18 mm.

Török György: Tanácsok akkumulátorokhoz
Az akkumulátorok drága dolgok, és gyakran kell pótolnunk őket. Néha-néha körbeszaladja az internetet egy-egy balesetről szóló hír is: kigyulladt akkukról olvashatunk, vagy éppen arról, hogy a felpúposodó akku szétfeszítette a rádiótelefont vagy a digitális fényképezőgépet. Ha drága vázról van szó, a tulajdonos joggal lehet bosszús. De ne gondoljuk, hogy ez az akkumulátor számlájára írható! Helyesen kezelte az akkut? Esetleg nem spórolt-e túl sokat, mikor félmilliós gépvázához idegen gyártó akkuját vásárolta? A kérdésekre adott válaszok gyakran tisztázzák a helyzetet és a tulajdonos felelősségének mértékét. Lássuk sorjában!

Egy extrém fényerős és egy extrém nagylátó
A Nikon pár éve elindult a DX formátumú úton, legyártotta a sok DX vázat és hozzá a sok objektívet, majd amikor elterjedt, piacra dobta az FX formátumú, nagyobb érzékelővel rendelkező modelljeit. Itt az idő, hogy az új vázakhoz új objektíveket is vásároljunk. Íme két újdonság.

Soha nem elég…
Mármint memóriából. Ritka az a fotós, aki azt mondja, neki elegendő tárolókapacitása van, nincs szüksége nagyobb memóriakártyára.

Fotós szemmel / Macskaablak, avagy a fotós szerencséről
Téma örökké adódik, még ha nem is mindig az, amire fel vagyunk készülve.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Trükkfényrekesz
Bolyó Károly járásbírósági díjnokot, egykori dunavecsei lakost nem sorolhatjuk a sikeres, vagyonos és boldog feltalálók közé.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles